Отидете към основна версия

21 908 62

Македонски премиер: България анулира Договора за добросъседство

  • северна македония-
  • любчо георгиевски-
  • българия

Любчо Георгиевски срещу последните изисквания на страната

Снимка: БГНЕС/EPA

Новите условия на България към Северна Македония значат край на Договора за добросъседство. Това заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски.

България вече даде зелена светлина за стартирането на преговори за членство на Северна Македония в ЕС. Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов обаче заяви, че решението не е неотменимо.

Той настоява македонското правителство да се извини за репресиите над граждани с българско самосъзнание, да смени табелите на някои исторически места и паметници и да промени различни факти в учебниците в страната. Това става по време на заседанията между двустранната комисия за историята.

„Приемам новите изисквания на българското правителство като суспендиране на Декларацията за приятелство от 1999 г. Това важи и за Договора за добросъседство от 2017 г.“, заяви Георгиевски в социалните мрежи.

В македонския парламент има противоречия за това как да се действа по този въпрос. Страната очаква дата за начало на преговори с ЕС през следващата седмица.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: