Отидете към основна версия

1 901 24

"Смърт на Америка" в центъра на Техеран (СНИМКИ)

  • иран-
  • сащ-
  • техеран

Ислямската република отбелязва 40-годишнината от превземането на американското посолство в иранската столица и последвалата заложническа криза

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Иран отбелязва годишнината от превземането през 1979 г. на американското посолство в Техеран от ирански студенти и последвалата заложническа криза, продължила 444 дни, предаде АР.

Проявите по повод годишнината включват митинг на хардлайнери при някогашното посолство и реч на главнокомандващия сухопътните сили генерал Абдолрахим Мусави. Държавната телевизия съобщи, че митинги по случай годишнината ще се състоят в близо 1000 града в страната.

Хиляди хора се стекоха сутринта пред бившето посолство на САЩ в центъра на иранската столица, скандирайки "Смърт на Америка".

Телевизията показа кадри от демонстрации на много други места, като втория по големина град Машхад в Северен Иран и в третия по големина - Исфахан, в централната част на страната, а също от Илам, Бушехр, Ахваз и Шираз на юг, от Захедан на югоизток и Казвин и Табриз на север.

Според близката до консерваторите осведомителна агенция Мехр в митингите в страната участват "иранските власти на най-високо равнище и милиони жители".

В Техеран мъже, жени и деца издигаха плакати, на които на английски език и фарси пишеше "Смърт на Америка, смърт на Израел, победа на исляма" или такива с подигравателен текст към американския президент Доналд Тръмп. Участниците развяваха многобройни жълти знамена, на които пишеше "Долу Америка".

На 4 ноември 1979 г. студенти ислямисти превземат посолството на САЩ и вземат за заложници 52 американски дипломати, които държат в продължение на 444 дни.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини