Отидете към основна версия

2 163 10

Борис Джонсън имал тайна връзка с КГБ

  • александър лебедев-
  • сергей скрипал-
  • кгб

Британският премиер се е срещал с бивш агент след отравянето на Сергей Скрипал

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се е срещал с бившия агент на КГБ, руския милиардер Александър Лебедев, месец след отравянето на Сергей Скрипал, съобщава в. "The Guardian".

Съобщава се, че срещата се е състояла в Италия през април 2018 г., непосредствено след срещата на външните министри от НАТО в Брюксел, организирана заради покушението срещу бившия руски агент Скрипал и дъщеря му Юлия.

Към онзи момент Джонсън оглавяваше министерството на външните работи на Великобритания.

Според вестника, той е бил поканен на частно парти в околностите на Перуджа от сина на Лебедев - Евгений.

Изданието още през септември съобщи за срещата британския външен министър с руския милиардер, но тогава Лебедев отрече, че тя се е състояла. Сега официален негов представител е признал, че е имало такава среща.

На 5 март 2018 г. стана известно, че във Великобритания бившият руски агент Скрипал и дъщеря му са приети в болница след отравяне с неизвестно вещество. Впоследствие стана ясно, че са били отровени с нервно-паралитичното вещество "Новичок", създадено от руските спецслужби.

В хода на разследването бяха идентифицирани отровителите "Александър Петров" и "Руслан Боширов", които се оказаха агенти на руското ГРУ.

Съвместно разследване потвърди, че двамата се служителите на руските спецслужби Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

През февруари тази 2019 г. беше разкрит и трети участник в покушението - Денис Сергеев, който се е представял с името Сергей Федотов. Сергеев също е офицер от ГРУ.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: