Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 16:30 6 425 7

Руският милионер Александър Лебедев: "Шегувате ли се? Нямам пари за Брекзит"

  • александър лебедев-
  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • великобритания

Британски медии твърдят, че той и още осмина богати руснаци били подпомогнали финансово кампанията на Борис Джонсън

Руският милионер Александър Лебедев: "Шегувате ли се? Нямам пари за Брекзит" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Александър Лебедев е руски мултимилионер. Британски медии твърдят, че той и още осмина богати руснаци били подпомогнали финансово кампанията за Брекзит на Борис Джонсън. Ето какво ни каза самият Лебедев:

Дали Москва и този път е замесена? Британският "Сънди таймс" твърди, че е разкрил имената на деветима богати руснаци, които били подпомогнали финансово партията на британския премиер Борис Джонсън. Информациите на вестника, по сведения на самото издание, се опират на доклад на парламентарна комисия, разследвала руското политическо влияние в Обединеното кралство. Докладът е трябвало да бъде публикуван на 10 ноември, но правителството решило да отложи оповестяването - заради предсрочните избори на 12 декември.

Кой е Александър Лебедев?

Руският мултимилионер Александър Лебедев е един от руснаците, за които се смята, че са участвали във финансирането на кампанията за Брекзит. За банкера се знае, че е собственик на британските вестници "Индипендънт" и "Ивнинг стандарт", както и на телевизионния канал "London Live". Освен това към него се отправят обвинения във връзка с миналото му в КГБ и някогашните му близки контакти с руското правителство. Лебедев наистина е бил офицер в съветските тайни служби. И не отрича, че в миналото многократно се е срещал с руския президент Владимир Путин. Но категорично отхвърля твърденията, че има нещо общо с финансирането на кампанията за Брекзит.

Лебедев е обект на критики и заради присъствието му на едно парти, което неговият син - британският бизнесмен Евгени Лебедев, организирал в имението си в Италия. На въпросното парти през април 2018 бил поканен и тогавашният британски външен министър Борис Джонсън. Но колко близки са отношенията на Джонсън със семейство Лебедеви? Ето какво каза Александър Лебедев в интервю за Дойче Веле:

ДВ: Вярно ли е, че с Борис Джонсън сте приятели?

Лебедев: Не сме приятели - само го познавам. Но Женя (синът на Лебедев - Евгени, бел.ред) може би е приятел с него.

ДВ: Кога сте виждали Борис Джонсън за последен път?

Лебедев: Преди две или три години. Но общо съм го виждал повече от десет пъти. Най-малко.

ДВ: Става дума за едно парти в италианска вила...

Лебедев: Това беше рожденият ден на Евгени. Но самият аз не видях Джонсън. Той беше уморен и си почиваше. Какво искате да кажа - дали съм го видял или не съм? Важното е, че не съм говорил с него.

ДВ: А Вашият син? Кога е виждал Джонсън за последен път?

Лебедев: Не знам, питайте него. Те са приятели от години.

ДВ: Вашият син правил ли е дарения за партията на британския премиер?

Лебедев: За това не знам нищо. Той притежава вестници, които теоретично биха могли да окажат влияние, но едва ли се е възползвал от тази възможност. Много е трудно да се повлияе на британските журналисти. Сигурен съм, че синът ми не е дарявал пари нито на консерваторите, нито на Лейбъристката партия, нито на някого другиго.

ДВ: А Вие?

Лебедев: Шегувате ли се? Нямам пари за такива неща.

ДВ: Как мислите, защо Ви подозират?

Лебедев: Това е фалшива новина на "Гардиън". Те искат Джереми Корбин (шефът на Лейбъристката партия) да стане премиер, а Борис да бъде компрометиран. С помощта на КГБ! Това е ясно. Нека обаче първо да изчакаме доклада на правителството. Аз вече настоях за незабавното му оповестяване и сега отново настоявам. Преди да го коментирам, искам да знам какво точно пише в него.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    5 3 Отговор
    Ти като нямаш дедо има и отваря здраво торбата за анти брекзит "спонтанни протести" ! Даже има и новини за разследване на дейноста му в ингилизия че се намесва в анти брекзит кампанията.Но това няма как да излезе като новина и то точно от Дойче зеле няма !

    Коментиран от #7

  • 2 Червен еврейски интернационал

    5 10 Отговор
    Руските чифути назначиха Тръмп за президент,така че "Брекзит" за тях е детска игра.
  • 3 Снайперист

    2 6 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 4 Евреите са го измислили

    5 0 Отговор
    "Разделяй и владей"
  • 5 Упсссс

    10 3 Отговор
    Хаахаха тоя яко се базика с англо-идиотите...
  • 6 Да като при нас е в мадър Раша

    1 0 Отговор
    Познатата история като в България! Бившите Държавна Сигурност и пройзводните им са милионери у БГ-то, какво съвпадение:-)
  • 7 Бачо Киро

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Имаш предвид "от само себе си организирани протести тип кой не скача е червен" ли? Знаем ги тях, а след 30 години ефектът им е очеваден.