Отидете към основна версия

2 542 11

Вучич: ЕС не знае какво да прави със Западните Балкани

  • стево пендаровски-
  • александър вучич-
  • сърбия-
  • северна македония-
  • западни балкани

Няма спор, че всички чакаме да станем членове на Европейския съюз, заяви сръбският президент

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Няма спор, че всички чакаме да станем членове на Европейския съюз, но ако ме попитате дали съм сигурен, че в Брюксел знаят какво да правят със себе си и какво с нас, то отговорът е - не съм убеден, че знаят какво да правят с нас.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с македонския си колега Стево Пендаровски в Белград, съобщава скопското електронно издание МКД.

Коментирайки регионална инициатива за „мини Шенген“, Вучич говори за срещата с премиерите на Северна Македония и Албания - Зоран Заев и Еди Рама, в Нови Сад.

„В Нови Сад Еди знаеше, че съм прав, а Зоран ме изгледа странно, когато му казах, че ЕС няма да започне преговори. Можеше да се види. Сега те търсят начин да го отворят. Е, те ще отворят преговори, вие ще направите гражданите щастливи за 15 дни, ще обявите началото на преговорите и какво следва? Затова се радвам да се похваля с икономически растеж. Така че трябва да работим, да се споразумеем какво ще бъде бъдещето. Нека бъдем по-успешни. Да се свържем, да се уважаваме. Играят си с нас като с марионетки. Искам тези времена да свършат и затова се гордея с тази инициатива. Ще покажем, че вече не сме непълнолетни“, каза Вучич.

Пендаровски коментира новата методология в процеса на разширяване на ЕС, предложена от Франция, подчертавайки, че тя е в начален етап и че нейното прилагане ще бъде дълъг и сложен бюрократичен процес.

„Надявам се скоро да го приемат. Но президентът Макрон ясно ми каза по време на срещата, че не се предвижда замяна на членството с никаква друга инициатива и че той никога не е имал идея да предложи алтернативно членство на страните от Западните Балкани. С неофициалния документ бяха разбити илюзиите за алтернативно членство в ЕС. Но той не изключва регионалните инициативи", подчерта Пендаровски.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: