Отидете към основна версия

1 764 9

Никой не би посмял да нападне НАТО, смята Борис Джонсън

  • нато-
  • борис джонсън-
  • алианс-
  • нападение-
  • русия-
  • война

Докато сме заедно, никой не може да се надява да ни победи

Снимка: БГНЕС/ EPA

В продължение на 70 години сме непоклатими в ангажимента си към НАТО и гигантския щит на солидарност, който защитава сега 29 държави и почти един милиард души. Докато сме заедно, никой не може да се надява да ни победи, и затова никой няма да започне война, заяви британският премиер Борис Джонсън във встъпителното си изказване на заседанието на Северноатлантическия съвет, в рамките на двудневната среща на върха на НАТО в Лондон, на която е домакин.

Премиерът напомни за чл. 5 от Вашингтонския договор за колективната защита при нападение срещу някой от съюзниците и за значението на мира, който организацията предоставя. Джонсън обаче подчерта, че историята показва, че мирът не може да бъде приеман за даденост. И дори отбелязвайки тази годишнина, трябва да подсигурим, че делата съответстват на думите ни. Зверството в Лондон миналия петък показва защо трябва да работим заедно срещу тероризма и ключовата важност на мисиите на НАТО в противопоставянето на тази заплаха, заяви Борис Джонсън.

За Великобритания той подчерта, че страната харчи повече от 2 процента от своя БВП за отбрана и се гордее с най-големия принос сред европейските съюзници към инициативата за готовност на НАТО. Като приятели и съюзници не бива да отбягваме обсъждането на новите реалности, особено реакциите на НАТО спрямо нововъзникващите опасности, заяви британският премиер. При откриването на работната сесия говори и генералният секретар Йенс Столтенберг, който отново изтъкна, че НАТО е най-успешният алианс в историята, защото се е променял заедно с промените в света.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: