Отидете към основна версия

1 901 150

Действията на Русия са заплаха за НАТО

  • нато-
  • изявление-
  • русия

Групата ще търси диалог със страната

Снимка: БГНЕС/EPA

Участниците на срещата на върха в НАТО смятат агресивните руски действия и тероризма за основни заплахи за сигурността. Това се казва в изявлението след срещата, съобщи Би Би Си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече обяви, че Китай също е страна, която ще бъде разгледана от групата. Все пак се споменават и възможности за сътрудничество със страната.

„Държавни и недържавни субекти успорват международния ред, основан на правилата. Ще продължим да насърчаваме устойчивостта на нашите общества, както и енергийната сигурност.

Ние реагираме на разполаганите от руската страна ракети, което доведе до прекратяване на договора за ограничаване на оръжията със среден обсег и крие риск за региона, Нарастващото влияние на Китай представлява предизвикалтества, но и възможности, с които трябва да се справим заедно“, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че групата е отворена за позитивен диалог с Русия, когато действията на страната спомагат за това. Посочва се, че руската страна е най-големият съсед на групата, с която трябва да се търси позитивен диалог.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: