Отидете към основна версия

4 236 31

Тръмп: Имаме голяма армия, но това не значи, че ще я ползваме

  • сащ-
  • иран-
  • доналд тръмп

Републиканецът обвини иранските власти за размириците в Близкия изток и Афганистан от последните години

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няма жертви при ракетния обстрел, извършен миналата нощ от Иран срещу две американски бази на иракска територия, съобщи президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, а анализатори разчетоха думите му като спад в напрежението между Вашингтон и Техеран. Телевизия Си Ен Ен съобщи, че иракските власти предварително са уведомили американски официални представители кои военни бази ще станат мишени на иранските ракетни удари.

В обръщение президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви незабавно "допълнителни наказателни санкции" срещу Иран.

"Ръцете на Сюлеймани бяха напоени с кръвта и на американци, и на иранци. Той трябваше отдавна да е премахнат. Съединените щати ще наложат незабавно допълнителни наказателни санкции на иранския режим. Те ще останат, докато Иран не промени държанието си."

Американският лидер обвини иранските власти за размириците в Близкия изток и Афганистан от последните години, но им предложи сътрудничество срещу тероризма:

"Унищожаването на групировката "Ислямска държава" ще е от полза за Иран и ние трябва работим заедно върху този и други общи приоритети. Обръщам се към народа и лидерите на Иран: Съединените щати са готови за мир с всеки, който иска мир".

Решението за нови санкции беше предизвикано от нанесените от Иран ракетни удари срещу две американски бази в Ирак. Тръмп уточни, че при атаките са нанесени минимални щети и няма американски или иракски жертви.

"В продължение на дълго време държавите толерираха деструктивното и дестабилизиращо поведение на Иран – тези дни приключиха", заяви президентът на САЩ.

„Вашата кампания на терор повече няма да бъде толерирана“, обърна се той към иранския режим, който според американския лидер е „водещ спонсор на тероризма, който застрашава цивилизования свят“.

„Иран трябва да изостави ядрените си амбиции и да прекрати подкрепата за тероризма“, настоя Тръмп и определи убития от САЩ ирански генерал Касем Сюлеймани като „топ терорист“.

САЩ не искат да използват военната си мощ, икономическата им сила е най-добрият метод за възпиране, каза още президентът.

"Въоръжените сили на Съединените щати са по-силни от всякога. Нашите ракети са големи, мощни, прецизни, смъртоносни и бързи. Фактът, че разполагаме с такава голяма армия обаче не означава, че трябва да я използваме. Ние не искаме да я използваме. Американската мощ -- и военна, и икономическа -- е най-добрият възпиращ фактор."

Тръмп призова световните сили да скъсат с останките от ядрената сделка с Техеран и посочи, че ще поиска от НАТО да бъде по-ангажирана с Близкия изток

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини