Last news in Fakti

9 Януари, 2020 07:23 4 233 31

Тръмп: Имаме голяма армия, но това не значи, че ще я ползваме

  • сащ-
  • иран-
  • доналд тръмп

Републиканецът обвини иранските власти за размириците в Близкия изток и Афганистан от последните години

Тръмп: Имаме голяма армия, но това не значи, че ще я ползваме - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няма жертви при ракетния обстрел, извършен миналата нощ от Иран срещу две американски бази на иракска територия, съобщи президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, а анализатори разчетоха думите му като спад в напрежението между Вашингтон и Техеран. Телевизия Си Ен Ен съобщи, че иракските власти предварително са уведомили американски официални представители кои военни бази ще станат мишени на иранските ракетни удари.

В обръщение президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви незабавно "допълнителни наказателни санкции" срещу Иран.

"Ръцете на Сюлеймани бяха напоени с кръвта и на американци, и на иранци. Той трябваше отдавна да е премахнат. Съединените щати ще наложат незабавно допълнителни наказателни санкции на иранския режим. Те ще останат, докато Иран не промени държанието си."

Американският лидер обвини иранските власти за размириците в Близкия изток и Афганистан от последните години, но им предложи сътрудничество срещу тероризма:

"Унищожаването на групировката "Ислямска държава" ще е от полза за Иран и ние трябва работим заедно върху този и други общи приоритети. Обръщам се към народа и лидерите на Иран: Съединените щати са готови за мир с всеки, който иска мир".

Решението за нови санкции беше предизвикано от нанесените от Иран ракетни удари срещу две американски бази в Ирак. Тръмп уточни, че при атаките са нанесени минимални щети и няма американски или иракски жертви.

"В продължение на дълго време държавите толерираха деструктивното и дестабилизиращо поведение на Иран – тези дни приключиха", заяви президентът на САЩ.

„Вашата кампания на терор повече няма да бъде толерирана“, обърна се той към иранския режим, който според американския лидер е „водещ спонсор на тероризма, който застрашава цивилизования свят“.

„Иран трябва да изостави ядрените си амбиции и да прекрати подкрепата за тероризма“, настоя Тръмп и определи убития от САЩ ирански генерал Касем Сюлеймани като „топ терорист“.

САЩ не искат да използват военната си мощ, икономическата им сила е най-добрият метод за възпиране, каза още президентът.

"Въоръжените сили на Съединените щати са по-силни от всякога. Нашите ракети са големи, мощни, прецизни, смъртоносни и бързи. Фактът, че разполагаме с такава голяма армия обаче не означава, че трябва да я използваме. Ние не искаме да я използваме. Американската мощ -- и военна, и икономическа -- е най-добрият възпиращ фактор."

Тръмп призова световните сили да скъсат с останките от ядрената сделка с Техеран и посочи, че ще поиска от НАТО да бъде по-ангажирана с Близкия изток


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    33 4 Отговор
    Имаха атомна бомба, НО Я ПОЛЗВАХА 2 ПЪТИ! :)

    Коментиран от #24

  • 2 Гост

    50 7 Отговор
    Що американците не си унищожат ракетите и армията, а плашат с тях целия свят - рекетьори на 21 век - вече са ясни и на децата.....

    Коментиран от #31

  • 3 Шляхтиц

    38 6 Отговор
    На мен ли така ми се струва, но поведението на Тръмп ми напомня много поведението на Хитлер преди започване на ВСВ. Провокации, лицемерие, излизане едностранно от договори и споразумения, неспазване на международно право, фалшиви обвинения към други страни и т.н. и т.н. и т.н.............. Този човек се нуждае от лечение, но като нищо ще предизвика ТСВ, ако вече не я е предизвикал.

    Коментиран от #12, #25

  • 4 Шляхтиц

    26 3 Отговор
    По мое мнение Веселин Марешки този път може да се окаже прав, че ако Тръмп се събуди с лошо настроение, нищо чудно да ни прати някоя и друга бомба.

    Коментиран от #5, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ;;;

    10 7 Отговор
    Разбира се, че няма да ползват армията- при арабите няма толкова голям производител на памперси и чували за трупове който да им насмогне, а да си ги носят от вкъщи е твърде скъпо...
  • 7 Газ

    12 3 Отговор
    Няма жертви при извършеното ракетно нападение от Иран . И при секса няма жертви (обикновено) , но това не го прави безопасен,и безболезнен за еб. ната страна. Сега ръцете на Иран ще бъдат развързани , да продължи с бързи темпове своята ядрена програма , за ужас на всички тези , които го поставиха в" оста на злото" . Последният път Иран много трудно се отказа от своята ядрена програма , и то само и благодарение на огромните усилия на руснаците в тази посока. И сега след поредното нахлуване на "американският слон" в" стъкларският магазин" , какво "дупе" трябва да обещаят на руснаците , за да върнат отново Иран ,поне на масата за преговори. Иран е мощна регионална сила , ще продължава да оказва влияние на случващото се в съседни страни (хората с автоматите) (черната работа) (пушечното месо) (постоянното напрежение) , и дори военни технологии. И те могат да си го позволят .Демографската им скала сочи нагоре , като инструмента на полов атлет , и сега са над 81 000 000 .
  • 8 Рошко

    9 2 Отговор
    Вие сия използвате, да съсипвате и ограбвате богатите на петрол държави
  • 9 Агент Харолд

    2 11 Отговор
    Добре, че не я ползват, че няма толкова девици в рая за мюслитата
  • 10 Щирлиц

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шляхтиц":

    Да, лумпените след 20 години ще шарят по стените "Марешки бе прав"
  • 11 оВчара

    14 1 Отговор
    Като имат Гоолема армия да се върнат 200години на зад да се перчат с нея! Иранците имат гоолеми приятели с по гооолеми армии.
  • 12 Ели

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Шляхтиц":

    В случая - не.
    Търсеше се ново ядрено и търговско (санкционно или не) споразумения - позиция на Иран да има наблюдатели от МАГАТЕ - нямаме предвоенно състояние.

    Въпросът за Сюлеймани, беше не дали да го убият, а кога - той беше един от страничните канали за дипломация в БИ-изключително важен като неофициални контакти в БИ, помогна и срещу борбата талибани - създадени от САЩ, и ИД, обединител на всички шиити в региона- а също и спиращ "своите" - когато меж. ситуация го изисква, работил както за САЩ, така и за Русия.

    Според прихванати документи 52 страници от Иран се сдобиваше с ядрено оръжие от 2 до 5 години, второ ирански нефт заобикалящ санкциите Азия и Европа - засягащ икономическите интереси на САЩ -те са вложили милиарди в втечнен и шистов газ - цел изтикване на Русия от пазара на нефт и газ и бъдещото й разделяне на васални държавици и ресурси. 50 годишна стратегия.

    Има упорити слухове, че в украинския самолет са пътували ирански ядрени учени през Украйна за Русия.

    Тръмп, БИ, Русия, Китай, Турция, Иран - нямат интерес от ТСВ в бИ.
    Затова Иран съзнателно атакува САЩ бази без жертви.

    ТСВ няма да има, Тръмп в предизборните си речи за кандидат упорито беше против война с Иран.
    Хората вчера писаха 80 загинали САЩ войници, написах, че е непотвърдена информация.

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 13 Ели

    7 2 Отговор
    По-тревожни бяха изказванията на лидерите на Хамаз, Хизбула и дъщерята на Сюлеймани.
    Предполагат се локални атентати - Израел - ще стане след месеци, и обстрел ракети - без жертви САЩ бази.
    Нищо ново под слънцето, малко пушек и дим, преразпределяне на територии Либия, Сирия, Ирак ,влияния Иран и това е...

    Каквото и да им се иска на САЩ вече имаме непослушни Китай, Русия,Турция, Иран.
    Еднополюсната диктатура на САЩ загина, опитват се с икономически войни да унищожат Русия и Иран, а и част от непослушна Европа, и Турция. Видяхме Венецуела - не стана.

    Следващият ход на САЩ е скарване на Русия и Китай план от 1972 Китай срещу Русия. Какво правят САЩ - сблъсък на цивилизации.
    Включително и с унищожаване на източното православие, и натиск кирилицата да се замини с латиница.

    Поне при Тръмп няма да има открит военен конфликт срещу Иран.
    Икономическа война - да, санскции, но те си действат от години, а ЕС и Азия си ги нарушават от години.
  • 14 Румяна Костова

    8 0 Отговор
    Американците предлагат на Иран сътрудничество и съвместно да бият терористите?! При това няма да им върнат блокираните в американски банки долари и нареждат на европейците да се откажат от атомното споразумение с Иран. В нашите тъмни и интересни времена речите на политиците отдавна са само набор на нищо незначещи думи, но този път вече просто е смешно.

    Коментиран от #21

  • 15 Бай хой

    10 0 Отговор
    Голяма армия ама няма да га използва. Разбирай голям го вади но мек. Не става за ползване. Саде за пикане. Осемдесетте милиона проработиха. Дончо омекна.
  • 16 Румяна Костова

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ели":

    Съгласна донякъде с характеристиките за Сюлеймани, той наистина е умеел да обуздава своите, за да не избухне конфликт когато много се разгорещят. Относно конспиративните предположението, че на украинският самолет са пътували ирански ядрени физици няма логика. Русия си има достатъчно свои специалисти в отрасъла и все пак има повече опит от иранците. И друго, дори и няколко такива учени да са пътували за Русия, едва ли те ще летят за Украйна, имайки се пред вид, че в тази държава СБУ работи под американски контрол. А повярвайте, фактът, че ядрени физици от Иран правят пауза в Украйна, няма да остане незабелязан. Та въпросът ми е защо са им подобни главоболия, ако могат да летят директно до Русия?
  • 17 Румяна Костова

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ели":

    А и няма самолетни линии между Украйна и Русия. Значи иранците, след като се разходя из Киев, ще товарят куфарите или на автобус или ще летят до Минск и после до Москва.

    Коментиран от #30

  • 18 Шляхтиц

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ели":

    Пределно ясно ми е, че светът се върти около парите. Но трябва ли, примерно, заради няколко учени да се сваля пътнически самолет и 200, 300 невинни хора да загинат? Ако Салмани е пречел на някого, с подобен терористичен акт ли трябваше да бъде отстранен? Ако в Сирия, Либия, Иран, Ирак има петрол, какво имаше във Виетнам, Кампучия, (Камбоджа), Пакистан, Афганистан??????? Какво има в Северна Корея та САЩ правиха военни учения и маневри в близост до Корейския полуостров, а не в свои териториални води? По какви поводи американски самолетоносачи непрекъснато минават през Китайско море? Може още много да си пишем, но на мен специално, американската демокрация не само, че не ми харесва, но определено ми досажда и ме отвращава. Доколкото виждам в МРЕЖАТА, американската демокрация е додеяла не само на мен.
  • 19 Ну, погоди

    10 0 Отговор
    И каква е ползата да имаш голяма армия, ако тя се състои предимно от джендъри с меки китки?

    Коментиран от #26

  • 20 фалита чука на вратата

    8 0 Отговор
    Бе много бързо свиха байраците. Какво стана с 52 -те ф35 дето чакаха на позиция?
  • 21 Шляхтиц

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Прочетох трите Ви коментара по повод коментара на Ели. Не Ви познавам, но съм напълно съгласен с Вас. От американска демокрация, от американски начин на живот на мен ми повръща. Аз съм българин и искам да си живея по български, не по американски, не по европейски, но ако трябва да избирам между американски и руски начин на живот, бих избрал руския.
  • 22 kjl

    8 0 Отговор
    Че вие не сте спрели да я ползвате тази армия, бе господа. Една армия която не се ползва си стои у дома!!! Вашата е разпръсната по целия свят. Няма статистика колко бомби е хвърлила американската армия за последните да кажем 10 години, или в колко локални конфликта е участвала, или на колко страни е "помогнала" да се избави от нечий хомот. За жертвите произлезли от всички тези НЕ използвания на армията няма да говорим.
  • 23 Стамат

    4 0 Отговор
    За съжаление рано или късно краварника ще трябва да използва армията си в пълен капацитет и дано е в отбрана . Просто на останалият свят му дойде до гуша от американския терор.И ще стане дано да не е скоро. Виждаме че стават все по алчни и агресивни въпреки че до сега само на умрели кучета са вадили нож. Путин преди време точно за това предупреди краварника . Колкото повече не спазват международните закони загърбват диалог и преговори и не се съобразяват с никой и нищо с единствената цел да грабят, толкова повече се приближават до тсв .

    Коментиран от #27

  • 24 Име

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    Във време когато никой не разбираше атомната бомба и последствията тоест не може никой да ги вини. Плюс атомната бомба е спасила милиони за сметка на стотици хиляди
  • 25 Име

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шляхтиц":

    Ти даже не знаеш кога започва ВСВ пак говориш как Тръмп прилича на Хитлер. Ако наистина го мислиш това значи имаш нулеви исторически знания
  • 26 Хаха

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ну, погоди":

    Ти американски войник виждал ли си??? Е ако си виждал то ще знаеш че не изглеждат като дебелите кюфтета които водят руските паради и недохранените войнички които ги следват отзад. Мека китка ще станеш ти ако трябва да се биеш с тях.
  • 27 ...

    0 4 Отговор

    До коментар #23 от "Стамат":

    Интересно няма и една вярна дума в коментара ти. Ама е така една вярна няма. Нито доказателства нито логика мая нищо. Америка се бие с тероризма а ти ги наричаш терористи. Е тва е да си про*т. Ако Америка трябва да се отбранява ще ни изнесе всички с краката нагоре

    Коментиран от #28

  • 28 Бай хой

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "...":

    И как се бори хамерика с тероризма? Чрез терористични атентати като този на летището в Багдат ли? Или като обучават и въоражават терористи(свободни опозиции) и ги пращат да правят цветни революции? Не важиш.
  • 29 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ГОТОВИ ЛИ СА ДА ВОЮВАТ...И ЗА КОГО... И КАКВО АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙНИЦИ !?!?!? ДА ВОЮВАШ ЗА ПАРИ СИЕ МОТИВ !!! НО ДНЕС ХОРАТА ИЗВЪН САЩ ИМАТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТОВА -КОЙ ЗА КАКВО ВОЮВА И ЗАЩО САЩ "РЪЧКА " В ДЕИР АЗ ЗОР ; СВАЛЯ СЕ НА САУДИТЕ ; ТОРМОЗИ ВЕНЕЦУЕЛА ; НАЛОЖИ ФАШИЗЪМ В БОЛИВИЯ; КУПИ ШЛЯХТАТА В УКРАЙНА ; СРЪЧКА ТУРЦИЯ ЗА ЛИБИЯ; ... ИЗРАЕЛ ИМ Е ЕДИНСТВЕНИЯ ГОСПОДАР И -ПРИАТЕЛ !?!?!?!?
  • 30 Ели

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Румяна Костова":

    Няма, но не забравяйте, че имаме Беларус, и др. транспорти, както и необявени полети с мисии между държавите от Украйна.

    Освен официалната дипломация имаме и.., която е в пъти по-важна неофициална за изясняване на позиции, следствие оформяне на политика.

    Пример: Молба от САЩ да Русия, Беркут да не ползват оръжия. Подобен разговор е имало. Или БГ оръжия за ИД, чрез трети държави и "защитени$ - ,разследване на Диляна Гайтанджиева. В Сърбия по този повод имаше протести, бяха замесени ръководни политически лица и роднините им.

    Относно учените е непотвърдена информация, хипотеза, но е важно поименно да видим кой е пътувал в самолета.
  • 31 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Щото имат какво да пазят! Пари,духовни ценности,открития и какво ли не.Иран какво пази? За Русия е ясно ,че изнудва света,но какво защитава Иран? Правото да избива който си искат ли?