Last news in Fakti

9 Януари, 2020 13:11 3 572 36

Задава ли се голяма война в Близкия изток?

  • иран-
  • сащ-
  • война-
  • персийски залив-
  • доналд тръмп

Президентът на САЩ се отказа от военна операция срещу Иран, но в отговор обяви нови икономически санкции срещу Техеран

Задава ли се голяма война в Близкия изток? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранските ракетни удари по бази на Ирак, в които са разположени американски войници, поставят региона "на ръба на голяма война", смята политологът Фьодор Лукянов, цитиран в руското издание "Взгляд".

Техеран заяви, че нападенията са предприети в отговор на убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани в петък при въздушен удар на САЩ.

Руският експерт прогнозира, че американският президент Доналд Тръмп може "да се ограничи със също така ритуални действия и бойни викове или да вдигне градуса на възмездието". "Това е крайно хлъзгав път, когато все по-малко неща зависят от волята на един или друг политик", коментира Лукянов. Според него, "щом си глава на една страна хегемон с традиции агресивно да утвърждава своите интереси, на практика няма как да се задържиш извън войната".

Ударът на Техеран имаше главно геополитически ефект. Съзнателно бяха обстреляни обекти, където нямаше иракски, нито американски военни. Това даде на Тръмп възможност веднага да заяви, че "всичко е наред" и да получи "отсрочка", за да подготви по-премерен отговор на действията на иранците, пише в. "Росийская газета".

"Събитията около Иран демонстрираха на онези страни, които все още имат страстно желание да се сдобият с военни бази на САЩ на своя територия, че наличието им вече не е синоним на сигурност. По-скоро обратното", добавя московският официоз.

Задава ли се голяма война в Близкия изток?

След ракетната атака президентът на САЩ се отказа от военна операция срещу Иран, но в отговор обяви нови икономически санкции срещу Ислямската република, пише "Росийская газета" в друг материал.

Според руския ежедневник "Тръмп нямаше да е Тръмп, ако не бе се опитал да използва създадената от него самия най-остра външнополитическа криза, откакто се намира в Белия дом, за изцяло вътрешнополитически цели и в контекста на предстоящите през ноември президентски избори в САЩ".

По думите на Тръмп "ракетите, изстреляни срещу нас и съюзниците ни миналата нощ, са били платени с пари, предоставени от предишната администрация" в Щатите, посочва изданието. То нарича и други критики, отправени от президента републиканец, "открит намек за външнополитическите пропуски на неговия предшественик Барак Обама" - демократ, чийто съпартиец се очаква да бъде основен съперник на Тръмп в предстоящите избори.

Нито през управлението на Обама, нито на друг някой президент след Франклин Рузвелт, през чийто мандат японците нападнаха Пърл Харбър, обаче военни бази на САЩ не са били нападани от друга държава. "Но непредсказуемият и слабо предвидим лидер на САЩ предпочете да премълчи това в обръщението си към нацията", допълва "Росийская газета".

"Кризата около Иран се насочи към военен сценарий", заявява в заглавие в. "Независимая газета".

"Иран обоснова последните си нападения с Устава на ООН, който дава право на самоотбрана. Няма обаче как да не забележим, че станалото поставя под голям въпрос суверенитета на Иран и правото му да води независима външна политика", се казва в коментара.

Иран притежава значителен военен потенциал и при желание би могъл да изстреля по американците не 20, а 200 ракети. Обаче не го направи, защото няма интерес конфликтът да ескалира сериозно, заявява пред в. "Комерсант" анализаторът Руслан Пухов.

Според наблюдателката Юлия Свешникова обаче Техеран няма да спре дотук, защото иска "не само да удари американски обекти, но да нанесе удар по гордостта на САЩ".

В самите Щати действията на Тръмп спрямо Иран предизвикват противоречиви оценки. Според анкета на Хъфингтън пост и Югав 43 на сто от американците подкрепят ликвидирането на генерал Сюлеймани, а 38 на сто са против. Четирийсет процента подкрепят общата иранска политика на държавния си глава, а против са 46 на сто. А почти половината жители на САЩ смятат, че Доналд Тръмп няма ясна стратегия в отношенията с Ислямската република, допълва "Комерсант".

Бъдещето на Близкия изток зависи от избирателите на Тръмп, пише в. "Известия". Според експерти на всекидневника развитието на ситуацията ще бъде до голяма степен повлияно от хода на предизборната надпревара и "от желанието на американския електорат да започне война".

Задава ли се голяма война в Близкия изток?

Ако сега Вашингтон удари по Иран, ще започне мащабна война, която ще прекрои Близкия изток. Ако американците обаче "изтърпят" сегашната иранска атака, ще може да се избегне по-нататъшна ескалация на конфликта, смята ориенталистът академик Виталий Наумкин.

"Колкото и да е парадоксално, това ще отвори път към преговори между Вашингтон и Техеран. Иранците заявиха, че не желаят (да разговарят) с некомпетентното ръководство на САЩ, но могат да водят диалог по канали за свръзка с ограничен достъп - чрез Оман, Швейцария или чрез Русия", прогнозира експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Познавач

    8 31 Отговор
    Да задава се и ще хвърчат чалми и ушанки.

    Коментиран от #33

  • 2 Масон

    15 2 Отговор
    Не. Няма да има война.

    Коментиран от #29

  • 3 Не...

    12 0 Отговор
    Замерят се на посоки.
  • 4 Анонимен

    23 5 Отговор
    Иранците пробваха с С Арабия Пейтриътите и че за нищо не стават и пратиха залп в Ирак да предупредят краварите че ще им хвръкнат базите в Персийския залив и Тръмп взе да дава на заден.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ⚡ Хрониките на Евразия

    8 17 Отговор
    В интерес на истината , никой не иска да воюва .
    Нито САЩ , нито Иран .
    Даже брадатите стратегически партньори на Путин ..
    За война мечтаят само зомбираните адепти на
    "русского мира" по цял свят и джихадистите самоубийци , който се стъпкаха до смърт на погребението на терориста генерал .
    Само тези !

    Коментиран от #19

  • 8 Баба Ванга

    3 9 Отговор

    До коментар #5 от "ДА ЖИВЕЕ ИРАНННННННННННННН":

    И като се събуди се беше оповръщал от Боярищника нали?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Яжте гомна

    11 3 Отговор
    Смърт на Ротшилдите, Jewmerica и Изсраел.
  • 12 Borislav Popov

    6 17 Отговор
    Иска им се на руснаците война на Близкия изток, много им се иска, при евентуална война цените на петрола и газта ще скочат до небето, а и търговията с оръжие ще им донесе прилични печалби. Според мен, именно заради това те подържат аятоласите и ги подкукоросват, те да развиват ядрената си програма и да скачат против американците, с надеждата те да клъвнат и да се стигне до война.

    Коментиран от #23, #31

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Последния софиянец

    8 6 Отговор
    Следващите бази в обсега на Иран са в Турция и България. Иран търси съюз с Турция, така че кой остава? Слагайте каските.Лошото е че скривалищата ги направиха дискотеки.
  • 18 Агент Харолд

    7 1 Отговор
    Много прости хора коментират тук. Иран дава координатите на Ирак, където ще пуснат балистични ракети, Ирак информира САЩ за тези действия, а САЩ изтеглят войската си от това летище.

    Изводите са следните:
    Аятолаха няма да пусне лесно кокала, ще дои персийския народ още много години.
  • 19 00000014

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Който не иска да воюва си стои в държавата, не граби чужди държави и не плаща на хроникьори със съмнителни личностни характеристики

    Коментиран от #26

  • 20 Бай хой

    4 2 Отговор
    Дори и трамп разбра че краварите не са готови за война. Така че войната се отлага ще видим за колко. Дали за седмица две, няколко месеца или година две. Сейчас мериканците ще започнат тиха предислокация. Ще се опитат да направят някаква защита на базите защото се видя че са абсолютно уязвими. Ами ако целта не беше предупредена и опразнена база а авионосна група. Щеше да има банкет за акулите. В района краварите имат около сто хиляди каскета. Ще им трябват още три четири по толкова.
  • 21 Молла

    3 2 Отговор
    Имиджа на САЩ ще бъде разхлабен. Иран от 3 дена всяка вечер бомбардират американски бази. И вчера хвърлиха 2 ракети катюша които паднаха до американското посолство в Ирак. Ако САЩ не отвърнат на удара може и Ирак скоро да се вдигне на бунт
  • 22 гост

    3 5 Отговор
    Оплюй САЩ и хвали Русия, това е принципа на който пишете,и мислите че това ви прави велики!Хората вече могат да мислят,не е това начина да привличате симпатизанти,по скоро ставате досадни като партийните секретари от социализма

    Коментиран от #25

  • 23 ###

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Да, теб те е клъвнал петел по празната тиква!
    САЩ убиват щото ги заплашва някой си и защото Русия иска да направи парички?
    Ти си много глъм бе пич!
  • 24 Румяна Костова

    4 0 Отговор
    Бъдещето на Близкия Изток най-малко зависи от избирателите на Тръмп. Защото САЩ не са самостоятелни играчи в този регион. И защото външната политика на Америка се диктува от корпорации, а не от обикновените избиратели.
  • 25 Гост 2

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Разсъждавате твърде елементарно. Смисълът на събитията съвсем не се върти около Оплюй Америка и хвали Русия.
  • 26 ⚡ Хрониките на Евразия

    5 4 Отговор

    До коментар #19 от "00000014":

    Ако американците си бяха стояли в държавата , сега щеше да работиш в ТКЗС - то , а не да се правиш на българин с руски наклонности !

    Коментиран от #27

  • 27 така е

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Направо щеше да пасе трева, като знаем на какво са способни комунягите.

    Коментиран от #30, #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ⚡ Хрониките на Евразия

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "така е":

    Друг е въпроса , в каква рядка субстанция са се превърнали щатите в последните 10-15 години ?

    Разрешават на Путин да напада Украйн и Грузия , позволяват да се бомбардира Сирия, позлатиха тоталитарен Китай, прегръщат се с Ким Член Ун, позволяват на Иран да обстрелват техните бази ..
    Роналд Рейгън се преобръща в гроба ..
  • 31 Домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    И сигурно заради това, руснаците убиха пустия му генерал, а ...? Това което си написал за руснаците, е едно към едно и за САЩ! И те имат интерес от война, за да си продават оръжията. И те продават нефтопродукти и земен газ. Не си ли се замислял?
  • 32 Borislav Popov

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "така е":

    По време на "комунягите", гладни и бездомни нямаше! Сега има. Немалко ...

    Коментиран от #34

  • 33 BFY

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Познавач":

    Хвръкнал е твоят разсъдък...
    Като на всеки безвъзвратно зомбиран соросоиден папагал.
  • 34 Хи хи хи

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Borislav Popov":

    Така е Всички бяхме гладни и бездомни не като сега всеки с кола вила апартамент бизнес и маркова техника и дрехи магистрали екскурзии в чужбина

    Коментиран от #35

  • 35 Мхм

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хи хи хи":

    От години чета, че българите били просяци, а пенсионерите ровели по кофите за боклук.На това винаги винаги отговарях, че аз такова нещо не съм вждал.Онзи ден обаче наистина видях някакъв да рови в кофа за боклук.Така било, а аз мислех, че не е истина.Явно толкова години съм бил в заблуда.
  • 36 кучето

    0 0 Отговор
    смърт за америка! министрите ни на народен съд!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания