Last news in Fakti

9 Януари, 2020 20:30 3 050 16

Защо изострянето на конфликта САЩ-Иран вреди на Русия

  • иран-
  • русия-
  • владимир путин

Ако Техеран избере конфронтацията, на президента Путин му остават две възможности

Защо изострянето на конфликта САЩ-Иран вреди на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има ли Путин интерес от евентуална ескалация на конфликта между САЩ и Иран? На пръв поглед – да, защото петролът ще поскъпне. Но всъщност нещата са по-сложни. Коментар от Константин Егерт.

Ако конфликтът между САЩ и Иран продължи да се изостря, Русия на пръв поглед ще спечели от покачването на цената на петрола. Техеран ще се види принуден да купува повече оръжие от Москва и да сключва още договори с руския монополист „Росатом", изграждащ АЕЦ „Бушер" край Персийския залив. Въпреки всичко това, от гледна точка на същинските си интереси, Кремъл трябва да се надява, че Техеран добре ще премисли следващите си реакции. Ако Техеран избере конфронтацията, на президента Путин му остават две възможности: да окаже неограничена помощ на иранския си съюзник или съвсем незабелязано да напусне сцената и да се оправя сам. Първата възможност крие риск от пряка военна конфронтация със САЩ, още (сурови) санкции от Американския конгрес и скъсване на трудно изградените връзки със Саудитска Арабия и Израел.

Имиджът на Путин ще пострада

Ако избере втората възможност, Путин ще трябва в ролята на пасивен наблюдател да гледа как съюзникът му Иран ще бъде военно и икономически унищожен. А ако в резултат от това бъде сменен режимът в Техеран, за Москва ще стане още по-неприятно, защото правителства, които губят войни, не се харесват на избирателите. Службите за сигурност и полицейските служби на генерал Касем Сюлеймани през последните месеци вече избиха десетки, ако не и стотици противници на режима в Иран. Едно ново правителство най-вероятно би сключило мир със Запада и би обърнало гръб на Москва. А това ще изправи Кремъл пред нови проблеми. В такъв случай Русия не само ще се лиши от най-важния си съюзник в Сирия, но и ще изгуби значението си за Израел и Саудитска Арабия, които виждат в Путин важен посредник в Иран. Ще пострадат още повече и отношенията с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото Москва си оспорва ролята в Либия. С две думи: ако властта в Техеран се разклати или падне, сериозно ще пострадат както ролята на Русия в Близкия Изток, така и авторитетът на Владимир Путин като „пръв крепител на несменяемите режими".

Путин и Меркел - заедно за мир в Иран?

Президентът Путин може само да се надява, че Иран няма да тръгне на по-нататъшна конфронтация със САЩ. Първите сигнали обаче далеч не са толкова окуражителни. Ирак настоява за изтегляне на американските части от страната. Иран обяви, че няма да спазва ядреното споразумение и отново ще произвежда обогатен уран. Всичко това намирисва на ескалация. А американците владеят тази игра. Единственият шанс на Путин е да играе ролята на миротворец. Но не сам, а заедно с канцлерката Ангела Меркел и с турския президент Ердоган. Двамата желаят на всяка цена да предотвратят опасната колизия в Близкия изток. Те могат да поискат от Путин да използва близките си връзки с Техеран, за да бъде предотвратена евентуалната конфронтация. Ако тази спешна спасителна акция не успее, Владимир Путин скоро ще бъде свидетел на една драма, в която доскоро беше съучастник – но на която вече няма да може да сложи край.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сюлеймани 👳

    10 2 Отговор
    Христос е велик .➕➕➕
  • 2 мали мали

    14 4 Отговор
    Русия е с иран,северна корея и китаи комустически държави не клякат не целуват като останалите слуги,а и турция клати везната към комунистите

    Коментиран от #3

  • 3 Турски минджинер?

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "мали мали":

    Ами отивай в Турция като не ти харесва тук чакаме с нетърпение свежа плът..

    Коментиран от #6

  • 4 Обикновен Бг

    11 0 Отговор
    По православен календар днес е Нова Година. Да сте ЖИВИ, ЗДРАВИ, И МНОГО ЩАСТЛИВИ. 😀 Не се отчайвайте. Корабът бързо потъва, вода има за всички.
  • 5 Иван Донев

    16 2 Отговор
    Много намирисва нещо в случая с генерала. Вече доста стар, може би станал неудобен и за самите иранците и като цяло за САЩ, и иранците го жертвали. После уж отмъщават с 15-20 ракети изстреляни в нищото. Уж имат добри и хубави ракети, а падат на километри от целта! Много смешно изглежда всичко. Стрелят по-тъмно и веднага обявяват колко жертви има. А ракетите падат на по 10-15 км от целта. Това не е сериозно! Като се има предвид, че една база е с територия от няколко квадратни километра и немогат да я уцелят! И сега веднага се заговори за мир между тези толкова върли врагове, мразещи се до мозъка на костите си! Едните били доволни, другите също доволни, че отмъсти ли и всичко е наред! Не съм да има война! За мир съм! Но цялата тази работа много мирише!
  • 6 мали мали

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Турски минджинер?":

    Видяхме ии такива като тебе ,турски минджинер кво стана с потока а сега стана пъб след време може и баир да стане,с такива минджинери като тебе първо се научи на български и тогаз ме праща и у турция,минджинере
  • 7 Путин защо мислите замина внезапно

    5 5 Отговор
    в региона на Близкия Изток?? Тази ракета е руска и не е изстреляна от Иран защото Иран е един от най-големите производители на ракети и не използва руски ракети както Ирак по времето на Саддам Хюсеин. Ако бях украинец щях да организирам толкова жертви и за руснаците по какъвто и да е начин за да ги заболи и да престанат да избиват невинни хора.... Украинската мафия е точно толкова могъща колкото и руската и е крайно време да се замисли....

    Коментиран от #14

  • 8 Молла Брадар

    2 1 Отговор
    Преди 2 часа Иран удариха още една американска база в Ирак
  • 9 стоян георгиев

    5 3 Отговор
    няма никакви рискове за русия в ситуацията.всичко е в неина полза благодарение на тръмп.при един конфликт путин може да предцени колко и къде да се намесва ,а това ще доведе до високи цени на горивата което е много важно за русия и от което губи европа и сащ!освен това несигурността за европа и разнобоя и със сащ по въпроса с иран ще направи евросъюза още по-нестабилен което е и реалното желание на путин.
  • 10 Гост

    5 0 Отговор
    Що бе?!?! Китай къде е в тази връзка?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Комуниста

    7 1 Отговор
    Ала - бала бляновете на един соросоид от DW! A знае ли, че един евентуален конфликт между САЩ и Иран може да се превърне в световна война?

    Коментиран от #16

  • 13 Боклук

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дада":

    Май първо кравара!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Джобен

    2 6 Отговор
    Тежка е Чалмата на Путен Скоро ще го качът на черешата
  • 16 Енгелс съм Гаджето на Маркс

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Комуниста":

    Каква Световна Война ве Комунист Кой е луд да се намеси да се занимава с Чаршафите Единствено заради невинните жертви САЩ все още се въздържат но няма да е за дълго