Отидете към основна версия

3 334 17

Северна Македония очаква подкрепа от България - Януари 2020

  • българия-
  • никола димитров-
  • северна македония

Никола Димитров призна, че договорът за добросъседство е помогнал на страната

Снимка: БГНЕС/EPA

Договорът за добросъседство между България и Северна Македония позволи на страната да има по-лесен процес на евроинтеграция. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров, цитиран от МИА.

Договорът беше подписан през 2017 г. от българския премиер Бойко Борисов и македонския министър –председател Зоран Заев. По-рано еврокомисарят за политиката по разширяването Оливер Вархели заяви, че европейската интеграция на Северна Македония ще зависи от спазването на договорите с България и Румъния.

„Този договор гарантира, че противоречията ще бъдат решени по приятелски начин. Ние искаме да започнем преговори за присъединяване към ЕС и с този договор очакваме подкрепа от България. Ако искаме да сме приятели, трябва да има взаимно уважение.

Въпросът за езика и идентичността в международното право не е въпрос на признаване от друга държава. Няма как да открием приятелство, без да имаме тази почит по между си.

Все пак нашата евроинтеграция щеше да е много по-трудна без този договор. Важното е заедно да намерим най-добрия начин за диалог“, заяви Димитров.

Северна Македония очаква да получи дата за започването на преговори с ЕС. Това може да стане на следващата среща на върха.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: