Last news in Fakti

13 Януари, 2020 11:05 1 797 16

Скопие скоро ще започне преговори с ЕС

  • оливер вархели-
  • северна македония-
  • ес-
  • членство-
  • еманюел макрон

Европейската комисия трябва да излезе с предложение за новата методология до края на януари

Скопие скоро ще започне преговори с ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Става все по-ясно, че Северна Македония скоро ще получи зелена светлина за начало на присъединителни преговори за членство в ЕС, пише скопският "Слободен печат".

Този оптимизъм се основава на изявленията на високопоставени европейски служители, включително на автора на ветото, френския президент Еманюел Макрон, както и на оценки на влиятелни европейски медии, пише скопският вестник. В такава атмосфера ще бъде посрещнат новият еврокомисар по разширяването Оливер Вархели, който вдругиден ще пристигне на двудневно посещение в Северна Македония, пише вестникът.

Очаква се Вархели да осъществи срещи с правителствени представители, на които най-вероятно ще стане дума за новата методология, предложена от Франция, и за хода на реформите в страната, особено за приемането на закона за прокуратурата.

Вархели заяви миналия месец, че присъединителните преговори със Северна Македония и с Албания трябва да започнат през пролетта и че ЕС трябва да поправи грешката си от октомври.

Страните членки на ЕС не се договориха за начало на преговори с двете страни заради съпротивата на Франция, която поиска нова методология за преговаряне. Европейската комисия трябва да излезе с предложение за новата методология до края на януари, пише "Слободен печат".

Според някои оценки, до края на март Северна Македония и Албания биха могли да получат желаната дата за начало на преговори, пише скопският вестник.

Френският президент Макрон заяви неотдавна, че желае срещата на върха ЕС - Западни Балкани през май в Загреб да бъде "момент на единство и успех" за Европа, а хърватските власти тълкуват тези послания като сигнал, че ще бъде намерено решение, вероятно до срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел през март.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонски

    5 17 Отговор
    Македония е велика старана още от времето на Филип Македонски!

    Коментиран от #6

  • 2 Е то се виде.

    3 12 Отговор
    И тив шушляци ще изпреварят кочината българия.
  • 3 БНА

    5 11 Отговор
    Сите северномакедонци сте предатели и педери! Жените ви са по-мъже от вас, гиди македонски гниди! Още от времето на Сашко Великиот гей, се поебвате мъже со мъже. Затова и сте толкова грозни и прости, кривоглави и кривогледи. Гъзобръковци северномакедонски, лапачи анадолски!
  • 4 Morgoth

    6 1 Отговор
    Изявления на високопоставени европейски служители вървят от години в полза на членството на Бълрария в Шенген. Резултат няма! Но да видим какво ще стане с македонците.
  • 5 БНА

    4 5 Отговор
    Сите северномакедонци сте предатели и педери! Жените ви са по-мъже от вас, гиди македонски гниди! Още от времето на Сашко Великиот гей, се поебвате мъже со мъже. Затова и сте толкова грозни и прости, кривоглави и кривогледи. Гъзобръковци северномакедонски, лапачи анадолски!
  • 6 Бегай бе идиот

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Македонски":

    Няма такава страна! Има северномакедония, ама и това е временно.

    Коментиран от #9

  • 7 Войвода

    5 0 Отговор
    Един македонец - комита. Двама македонци - дружина. Трима македонци - дружина со предател.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Македонски

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бегай бе идиот":

    Българското правителство каза, че има и ЕС казва, че има, значи е така има!
  • 10 ****

    6 2 Отговор
    Не се гласете за влизане,до като ви дойде ред да ви приемат,кочината ще се е разпаднала вече,но ние като лоялен член,ще сме останали последни и с радост ще ви приемем при нас.
  • 11 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤

    8 1 Отговор
    Македония е Българска територия и ще си я върнем!!!!!!!
  • 12 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    7 1 Отговор
    Велика България 🇧🇬
  • 13 Гоце Делчев

    2 5 Отговор
    България и газо да си дере ние Македонците сме си по големи Европейци.И пътища и стандарт и култура .Скопие е 50 год.по напред от простите Кукерджии и Чобани.Писане и четиво им дадохме а те па си останаха коняри крадци и чобани.

    Коментиран от #15

  • 14 поредната глупост

    4 1 Отговор
    тия Заев и Пендаровски, кючек ли играят, много раздвижена тази снимка, иначе за приемането, ке ве приемат на куково лето, кога дойде
  • 15 Не се коси

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гоце Делчев":

    Те вас албанците ще ви оправят! Нямаш си представа как ще ви нагласят. Че и ще ви клецат всичките и мъжленцата и женичките.
  • 16 времето е относително

    2 0 Отговор
    скоро е доста разтегливо понятие , вероятно и на западнобългарски диалект. Вероятно става дума за след 10 години когато на някои хора им светне , че предаването на дедите е грях .
Новини по държави: