Last news in Fakti

17 Януари, 2020 14:46 3 329 17

Северна Македония очаква подкрепа от България - Януари 2020

  • българия-
  • никола димитров-
  • северна македония

Никола Димитров призна, че договорът за добросъседство е помогнал на страната

Северна Македония очаква подкрепа от България - Януари 2020 - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Договорът за добросъседство между България и Северна Македония позволи на страната да има по-лесен процес на евроинтеграция. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров, цитиран от МИА.

Договорът беше подписан през 2017 г. от българския премиер Бойко Борисов и македонския министър –председател Зоран Заев. По-рано еврокомисарят за политиката по разширяването Оливер Вархели заяви, че европейската интеграция на Северна Македония ще зависи от спазването на договорите с България и Румъния.

„Този договор гарантира, че противоречията ще бъдат решени по приятелски начин. Ние искаме да започнем преговори за присъединяване към ЕС и с този договор очакваме подкрепа от България. Ако искаме да сме приятели, трябва да има взаимно уважение.

Въпросът за езика и идентичността в международното право не е въпрос на признаване от друга държава. Няма как да открием приятелство, без да имаме тази почит по между си.

Все пак нашата евроинтеграция щеше да е много по-трудна без този договор. Важното е заедно да намерим най-добрия начин за диалог“, заяви Димитров.

Северна Македония очаква да получи дата за започването на преговори с ЕС. Това може да стане на следващата среща на върха.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    40 3 Отговор
    Прави са гърците макетата от добра дума не разбират никаква подкрепа докато не престанат да крадат езика и историята ни .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 tbj2441v9d4h

    32 1 Отговор
    ПОДКРЕПА ?!?
    Може, но само когато признаят, че са българи и говорят български език. С техните номера да отричат това и да се опитват да се изкарат други и да ни крадат историята никога няма да получат така желаната от тях подкрепа.
  • 4 Балканджи Йово

    3 19 Отговор
    Ръце и крака не останаха, но пак ще застана твърдо зад тях!
  • 5 Орце Камчев

    0 17 Отговор
    Па не мое да ни земете мекедонскиот език и култура.

    Коментиран от #7

  • 6 Евродепутат

    11 0 Отговор
    Ще подкрепим С. Македония, като гласуваме ... с един пръст.
  • 7 Теодор

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "Орце Камчев":

    Ако ти беше македонец щеше да напишеш jазик или язик, но не и език. А, иначе взе ли си 50те лева от сръбското посолство?
  • 8 смешно

    12 0 Отговор
    предателство по приятелски начин не се решава
  • 9 Filipa

    12 0 Отговор
    Гади ми се от тази тема и тези македонци, пардон северномакедонци ха ха 😂
  • 10 може

    6 0 Отговор
    Да ги подкрепи само Южна Македония!!!!!!
  • 11 Опа

    12 0 Отговор
    Ах, селски тарикати такива, до вчера напускахте комисията и се правехте на ощипана мома, днес пак сме ви най добрите приятели. Айде стига вече, по това си приличат направо на византийците. Срам
  • 12 Бобчо(помияра)

    0 2 Отговор
    Е, и на техните ментори- бракята шумадийци.Филипинке , като ти се гади гушни кенефа и давай, да не се изтървеш другаде.
  • 13 Димитър

    9 0 Отговор
    Винаги сме ги подкрепяли,а от тях получаваме само обиди и измислени истории.Никаква подкрепа за тези сръбски мекерета.
  • 14 факт

    3 2 Отговор
    Борисов пак ще ни предаде!
  • 15 Македонец

    1 1 Отговор
    Македонците постојат и тие се реалност, македонскиот јазик е различен од бугарскиот. Нема никаква украдена историја. Треба како два соседи да гледаме да ја поправиме економската состојба и да се приближиме едни со други...македонци-бугари. Нема нисто стршно во тоа...лошо е ако се караме еден меѓу друг. Гоце Делчев се борел и загинал за слободна и суверена Македонија-тоа е факт. Роден е во Кукуш Егејска Македонија како македонец, тоа што подоцна отишол во Бугарија да учи и студира нели на военото училиште во Софија и се пишал како бугарин не е спорно, впрочем денес имаме илјадници македонци кои се пишуваат бугари, но некои 10% се чувствуваат бугари, 70% се чист македонци, кои од економски побуди земаат бугарски пасош за да најдат подобро место за живеење. За жал и кај вас во Бугарија е истата состојба со исселувањето, па затоа треба економски да се обединиме и доста веќе не понижувавте, ние знаеме какви сме македонци од македонија.

    Коментиран от #17

  • 16 Goce

    0 0 Отговор
    Bravo...
  • 17 Goce

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Македонец":

    Bravo...taka e
Новини по държави: