Отидете към основна версия

5 281 15

Европейският съюз заплаши Великобритания

  • брекзит-
  • ес-
  • заплаха-
  • търговия-
  • великобритания

Лондон ще се сбогува с ЕС през следващата седмица

Снимка: БГНЕС/ EPA

Брюксел планира да наложи санкции или да ограничи търговията си с Великобритания, ако Лондон не се съгласи да се съобразява изцяло с постигнатите споразумения, които ще влязат в сила след Брекзит, пише европейската редакция на списание Politico. Това заявиха от Европейската комисия.

Според изявлението, което комисията е представила пред европейските дипломати, Общността желае бъдещите ѝ взаимоотношения с Лондон да са диктувани от „ефективни и ефикасни споразумения за управлението, наблюдението, прилагането и разглеждането“ на всички клаузи от сделката, предаде агенция "Фокус".

Тези искания на ЕС идват след като стана ясно, че Брюксел ще настоява споразумението да бъде придружено с гаранции от страна на Лондон за това, че ще се съобразява с европейските регулации за опазване на природата, социалните придобивки и правилата за конкуренция. Брюксел изрази притеснение и във връзка с думите на финансовия министър Саджид Джавид, който заяви по-рано, че Лондон „няма да се съобразява“ с правилата на ЕС след Брекзит. Според информация, получена от списанието, еврокомисията иска да накара Лондон да се съобразява с регулациите, предвидени от сделката за Брекзит и търговското споразумение, което предстои да бъде изготвено, като създаде съвместна комисия за решаване на спорове между Брюксел и Обединеното кралство чрез консултации, или дори да предприеме действия в Европейския съд.

Във втория случай ще бъде организирана комисия, която да реши дали действията на Великобритания са в нарушение с европейското право, и ако това е така, въпросът ще бъде отнесен до Европейския съд в Люксембург за финално решение. Преди това все пак арбитражната комисия ще даде на Обединеното кралство „достатъчен“ период, в който то реши проблема и да започне отново да се съобразява с правилата на ЕС. Ако това не се случи, той разполага с правомощието да налага санкции.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: