Отидете към основна версия

3 930 12

Немски политик цитира Хитлер по повод на изборите в Тюрингия

  • тюрингия-
  • германия-
  • азг-
  • избори-
  • хитлер

Политикът от Свободната демократическа партия (СвДП) Томас Кеммерих бе избран за министър-председател на Тюрингия с подкрепата на Християндемократически съюз (ХДС) и на крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ). В отговор на събитията бившият премиер на провинцията Бодо Рамелов коментира ситуацията, цитирайки Адолф Хитлер. Това съобщи Die Welt.

В Twitter бившият ляв министър-председател на Тюрингия Бодо Рамелов публикува цитат от Адолф Хитлер след противоречивите избори във федералната провинция, които разклатиха и управляващата коалиция в Германия. „Постигнахме най-големия успех в Тюрингия. Там ние наистина сме решаващата партия днес. [...] Партиите в Тюрингия, които преди това формираха правителството, не могат да съберат мнозинство без наше участие. А. Хитлер, 02.02.1930г.“, написа Рамелов в социалната платформа.

В сряда Томас Кеммерих от Свободната демократическа партия (СвДП) беше избран с минимална разлика за министър-председател от Тюрингския парламент. В третото гласуване той получи 45 гласа, което е с един повече от предишния премиер Бодо Рамело. С това парламентарната група на АзГ очевидно е гласувала единодушно за кандидата на СвДП, като тяхното собствено предложение за поста Кристоф Киндерфатър не е спечелил глас.

Свободната демократическа партия също се бори с развитието на ситуацията. Днес лидерът на политическата формация Кристиан Линднер ще пътува до Ерфурт за преговори. Според немските медии, той обмисля да постави под въпрос доверието в парламента в Тюрингия, за да направи път за нови избори.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: