Last news in Fakti

6 Февруари, 2020 16:45 1 769 1

Меркел с позиция за изборите в Тюрингия

  • меркел-
  • тюрингия-
  • германия-
  • азг-
  • избори-
  • хдс

По време на пътуването си в Южна Африка канцлерът на Германия излезе с позиция за избора на кандидата на Свободната демократическа партия (СвДП) Томас Кеммерих за министър-председател на Тюрингия, съобщи Die Welt. Припомняме, че той спечели надпреварата с помощта на гласовете на управляващия Християндемократически съюз (ХДС), чийто лидер до скоро беше именно Ангела Меркел, и на крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ).

Канцлерът остро разкритикува случилото се в парламента в Тюрингия в сряда. За нея е недопустимо да има управление с подкрепата на крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ). "Резултатът трябва да бъде отменен", каза Меркел днес по време на посещението си в Южна Африка.

Така канцлерът косвено подкрепи исканията за нови избори. „Случилото се в третото гласуване е непростимо. Поне е ясно, че ХДС не може да участва в правителство при избрания министър-председател в провинцията“, заяви Меркел. Тя допълни, че сряда е бил „лош ден за демокрацията“, в който ценностите и убежденията на Християндемократически съюз са били нарушени, тъй като регионалната структура на партията е подкрепила избора на Томас Кеммерих редом с АзГ.

"Сега трябва да се направи всичко, за да стане ясно, че случилото се е в тотален разрез с възгледите на ХДС. Именно върху това ще трябва да се работи в следващите няколко дни", обясни Меркел.

Кеммерих беше изненадващо избран за министър-председател от правителството в Тюрингия вчера с гласовете на Свободната демократическа партия, Християндемократически съюз и Алтернатива за Германия. Кандидатът от СвДП, който едва бе влязъл в парламента през есента, надделя срещу бившия премиер на провинцията Бодо Рамелов.

Меркел не пожела да коментира дали събитията в Тюрингия могат да доведат до разпадане на голямата коалиция в Берлин. Тя сподели, че вече е осъществила контакт с вицеканцлера Олаф Шолц и други високопоставени представители на Германската социалдемократическа партия (ГЕСП). "Важно е да обсъдим нещата в коалиционния съвет в събота", каза още Меркел.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо Литъл Кънт

    4 1 Отговор
    Хаха германците две световни изгубиха когато бяха най-дилни та сега ли.Клоуни!
Новини по държави: