Отидете към основна версия

1 028 14

Пробив! Има забележим напредък в преговорите между САЩ и талибаните

  • афганистан-
  • ашраф гани-
  • сащ-
  • талибани

Според афганистански и американски източници президентът Доналд Тръмп е приел споразумение с бунтовниците с известни условия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Постигнат е "забележим напредък" в мирните преговори между Вашингтон и талибаните, съобщи в афганистанският президент Ашраф Гани след разговор по телефона с американския държавен секретар Майк Помпео, предаде Франс прес.

"Секретарят ме информира за предложение от талибаните, целящо значително и трайно намаляване на насилието", добави Гани, приветствайки това "благоприятно развитие".

След подобен разговор с Помпео премиерът на Афганистан Абдула Абдула също писа в Туитър за оптимизма на американския първи дипломат, според когото евентуално намаляване на насилието и напредък в сегашните преговори може да доведе до споразумение, отварящо път към преговори между афганистанското правителство и талибаните за постигане на траен мир".

"Ню Йорк таймс" цитира афганистански и американски източници, според които президентът Доналд Тръмп е приел споразумение с талибаните с известни условия.

Те преговарят с Вашингтон за изтегляне на американските сили от Афганистан в замяна по-специално срещу гаранции за сигурност за бунтовниците, ограничаване на насилието и започване на междуафганистански диалог.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: