Отидете към основна версия

2 571 20

Виктор Орбан е диктатор

  • клара добрев-
  • унгария-
  • виктор орбан

През последните 10 години в Унгария не е имало инвестиции в болниците, в здравеопазването, в училищата и в университетите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Заспиващите в демокрация се събуждат в диктатура", каза родената в София Клара Добрев, евродепутат от Унгария от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и от опозиционната Унгарска демократична коалиция. Тя е заместник-председател на Европейския парламент.

"Много ми е тежко сега, понеже на първо място съм унгарка с български произход, но ми е много тежко да гледам моята страна как в последните 9-10 години, откакто Виктор Орбан и "Фидес" /Унгарски граждански съюз/ са на власт, как ставаме все по-зле, по-зле, как се отдалечаваме от Европа. И гледам другите страни - България, Румъния, Словакия, как се доближават до Европа. Това е една от причините защо съм станала политик", каза в предаването "Хоризонт до обед" Клара Добрев.

След кризата от 2008 -2009 година в много държави по света започна повишаване на Брутния вътрешен продукт, според евродепутатката.

"Унгарският растеж върви в същата посока и със същите цифри както цяла Източна Европа. Няма да е винаги така. Както знаем в международната икономика на света винаги има периоди на растеж и после има периоди на падане. Трябва да се подготвяме за тези неща. В Унгария никога в последните години нямаше толкова голяма разлика между най-богатите и най-бедните в страната. Просто цялата политика върви на като чели да реже страната на две части- на една много малка част, където са по-богатите и една огромна част, където са най-бедните хора".

Според Клара Добрев през последните 10 години в Унгария не е имало инвестиции в болниците, в здравеопазването, в училищата, в университетите.

"Орбан направи една система, където само неговите думи се чуват. Има няколко места в Унгария, където няма начин да се чуе например моят глас или гласът на опозиционните политици. Не сме в телевизията. Почти всички печатни вестници, които отиват в провинцията, са в ръцете на "Фидес" или Орбан. Няма да видите статия, където да има интервю с мен или с другите опозиционни политици", коментира Клара Добрев.

Според нея управлението в Унгария е диктатура.

"И заспахме малко демократи и не сме си пазили демокрацията, така, както трябва да се пази и каквато е урок за всички ни, че демокрацията е също като въздух, в момента, когато изчезва, тогава много започва да ни липсва. И затова всеки ден трябва да погледнем, и всеки ден трябва да се борим никой да няма възможност да ни вземе правата, които са ни дадени в една демократична държава", изтъкна Клара Добрев.

Позицията на министрите, депутатите и президента са временни.

"Когато душевно един политик не може да разбере, че неговата власт трябва да е временна, защото това е най-важното в демокрацията, че всички власти и всеки, който е на власт е временно там. И в момента, когато някой не може това да търпи душевно, тогава става диктатор. Това стана с Виктор Орбан“, коментира евродепутатката.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Как влияе Орбан на Балканите?

    Европейският парламент разговаря по темата за унгарската медийна намеса в Северна Македония. Това заяви словенският евродепутат Ирена Йовева, цитирана ...
    07.03.2020
    2 226
    9
  • Унгария има най-успешните си 10 години

    Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че последното десетилетие е било най-успешното през последните 100 години за неговата страна, съобщи ТАСС. Т ...
    17.02.2020
    2 316
    17
  • Партията на Орбан остава извън ЕНП

    Партията на унгарския премиер Виктор Орбан остава отстранена от Европейската народна партия, съобщи Политико. Това беше обявено от председателя на ...
    29.01.2020
    1 705
    11
  • Орбан: Джонсън е сред най-смелите политици в Европа

    Британският премиер Борис Джонсън е един от най-смелите политици в Европа. Това заяви унгарският министър – председател Виктор Орбан, цитиран от ...
    10.01.2020
    2 743
    5
Новини по държави: