Отидете към основна версия

5 139 47

Турция предупреди Гърция: Дръжте се човешки с мигрантите

  • гърция-
  • сюлейман сойлу-
  • турция-
  • мигранти-
  • бежанци

Анкара призова Атина да прояви хуманност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу прикани гръцките власти да се държат човешки с мигрантите на границата, предаде Анадолската агенция.

Повод за изказването му станаха сблъсъците между мигранти и гръцките сили за сигурност на границата на Гърция с Турция. Хиляди мигранти, желаещи да влязат в Гърция, се струпаха на гръцката граница, след като Турция обяви, че отваря пътя към Европа за бежанци и мигранти.

"Приканяме гръцките власти да съблюдават основните правни текстове и най-важното, да проявяват хуманност", заяви той. В интервю за Анадолската агенция Сойлу изтъкна още, че от самото начало на сирийската криза и до днес Турция е за пример на света по отношение на управлението на миграцията.

Сойлу обвини също така ЕС, че е предпочел да остане безчувствен спрямо бежанския проблем. Според него главният отговорник за миграционната активност в региона е международната общност, начело с ЕС, която остава безчувствена към случващото се в страните, генериращи миграция, и вместо да произвежда решения на проблемите в тези страни продължава да задейства нестабилност, водена от различни сметки.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: