Отидете към основна версия

5 045 41

Ердоган: Европа ни залъгва. Не разбира каква тежест поема Турция

  • европейски съюз-
  • ердоган-
  • турция-
  • бежанци

Според турския президент Европейският съюз прилага двоен стандарт за бежанците

Снимка: БГНЕС

"Приоритетната тема на днешните /б.р снощните/ преговори бе ситуацията в Сирия", заяви след срещата си с българския премиер турския президент Реджеп Ердоган, Ето и цялото му изявление, цитирано от Българската национална телевизия:

"Обсъдихме стъпките, които може да бъдат предприети за прекратяването на агресията в Идлиб. В тези рамки за пореден път искам да поднеса искрени съболезнования от мое име на семействата на загиналите. Благодаря на премиера Борисов за проявената солидарност. Уважаеми гости, 1,5 млн. души напуснаха домовете си в Идлиб и в момента са в близост до границата ни, чакат там. Обсъдихме и безотговорността на някои страни членки по този въпрос. За съжаление, страните от ЕС все още не могат да разберат товара, който пое Турция, пое товара на над 4 млн. бежанци. Преди известно време бях казал, че ако не бъде направена справедлива подялба на товара с бежанците, ще отворя границите.

Турция изпълни безусловно абсолютно всичко от споразумението от 18 март. Но за съжаление, очакването ни този товар да бъде споделен, не намери никакъв отговор. ЕС на свой ред не изпълни своите ангажименти от декларацията на 18 март. ЕС и днес прилага двоен стандарт. Някои от най-видните страни от ЕС дори и днес критикуват отношението на Турция с бежанците на границата. Къде е справедливата подялба на товара? Ние ли сами ще поемем този товар?

Ние и без това похарчихме над 40 млрд. Обещахте, че в рамките на една година ще отпуснете 6 млрд. евро, и тези пари нямаше да бъдзат отпуснати на нас, а на НПО-та. А отпуснаха ли тези средства? Не.

Сега разговаряме с тях и казвам, че ще отпуснат 1 млрд. евро - и кого залъгвате? Аз тази вечер предадох и на премиера, че ние вече тези пари не ги искаме. Турция, която до момента е изразходвала 40 млрд. евро, ще намери тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция. ЕС продължава да прилага двоен стандарт.

Турция продължава да предоставя международна помощ на тези, които искат от нея. Както Гърция, така и всички страни са длъжни да проучат стъпките на бежанците, без да гледат техния етнически произход.

Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а един е тежко ранен. Воден от тези мисли, искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов и на неговата делегация за проявената солидарност, поздравявам ги за утрешния празник.

Ситуацията с бежанците по границите е резултат на всичко, което не беше изпълнено. ЕС и тук не изпълни дадените обещания", завърши турския президент.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: