Отидете към основна версия

1 984 22

НАТО: Пътят към мира в Афганистан ще е дълъг и труден

  • афганистан-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • талибани

Алиансът осъжда въздушните удари, нанасяни от силите на Башар Асад на територията на Сирия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че пътят към мира в Афганистан ще е дълъг и труден, предаде Франс прес.

Столтенберг каза това в интервю за агенцията в хърватската столица Загреб, където участва в среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз, 22 от които членуват и в НАТО.

"Трябва да се приготвим за разочарования", предупреди генералният секретар на Алианса.

Мирният процес в Афганистан с всеки изминал ден изглежда все по-хипотетичен след решението на талибаните да сложат край на частичното примирие, което позволи подписването на 29 февруари в Доха на мирното споразумение със Съединените щати.

Американските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли вчера въздушен удар срещу талибаните (първия след подписването на споразумението в Доха), за да защитят афганистанската армия от нападения на бунтовниците.

"Подписаното в събота споразумение бе първата важна крачка, но това е само първата крачка. Няма алтернатива. Единственият начин да се намери мирно решение е договарянето на споразумение и диалог с талибаните", подчерта Столтенберг.

Той заяви, че НАТО ще запази присъствието си в Афганистан и ще продължи да обучава, да съветва и да помага на афганистанските сили за сигурност.

Алиансът осъжда въздушните удари, нанасяни от сирийските правителствените сили на територията на Сирия, каза Столтенберг.

Ние осъждаме бомбардировките, които извършват режимът на Асад и Русия в Сирия. Подобни действия водят до засилване на потока от бежанци към Турция, подчерта той.

НАТО ще проведе планираните си военни учения, включително тези в Италия, въпреки притесненията, провокирани от епидемията от коронавируса, каза Столтенберг.

Алиансът е планирал за тази година над 20 военни учения, сред които "Дифендър 2020", в рамките на което 20 000 американски войници ще бъде разположени в Европа.

НАТО разработва планове за действия в случай на извънредни ситуации, причинени от епидемията. За момента обаче се предвижда ученията да бъдат проведени по план, каза Столтенберг.

В Италия, която е европейската страна, засегната най-сериозно от коронавируса, се провежда военноморското учение на НАТО "Дайнамик Манта", в което участват десет страни членки на алианса, а в неделя се очаква там да започне петдневно учение за електронна война.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: