Last news in Fakti

10 Март, 2020 07:56 1 493 10

САЩ започнаха частично изтегляне от Афганистан

  • афганистан-
  • сащ-
  • войници-
  • талибани-
  • изтегляне

Афганистанският президент ще освободи 1000 талибани

САЩ започнаха частично изтегляне от Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати започнаха частично изтегляне на войските си от Афганистан. Съгласно споразумението с талибаните от 29 февруари, до средата на юли американският контингент в страната ще бъде сведен от 12 000 на 8 600 войници.

Дори и след това американските сили в Афганистан ще са достатъчни за продължаване на контра-терористичните операции срещу "Даеш" и "Ал Кайда", увери говорител на Пентагона. Афганистанският президент Ашраф Гани се кани да освободи 1000 талибани, задържани от властите.

Според агенция "Ройтерс", която цитира официални източници, указът за освобождаването на бунтовниците ще бъде подписан тази седмица. Талибаните настояват да бъдат освободени поне 5000 души. Това е условието им за започване на мирни преговори с Гани, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    15 25 Отговор
    За кой ли път, фащисаните!!!?
    СССР, който уж бил победен, владееше 80% от територията!!! Тези сидят на антидеприсанти пр базите и не котнтролират дори периметъра им!!
    Гглема срама, голем го ядоха пак!!!
  • 2 Обичам свинска пържола

    23 7 Отговор
    Да се махат и да ги оставят мишките да си блъскат главата. Американците им дадоха всичко пари, оръжие, знания ама смелост как да им налееш в Афганските кратуни. Дори и да си супер галактическа сила без местни сериозни хора няма как да победиш. Е явно за пореден път Американците не попаднах на такива. Турция, Афганистан и Пакистан ще останат клоаката на света всички други бавно ще се оправят.
  • 3 Сандо

    8 22 Отговор
    Изтегляне,ама частично.Иначе кой ще контролира накотиците?
  • 4 Ами

    6 22 Отговор
    Направиха бъркотията преди години. Милиони избити, заради тях пък сега ни лук яли ни лук мирисали. И с какво военното им присъствие подобри живота на Авганистанци? Тва ли им е просперитета, който носят? Пък после мюсолманите лоши с атентатите.
  • 5 Бай хой

    10 21 Отговор
    Отидоха като аслани, бягат осрани.

    Коментиран от #7

  • 6 да де

    8 21 Отговор
    На това някога докато са бягали Хитлер го е наричал скъсяване на фронта.
  • 7 pepy

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    СССР влиза в Афганистан на принципа на „пролетарския интернационализъм“, а си тръгва след почти 15 хил. загинали от съветската армия и т.н...

    "Това не беше просто война, това си беше варварство" - така навремето Едуард Шеварнадзе описва интервенцията на СССР в Афганистан.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Бай хой

    2 18 Отговор

    До коментар #7 от "pepy":

    СССР включваше Узбекистан , Киргистан, туркменистан. Милиони от тези народи живеят на територията на Афганистан. СССР тогава влезе да защити тези народи. След като излязоха от СССР съответно руснаците прецениха че нямат работа повече там и излязоха. Сащисаните майка си и баща си ли търсят в Афганистан ? Виждаш ли колко си прозД?

    Коментиран от #9

  • 9 pepy

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Узбекистан, Киргистан и Туркменистан - обявяват независимост чак през 1991 год.

    СССР позорно напуска Авганистан още през 1989 - толкова с твоята "логика" и любимия „пролетарски интернационализъм“... оправи си знанията, опорките и т.н.
  • 10 Иван

    4 12 Отговор

    До коментар #7 от "pepy":

    САЩ влизат в Афганистан да носят "демокрация", а си тръгват след 19 години с 2500 убити, 14 хиляди ранени и милиарди разходи, хвърлени на вятъра.
Новини по държави: