Last news in Fakti

11 Март, 2020 08:15 3 297 12

Талибаните воювали с "Ислямска държава" с военна подкрепа от САЩ

  • афганистан-
  • ислямска държава-
  • талибани-
  • сащ-
  • оръжие

Вашингтон се ангажира да изтегли всички чуждестранни сили от Афганистан в рамките на 14 месеца

Талибаните воювали с "Ислямска държава" с военна подкрепа от САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибаните са показали, че могат да воюват и да победят джихадистите от „Ислямска държава“ в Афганистан, съобщи днес американски генерал, разкривайки за първи път, че те са правили това с „много ограничена“ военна подкрепа от САЩ, предаде АФП.

„Беше кървава бъркотия, но те го направиха“, заяви ген. Кенет Маккензи, шеф на американското Централно командване за фактическия разгром, извършен от талибаните над ИД в афганистанската провинция Нангархар през последните месеци.

Маккензи разкри американската военна подкрепа за операцията на талибаните на изслушване в Конгреса, но даде малко детайли за ролята на силите на САЩ.

Той бе извикан от законодателите да свидетелства за ситуацията в Афганистан след мирната сделка между САЩ и талибаните, сключена на 29 февруари в Доха.

Според споразумението САЩ се ангажират да изтеглят всички чуждестранни сили от Афганистан в рамките на 14 месеца в замяна на обещание на талибаните да се заемат с джихадисти като ИД и „Ал Кайда“, както и да проведат мирни преговори с афганистанското правителство.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брадат козел

    25 11 Отговор
    Много добри хора, да не им падаш в ръцете.
  • 2 Бай хой

    25 32 Отговор
    Старата любов ръжда не хваща. Нали заедно бутнаха кулите близнаци.
  • 3 витанов

    31 33 Отговор
    И закакво бях в Авганистан тия американски боклуци и джендъри???Нали уж талибаните щяха да бият а се оказа че са съюзници с тях.И кой ако не талибаните е Ислямска държава. Тия американски боклуци дето се намесят става хаус и бъркотия.

    Коментиран от #8

  • 4 hmhmhm

    29 10 Отговор
    И сега - кои са добрите , кои лошите ?

    Коментиран от #5

  • 5 Игра на полове

    17 30 Отговор

    До коментар #4 от "hmhmhm":

    Е как кои колега? Как кои? Американо- юдейският политик. Терористи в костюми от по 3 000 долара и държавна охрана.
  • 6 Маркиз дьо Отзад

    16 0 Отговор
    Това е известно и на децата- кажете нещо ново..
  • 7 1234

    15 29 Отговор
    Глупости... ИД 1 воювала с ИД 2 с помощта на сащ и от двете страни. А военните действия са 100 души срвщу други 100, това е войната там, една банда срещу друга! Като генг уорс в сащ! Америка ражда само престъпност

    Коментиран от #10

  • 8 pepy

    36 9 Отговор

    До коментар #3 от "витанов":

    "... И закакво бях в Авганистан тия американски боклуци..."

    Попречиха на другите боклуци да правят простотии - Ал-Кайда да влезе открито във властта и налагане върховенството на шериата.
    Не всички талибани /племена/ са привърженици на Ал-Кайда. Разкараха от там организацията и самия Осама бин Ладен...
  • 9 Замесени пак обичайните изроди

    14 25 Отговор
    Талибаните са САЩ.Има ли някой да не го е разбрал?
  • 10 браво

    9 21 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    колега малко са хората с мозък повечето вярват на контролираните медии и това си личи по преобладаващите минуси в коментара ти !!! а това че америка помага от двете страни конфликта е обществена тайна
  • 11 стоян георгиев

    5 5 Отговор
    една от причините талибаните да клекнат е опасноста да бъдат изместени от ислямска държава.затова и приеха да свалят оръжието.американците деистват по стария римски принцип разделяи и владеи.тва с изтеглянето за 14 месеца е малко оптимистично ,но предвид че към момента афганистанското правителство се справя само във военно отношение е възможно.ще оставят предполагам само група за въздушна подкрепа което и в момента използват.
  • 12 Гггг

    0 1 Отговор
    Ккйхгдддгъуиихжцддргбйкииугффхгфддсйкййхеерртт
Новини по държави: