Отидете към основна версия

3 177 107

Руски политолог: Европа ще направи всичко, за да се споразумее с Ердоган

  • бежанци-
  • мигранти-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Миналата седмица Анкара заяви, че отваря границата с ЕС за мигранти, защото не може да се справи с новата вълна бежанци от Сирия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европа има интерес на континента да не идват нови бежански вълни, защото там "бездруго имат достатъчно проблеми със собственото си население, с мигрантите; затова според мен Европа ще прави всичко, за да се споразумее някак с президента на Турция - Реджеп Ердоган".

Това заявява руският политолог Владимир Фитин, цитиран от онлайн изданието "БФМ", по повод очакваното посещение на турския лидер в Брюксел.

Ердоган ще разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предадоха осведомителните агенции. Ще бъдат обсъдени миграцията, сигурността, стабилността в региона и кризата в Сирия.

Миналата седмица Анкара заяви, че отваря границата с ЕС за мигранти, защото не може да се справи с новата вълна бежанци от Сирия. След това към границата с Гърция се втурнаха десетки хиляди мигранти. Ердоган обвини ЕС в лицемерие на фона на миграционната криза, а външните министри от общността изтъкнаха, че е недопустимо да се използват мигрантите като инструмент за политически натиск, напомня електронният вестник.

"Ердоган иска сега ЕС да поеме финансирането на неговата война в Сирия", но Европа не подкрепя сирийската му операция, затова се очертават доста трудни преговори, коментира ориенталистът Саид Гафуров.

"Турция се сблъска с крайно остра финансова криза. Вината носи в по-голяма степен Евросъюзът, търговската му политика, кредитно-паричната и изобщо външноикономическата (му) политика. Ердоган има голяма нужда от пари. Ще отбележа, че за него бежанците и Идлиб като цяло - това е огромна черна дупка, където изчезва огромно количество пари, не само бюджетни, но и пари от ислямските фондации. Естествено той е голям майстор на политическия блъф и на политическите пазарлъци. Затова, ако ме попитате на кого бих заложил 10 долара, бих отвърнал - на Ердоган", казва експертът.

Същевременно "Евросъюзът сега е в много остра криза заради Брекзита. Английските пари спряха да идват, а никак не му се ще да орязва разходите", допълва Гафуров.

Според експерти на "БФМ" резултатът от преговорите на Ердоган в Брюксел няма да се отрази върху споразуменията между Турция и Русия. Страните потвърдиха, че се придържат към процеса от Астана, и заявиха, че въвеждат режим за спиране на огъня, договориха и съвместно патрулиране на важната магистрала М4, контролирана в момента от бунтовници. Ердоган заплаши вече да поднови операцията си в Идлиб, ако Русия не спази своите обещания, припомня новинарският сайт.

Договореностите между руския президент Владимир Путин и Реджеп Ердоган дадоха плод - боевете в Идлиб най-сетне стихнаха. Руските и турските официални органи потвърждават, че примирието в провинцията наистина се спазва, пише "Известия".

Докато страните се готвят съвместно да патрулират по магистралата М4, над региона все още прелитат турски дронове. Този път обаче с цел да следят спазва ли се примирието от бунтовниците. Тази седмица военните от Русия и Турция предстои да разработят в Анкара правила за осигуряване на безопасна зона покрай стратегическото шосе. Според експерти, без да се прочисти изцяло от терористи Южен Идлиб, патрулирането в зоната ще е рисковано занимание, отбелязва вестникът.

От 1 ноември м. г. руско-турски патрули контролират пътищата в Северна Сирия, в граничните кюрдски райони. Това бе част от договореностите за примирие между Анкара и кюрдските въоръжени формирования след операцията "Извор на мира". Десеткилометровата зона за сигурност в този регион, дълга над 200 км, минава по границата с Турция. По всяка вероятност въз основа на този модел ще се действа и по магистрала М4 в Идлиб, предполага изданието.

Преди да започне съвместното патрулиране, в региона бе прехвърлен още един батальон руска военна полиция - около 300 души с 30 единици бойна техника. Подразделението се разположи в бивши бази на групировката на САЩ, се казва в статията.

"В патрулите участват обикновено по четири бронирани коли от Русия и от Турция - уточнява военният историк Дмитрий Болтенков. - Колоните се придружават по цялото трасе от руски дронове и бойни хеликоптери. Те проучват маршрута, търсейки засади и мини, и с присъствието си отправят сигнал, че една атака срещу колоната няма да е най-добрата идея."

Този вид патрули срещнаха в началото силна съпротива от местното население. По турските коли бяха хвърляни камъни и бутилки със запалителна смес. Атакувани бяха и руските военни. "Сега обаче отношението към руската военна полиция там е далеч по-дружелюбно", казва Болтенков.

Патрулите по магистрала М4 ще се движат из територии, враждебни към сирийското правителство и руската армия. Различни отсечки от трасето са под контрола било на протурски въоръжени бойци, било на терористичната групировка "Джебхат ан Нусра". Петкилометровата зона за сигурност се очаква да защити колоните от нападения с противотанкови управляеми ракети. Все още обаче - до срещата в Анкара - няма яснота как смята Турция да организира изтеглянето на бунтовници и терористи от района, добавя "Известия".

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания