Last news in Fakti

10 Март, 2020 16:16 3 946 29

Ердоган: Турция няма да затвори границите си с ЕС за мигранти

  • турция-
  • ес-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • реджеп ердоган

Държавният глава отново изрази недоволство, че дадените от Европейския съюз на Анкара обещания не са били спазени

Ердоган: Турция няма да затвори границите си с ЕС за мигранти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще бъде домакин на среща в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания за дискусия по мигрантската тема, след Анкара започна да пуска чужденци към ЕС.

Пред репортери в самолета си на връщане от Брюксел Ердоган заяви, че Турция не обмисля да затваря граничните си пунктове към Европа засега и че Гърция трябва да отвори своите.

Евросъюзът и Турция навлязоха в нова фаза на диалога си, но са необходими конкретни стъпки на Евросъюза за постигане на напредък, заяви междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю.

Той отново изрази недоволство, че дадените от Европейския съюз на Турция обещания не са били спазени:

„Споразумението за бежанците от 18 март 2016 г. не е само „дайте пари на Турция, тя ще задържа мигрантите“. В съвместната декларация има още клаузи за отмяна на визите, осъвременяване на Митническия съюз, борба с тероризма, подкрепа за връщането на бежанците в Сирия, ускоряване на преговорите за членство и т.н. Ясно е, че до момента Европейският съюз не спази дадените обещания. Визите не са отменени, след провеждане на два-три кръга от преговори за модернизиране на Митническия съюз с политическо решение те бяха възпрепятствани. Споразумението предвиждаше продължаване на диалога на високо ниво. Но, на практика, противно на думите, този диалог едностранно беше спрян. Последно се проведе среща на върха във Варна по инициатива на българския премиер Борисов по време на българското ротационно председателство (през 2018 г.). Тя премина доста успешно, беше откровена среща, но, след това тези контакти на високо ниво бяха прекъснати“.

Според турския външен министър ще се работи за уточняване на пътна карта по въпроса за споразумението за бежанците до 26 март. По думите на Мевлют Чавушоглу Анкара е готова за конструктивно сътрудничество с ЕС, но е приключил периодът, в който другите страни бавят Турция. Според него откриването на нови преговорни глави се бави по политически причини.

Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и Чавушоглу бяха натоварени със задачата заедно с екипите си да уточнят изпълнението на споразумението между Брюксел и Анкара по отношение на бежанците и мигрантите. Това стана ясно след срещата в Брюксел на Ердоган с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Ердоган обаче напусна Брюксел без да участва в съвместна пресконференция с тях, както беше предварително планирано.

В изказването си след срещата Урсула фон дер Лайен подчерта, че както мигрантите, така и Гърция и Турция, имат нужда от подкрепа. Въпреки различията по някои въпроси, били са набелязани сферите, в които Анкара и Брюксел могат да работят заедно.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    32 5 Отговор
    ЕС да затвори границите си с Турция за стоки/товари и хора ...

    Коментиран от #12

  • 2 Енртм

    5 32 Отговор
    Мачкай Ердо ти си най велик

    Коментиран от #29

  • 3 боцмана

    25 3 Отговор
    Бай Реджо , като резнат от ЕС , затворят и границите си за всичко турско те тогава и твоите поданици ще ти резнат дебелата глава.

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Алаах

    13 3 Отговор
    Тоя ще го коси Ковид -19!
  • 6 Бат Бойко

    2 0 Отговор
    Аз пък ги издавих заедно с жените и децата.
  • 7 КАСАПИНА

    17 4 Отговор
    Вместо да се дават пари на тъпите така наречени турци, по добре с тях да се закупят кораби, и всички боклуци да се закарат обратно в родните места ,приматите само от това разбират ,и няма да посмеят да тръгнат обратно за Европа.

    Коментиран от #10

  • 8 Само така ердо

    10 15 Отговор
    Вече никой не вярва на обещания особено от еврогейталаци. Първо виждаш конкретни резултати и тогава правиш това което трябва. Не като предния път спри мигрантите и после нищо насреща.
  • 9 Цун Кай Хуй

    12 1 Отговор
    Там да седят всички примати,където им е мястото !!!
  • 10 Събирам пари за купуване на кораби

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "КАСАПИНА":

    Можеш да изпратиш по сметката ми: айбан346543567865435678

    Коментиран от #14

  • 11 Рулевия

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "боцмана":

    Това ще се случи във всеки момент,и ще падне едно виене от нашите псевдо турци до небесата.
  • 12 Е па тогава кора ми ли ще ядеш

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    С огроооооомната минимална пенсия от 210 лв?
  • 13 липса на мъже

    19 2 Отговор
    Имаме нужда от една мъжка постъпка - да затворим границите си за турските тирове, щом така ще ни изнудва и ще насърчава да се нарушават международните закони, по-точно незаконно пресичане на държавни граници от икономически пришълци.

    Коментиран от #17, #18

  • 14 КАСАПИНА

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Събирам пари за купуване на кораби":

    Това е сметката на Свети Петър,той не ще цигани

    Коментиран от #16

  • 15 хенде хок

    18 0 Отговор
    Меркела и Макрона или са идиоти, или анти европейци, преговарят за сирийски бежанци, а оня ни праща африканци и талибани. Алооооо!
  • 16 Лошо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "КАСАПИНА":

    Къде ли ще те прати тогава
  • 17 Или тирове

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "липса на мъже":

    Или бежанци...сам избираш хахаха
  • 18 Хасан

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "липса на мъже":

    Хахсха ...ти ако не пуснеш Тир който кара части за поточната линия на Мерцедес в Германия , немеца ще ти тури глоби без вазелин , на сухо
  • 19 Някой

    17 2 Отговор
    Тази Европа толкова ли се е чалнала. Да се наводнява с всякаква паплач. Ама това идва от робовладелските държави, като Франция,Англия,Германия. Те са свикнали през вековете да контактуват и приемат жители от Азия, Южна Америка, Африка. Да им вършат робския труд. Но в един момент ше ни разводнят. Има си разумен процент. Който отдавна е преминат. Който пуска емигранти, да си ги гледа. Ердоган трябва да го отрежат отвсякъде. И много бързо ше спре да приема имигранти. И ще си затвори южната граница. А парите за ги дадат на България,Гърция,Италия. За огради, морски патрули. По - евтино, и по - ефикасно. Кво се занимават с Ерпосран.

    Коментиран от #21

  • 20 макарон

    8 3 Отговор
    Европейците са гейове
  • 21 Явно бързо забрави

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Кой натискаше Ердоган да си отвори южните граници и да приеме бежанците
  • 22 Факт!

    13 0 Отговор
    Само знам че Европа е свършена ако тия влезнат тука.С цялата култура градена с хилядолетия.
  • 23 българин

    4 1 Отговор
    те са им братя да си се гледат и да си се грижи за тях и расата им е същата къф му е пробляма на тоя , много е прос .даже закво пишете за него не е интересен
  • 24 Нона

    8 0 Отговор
    Който иска Еуропата,да го закарат там където има едно надписче "Arbeit macht Frei" и работиш натрапнико и получаваш храничка.Само това ти стига.Ние дето работим за жалки парички по-глупави ли сме от тебе?Кой ни е помогнал на нас?
  • 25 Санитарят пита

    2 0 Отговор
    А тия двамата мин г яни, Ердоган и Мевлюта...дали са термометрирани сфинктерно или само външно...
  • 26 гост

    7 0 Отговор
    Кви визи, кви съюзи бълнуват тия бе...отсвякъде ги изритаха като мръсни котета, ама пак курназ го дават...Сега остава затваряне на границата заради короната и да видим турската икономика колко ще изкара...до края на седмицата ще е мортус
  • 27 Игра на полове

    4 0 Отговор
    Е те Ердо искат да ти дадат, но ти крадеш повече от Боко и Пеевски. За това ти врътнаха кранчето.
  • 28 Info

    7 0 Отговор
    "Г-н Ердоган злоупотребява с бежанци и мигранти, които живеят в Турция от години, експлоатира ги и ги използва като оръжие срещу ЕС. Благодарен съм, че Гърция и гръцкото правителство защитават гръцките и европейските граници." / Президент на Австрия
  • 29 Zezo

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Енртм":

    Май срещу ЕС Бая ще се озори.
Новини по държави: