Отидете към основна версия

2 208 28

Френски полицаи протестираха по улиците на Париж (ВИДЕО)

  • франция-
  • полиция-
  • париж-
  • протест-
  • кристоф кастанер

Служителите на реда недоволстват срещу последните изявления и мерки на министъра Кристоф Кастанер за разправа с расизма

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Няма ли полиция, няма мир!" - гласеше общият лозунг на десетки полицаи, излезли сутринта по бул. "Шан-з-Елизе" в Париж. Шествието от полицейски коли, озвучено от клаксони, се събра пред Министерството на вътрешните работи, за да протестира срещу последните изявления и мерки на министъра Кристоф Кастанер за разправа с расизма. 

"Полицията не е расистка, а републиканска. Тя ви пази независимо от цвета на кожата" - заяви пред радио Франс енфо един от основните полицейски синдикални лидери Фабиен Ванемелрик. Служителите на реда носеха снимки на свои ранени колеги и настояваха за среща с френския президент Макрон. 

"Дойдохме да кажем на президента, че трябва да подкрепя, уважава и зачита полицията" - настояват те. Протести имаше и в други френски градове.

Реформите за "нулева толерантност към расицма", обявени в понеделник от министър Кастанер, предвиждат уволнения за подозрения в расистки прояви, което според полицаите може да наруши презумпцията за невинност. Те възразяват и срещу забраната на задушаващата хватка, прилагана върху арестувани, която причини смъртта на чернокожия Джордж Флойд в САЩ и отприщи антирасистките протести. 

Полицаите твърдят, че премахването на метода, на който са обучавани, без подходяща алтернатива, излага на опасност.

Следобед вътрешният министър проведе нова среща с полицейски синдикат в опит да успокои напрежението. 

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: