16 Юни, 2020 06:30 7 060 31

Човекът, който учи американските полицаи да убиват

  • сащ-
  • полиция-
  • джордж флойд-
  • дейвид гросман

Дейвид Гросман е човекът, който от десетилетия насам обучава униформените зад Океана как да се отърват от всякакви скрупули

Човекът, който учи американските полицаи да убиват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дейвид Гросман е човекът, който от десетилетия насам обучава американските полицаи как да се отърват от всякакви скрупули. И как да убиват без угризения на съвестта. 

 

Всяка година в САЩ има между 1000 и 1600 души, убити от полицаи. Жертвите са предимно тъмнокожи. Милитаризацията на полицията, нейната хронична склонност към брутално насилие е една от основните причини за актуалните протести в страната. А бившият офицер от елитните войски Дейв Гросман допринася за това вече в продължение на 20 години, пише германският седмичник „Ди Цайт“.

Кой е Дейвид Гросман?

Дейв Гросман е роден през 1956 година във Франкфурт на Майн. Бил е офицер в американската Военна академия „Уест Пойнт“ и преподавател по военна психология. През 1998 година напуска армията и основава частна фирма за обучение и консултации на служители в сферата на сигурността, информира германският портал GMX.

Гросман нарича своята концепция „Killology" – наука за убиването. За онзи, който е добре подготвен, убиването не е „голяма работа“, а по-скоро „удовлетворение“, проповядва Гросман. Затова човек не бивало да се чувства зле, а по-скоро – добре. С подобни послания Гросман обикаля Съединените щати, говори пред войници, пред цивилни граждани и пред полицаи. За себе си казва, че е изнасял лекциите си пред полицейски служители във всички американски щати и пред всички родове войски на американската армия.

Каква точно е неговата задача? На какво ги учи? Неговите семинари са много поучителни в това отношение, отбелязва „Ди Цайт" и дава примери. В един от тях, от 2015 година, Гросман твърди, че е „само въпрос на време", докато терористите внесат вируси на Ебола в САЩ. Имало и опасност от някакви неназовани мафиотски босове, които искали „да убият нашите деца“. На полицаите той препоръчва следното: „Вашата задача е да реагирате светкавично и да сте по-добре подготвени“.

В лекциите си Гросман представя убиването го като нещо правилно - като тежка, но необходима задача, която е по силите само на най-добрите. Като геройство. „Един убиец може да бъде заловен само от убиец“, казва Гросман и пита: „Разбирате ли, че сме във война? И разбирате ли, че полицаите са на предната линия в тази война?“.

Обучил е десетки хиляди полицаи

По информация на „Ню Йорк Таймс“, Гросман провежда курсове по 200 дни в годината. Книгата му „За убиването“ („On killing. The Psychological Cost of Learning to Kill in War and Society") е задължителна за обучаващите се във ФБР и в множество полицейски академии. Няма как да се установи колко полицаи са преминали неговите курсове през отминалите 20 години, но със сигурност са хиляди, ако не и десетки хиляди.

Гросман обаче никога не е бил на действителна военна служба, нито е участвал във война. А и не е психолог по професия – неговите изводи се базират предимно на интервюта с бивши фронтоваци. С други думи - тезите му не са подкрепени научно, както слушателите му вероятно предполагат, а представляват само негово лично мнение.

След като през 2016 година полицай уби тъмнокожия Филандо Кастил при пътна проверка, Гросман също попадна във фокуса на критиките – тогава бе установено, че две години по-рано полицаят е завършил един от неговите курсове.

"Бойците не коленичат, те убиват"

Оттогава насам отпорът срещу теориите на Гросман расте. Междувременно съществува движение срещу милитаризацията на американската полиция. Разработената през 2015 година от двама учени от Харвард нова линия на поведение носи наименованието „От бойци към защитници: американската полицейска култура трябва отново да стъпи върху основата на демократичните идеали“.

Да убиват или да защитават? Тези два противоположни възгледа за поведението на полицията си проличаха съвсем ясно и по време на сегашните протести в САЩ. Някои от служителите влизат в диалог с протестиращите, докато други бият. Едни коленичат в знак на солидарност, други веднага вадят оръжието, щом зърнат протест на чернокожи. И е пределно ясно кои от тях следват максимата на Гросман „бойците не коленичат, те убиват".

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цигански негър

    124 2 Отговор
    В САЩ жертвите са предимно тъмнокожи ,а пък в България потърпевшите са предимно белокожи !
  • 2 МВФ

    89 2 Отговор
    В България явно ги обучава антипода на този човек понеже циганите царуват, а белите хора са репресирани.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нормално

    83 3 Отговор
    При положение, че 90% от престъпленията се извършват от африканци е нормално повечето жертви да са чернокожи, като в България ли искате да стане - невъоръжена циганка набила полицай, циганка набила двама полицаи с лопата...
  • 5 Отец нафарфории

    60 2 Отговор
    A как да се действа срещу доказани отрепки ,да ги черпят с пасти, огън по боклуците без никакви угризения .Ако бе мирно седяло не би чудо видяло ,това не е казано случайно.
  • 6 Както обикновено

    33 5 Отговор
    Иска да убива този който не е помирисвал барут, и не е виждал как изтича кръвта на най добрия му приятел и казва, че му е "студено", тоест живота го напуска. В никакъв случай на защитавам престъпниците, които в по голямата си част в САЩ са афроамериканци. В САЩ годишно загиват при изпълнение на служебните си задължения стотици полицай, убити и от бели и от афроамериканци/в ютюб има много клипове качени директно от полицейските камери на автомобилите с престрелки и гонки по магистралите с употреба на огнестрелно оръжие/. Ако трябва да бъда откровен преди 32 години когато аз бях на служба в МВР войски, там ни обучаваха по същите прийоми, да се защитаваме и да убиваме тъй като ни беше казано че няма да ни се търси наказателна отговорност, а дори ще има награди и бонуси, все пак защитавахме Държавната граница на НРБ, така че нищо ново в тактиката по защита и нападение, но въпросът е в това, че ако си воювал на реален фронт и си видял много кръв, тогава със сигурност няма да искаш да убива.

    Коментиран от #13, #18

  • 7 Вейдър

    8 7 Отговор
    Браво на този човек!
  • 8 Народ

    2 2 Отговор
    Не в той Бойко го учи от опита си в България.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ВМОРО

    36 0 Отговор
    "Жертвите са предимно тъмнокожи." А дали е така всъщност? След кратка справка в интернет, резултатите бяха следните: според официалната статистика убитите от полицаи за 2019 година са 1004, от тях бели граждани са 370, тъмнокожи - 235, испаноговорящи - 158, други - 39, неопределени/неустановени - 202. По-назад в годините съотношението е сходно, статистиката е достъпна и се намира лесно. Че "Дойче веле" лъжат и се опитват да манипулират е ясно. Но вие, драги "журналисти", защо препечатвате чужди статии, без да сте проверили тяхната достоверност?
  • 11 С Паси

    14 0 Отговор
    Лейтенат Гросман е един обикновен бизнесмен. Външността му погледа и държането му са подготвени и тренирани да подобават на филмовите командоси. Както пише в статията , философията му се базира на чужд опит. Това не е невероятно имайки предвид генетичната му обусловеност. А защо точно той, колко и как му плаща САЩ за псевдо философията му, може сами да се досетите.

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ако преди 31 години

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Както обикновено":

    Бяхте изпълнили заповедта и бяхте защитили фържавата, дори със стрелба, сега нямаше да сме на това дередже! Всяка проява на слабост води до крах!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 радев

    15 1 Отговор
    Пак ви лъжат!Убитите бели са два пъти повече от убитите чернокожи от полицията!
    Във Сащ всеки има право на оръжие.Животът на полицаите да не би да няма значение?Не извършвай престъпления не се съпротивлявай при арест и ще си ЖИВ!
  • 17 самуил

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "С Паси":

    Гросман е обикновен човекомразещ евреин.
  • 18 Бачо Киро

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Както обикновено":

    От кога границата ни е реален фронт, че и си воювал на нея... Колко бойни действия викаш имаш на границата? Колко викаш приятеля са ти казали, че им е студено? Ако обичаш не ни пробутвай атаки от холивудски филмчета като собствен опит и мъдрост... Въобще си нямаш и на идея. Точно заради този до теб натискаш спусъка. Мисленето идва после, когато имаш време за това.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЪРП

    7 4 Отговор
    "Грocмaн oбaчe никoгa нe e бил нa дeйcтвитeлнa вoeннa cлужбa, нитo e учacтвaл във вoйнa. A и нe e пcихoлoг пo прoфecия – нeгoвитe извoди ce бaзирaт прeдимнo нa интeрвютa "
    КВО ДА ГОВОРИМ ПОВЕЧЕ.........СБИРЩАЙН ОТ ПСИХОПАТИ С ПРОМИТИ МОЗЪЧЕТА!!!!!......А, НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩОТО Е ,ЧЕ ТОВА Е МАСОВАТА И ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ДЪРЖАВНА "ДЕМОКРАТИЧНА" ПОЛИТИКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ИМ ЗА ОБУЧЕНИЕТО НА ВСИЧКИТЕ ИМ СИЛОВИ СЛУЖБИ...........Е, АГРЕСИЯТА ИМ ПО УБИЙСТВАТА НА МИЛИОНИ НЕВИННИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗА ТОТАЛНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО В БЕЗЧЕТ ТЕХНИ ВОЙНИ В МИРНИ ДЪРЖАВИ!!!!!!
  • 21 антипротести

    8 1 Отговор
    Ами то в САЩ престъпниците са 90 % тъмнокожи и затова и жертвите са сред тях. Нали не очаквате, че някой ще се бие с полицая или ще стреля по него, а оня ще го черпи кафенце /както е у нас/. Посягаш на полицай - куршум. Това е. Да не ми правят протести, ами да си възпитават децата още от рано какво е ред и законност, защото и заради сегашните им изстъпления би трябвало половината да са осъдени, а не както снизходително ги оставят да вилнеят както си искат. Не знам някой свестен, успял и спазващ законите човек да е осъден или застрелян само заради това, че е цветнокож. Такъв случай НЯМА.
  • 22 Шайба

    13 2 Отговор
    Поведението на полицаите в Америка е не по различно от това на гърмящата змия.Плашат те с поза и дрънкане на оръжие както кроталът дрънчи с пръстените на опашката си и ако направиш рязко движение или нещо,което не им се харесва го смятат за заплаха и нападат с целия си арсенал и то най-вече от страх за собствения си живот,все пак Америка е пълна с психопати и не знаеш на какъв ще попаднеш,при това и в полицията е пълно с такива.Изобщо пълен змиярник е тая държава,та чудно ли ви е още откъде идват всичките приказки за рептили в човешки облик.
  • 23 другарят

    5 6 Отговор
    Пак казвам! АМЕРИКА Е ФАШИСТКА ДЪРЖАВА!
  • 24 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    КАКВА Е КАРТИНАТА В ЕВРОПА : НА ДЕСЕТ ГОДИНИ ЕДИН УБИТ ОТ ПОЛИЦИЯТА ПРИ ЗАДЪРЖАНЕ -БЕЗ СЪПРОТИВА ИЛИ ПРЕКРАТЕНА ТАКАВА !!!!! НАБИЛИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИЦАЙ ,КОЙТО Е МОЖЕЛ И ДА СТРЕЛЯ НА "МЕСО" !?!?!?
  • 25 12345

    5 2 Отговор
    Прави ли ви впечатление, че евреите мълчат!Защо?Обикновено те са на дъното на всичко.А ,като знаем че Израел управлява сащ,отговорът е ясен.Колкото до убийства в сащ се избиват от преди 340 г. и то винаги убийството е в гръб.Това са прехвалените американци-бели и негри.

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 SSss

    5 1 Отговор
    Наи престъпната държава в Света на човек от населението е САЩ`.Принципно мразя САЩ`и американците,НО....Има две неща които харесвам.Съдебната система и полицията и неиния начин на действие.Всеки полицай в всяка една държава,трябва да е научен как да обездвижи един буйстващ´потенциален престъпник.Това е натиск върху сънната артерия,който трябва да бъде прекратен,след като престъпника се отпусне.Във видеото се вижда че черньото продължаваше да буйства и си задавам въпроса,дали не е бил епилептик,защото те когато са в безсъзнание правят такива движения.Отчитам случая като нелепа случайност а не умишлено убийство.Който е учил как се обездвижва човек чрез сънната артерия,знае,че тялото на обездвижвания трябва само да се отпусне.В случая правилно действие на полицая.Така трябва да се действа с тази напас иначе за какво е полицията,да чете морал или да арестува престъпници.
  • 28 Ванче

    0 0 Отговор
    Око за две -зъб за чене!
  • 29 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Браво ! Само САЩ и Русия съдите и коментирате ! Като оправите САЩ /320 милиона - човеконаселение и 10 милиона километра квадратни - площ/ отъркайте си очите, изсекнете се и се завърнете при 7 милиона човеци и 111 хиляди Км2 земна площ. Оправете и нея, че вместо по-добре, става все по-трудно да се живее в България. Или като не можахме да станем 16-та в СССР, поне да сме 51-ви в САЩ, че белким съ опрайм............
  • 30 същото име

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "12345":

    Еврейски писател в Израел, роден през 1954 г. носи същото име.

    Неслужилият в армията американец и човекомразец, Дейвид Гросман, обаче, е роден през 1956 г. в ГФР.

    Интересно съвпадение на имена... Не е ясно от каква народност е американецът роден в Германия. Липсва информация.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.