Отидете към основна версия

3 292 38

Турция: Франция играе опасна игра в Либия

  • турция-
  • либия-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • халифа хафтар

Париж е обвиняван от Анкара и от редица анализатори, че подкрепя Халифа Хафтар, въпреки че президентът Макрон отхвърля тези обвинения

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция обвини днес Франция, че "играе опасна игра" в Либия, като подкрепя силите, воюващи срещу правителството в Триполи, връщайки формулировката, използвана вчера от френския президент Еманюел Макрон по адрес на Анкара, предаде АФП.

С подкрепата, която оказва от години на незаконни действащи лица, Франция има значителна отговорност за изпадането на Либия в хаос. От тази гледна точка Франция е тази, които играе опасна игра, заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой.

Според говорителя обвинението на Макрон към Анакара може да се обясни само с "умопомрачение", отбелязва Анадолската агенция.

Вчера Макрон заяви, че Турция "играе опасна игра" в Либия, където Анкара подкрепя военно Правителството на националното съгласие в Триполи в борбата му срещу силите на Халифа Хафтар, базиран в Източна Либия.

Либийската национална армия на Халифа Хафтар се подкрепя от ОАЕ, Египет и Русия. Франция е обвинявана от Анкара и от редица анализатори, че подкрепя Хафтар, въпреки че тя отхвърля тези обвинения.

Ако Макрон задейства паметта си и прояви здравия си разум, той ще си спомни, че трудностите, които преживява сега Либия се дължат на атаките на превратаджията Хафтар, когото той подкрепя, заяви Аксой.

Макар че президентът Макрон се опитва да прикрие тази реалност, отправяйки безпочвени обвинения срещу нашата страна, либийският народ няма никога да забрави вредата, причинена на неговата страна от Франция в преследване на нейните егоистични интереси, добави говорителят.

Турция подкрепя международно признатото Правителство на националното съгласие /ПНС/ на Файез Сарадж в Либия, чиито сили отблъснаха 14-месечна офанзива срещу Триполи на Либийската национална армия на Халифа Хафтар.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: