Last news in Fakti

24 Юни, 2020 07:53 2 357 11

Журналисти на съд в Турция, казали имена на убити разузнавачи

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • карантина

Преди началото на процеса в истанбулската съдебна палата „Чаглаян“ журналистическа инициатива проведе протест срещу задържането на колегите

Журналисти на съд в Турция, казали имена на убити разузнавачи  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Истанбул ще се състои днес първото заседание по процес срещу 8 души, 6 от които журналисти, за които прокуратурата поиска между 8 и 17 години затвор по обвинения в разкриване на секретна информация - имената на служители на турското разузнаване, загинали в Либия.

Защитата на журналистите посочва, че имената на двамата загинали в Либия служители на турската специална служба МИТ вече са били огласени от техни близки, които са споделяли снимки и съболезнователни съобщения в социалните медии, както и в реч на депутата в Меджлиса проф. Юмит Йоздаг.

От „ОдаТВ“ също изтъкват, че при друг случай, когато през февруари 2012 г. директорът на разузнавателната служба МИТ Хакан Фидан бе призован да свидетелства пред съда, в инфографика, публикувана от полу-официалната Анадолска агенция, имената на служители на МИТ са били видими.

Журналистите Айдън Кесер, Баръш Пехливан, Баръш Теркоглу, Мехмед Ферхат Челик, Мурат Агърел и Хюлия Кълънч работят като журналисти и редактори в опозиционните медии „ОдаТВ“, вестниците „Йени Яшам“ и „Йеничаа“.

Директорът на новините на „ОдаТВ“ Баръш Теркоглу и репортерът Хюлия Кълънч бяха задържани на 4 март, а главният редактор на медията Баръш Пехливан бе арестуван два дни по-късно. В следващите два дни бяха арестувани и главният и отговорният редактори на определяния като прокюрдски вестник „Йени Яшам“ и Мурат Агърел – колумнист на вестника с националистически уклон „Йеничаа“.

По искане на вътрешното министерство интернет-регулаторът блокира достъпа до сайта на „ОдаТВ“, но той продължава да е активен с добавяне на цифра след оригиналния уеб-адрес.

Като обвиняеми бяха привлечени и колумнист на левия опозиционен в. „Биргюн“, който живее в Германия, и общински служител от западния турски гр. Акхисар.

Изтекли записи от охранителни камери в затвора показват, че надзирател удря поне веднъж журналиста Баръш Пехливан.

В разпространено вчера прессъобщение на Съюза на турските журналисти се подчертава, че журналистиката не е престъпление и се настоява за незабавно освобождаване на намиращите се в затвори в Турция 84 журналисти.

Преди началото на процеса в истанбулската съдебна палата „Чаглаян“ журналистическа инициатива проведе протест срещу задържането на колегите.

Баръш Пехливан и Баръш Теркоглу са съавтори на журналистическо разследване, а Мурат Агърел самостоятелно написа друга книга, като в тях се проследява влиянието на различни религиозни братства в турската политика и държавна администрация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    6 2 Отговор
    Е па не можеш да "осветлиш" операция на тайни служби и агенти ..

    Коментиран от #4

  • 2 Бългaрин

    8 4 Отговор
    В България, след падането на комунизма, новата американо-турска власт разби разузнаването ни ___ А един от новите ни "евроатлантически" политици, занесе на крака "оня списък" с имената на Живи български разузнавачи в... турското посолство в София.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Йордан

    7 1 Отговор
    А за разкритите живи и действащи български разузнавачи,в началото на “демокрацията”,нямаше никакви последствия,въпреки че бяха известни имената на извършителите.
  • 4 Бачо Киро

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Осветлили ти мозъка. Тайните агенти що мислиш са били убити? Щото не са били тайни... А щом са били известни и на журналистите....

    Коментиран от #8, #11

  • 5 Cochon turc

    4 1 Отговор
    Ето защо никога няма да се оправим!
  • 6 Бачо Киро

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бългaрин":

    В българската политика всичкото е предател и крадец. Едно време е било същото - и след Освобождението, и след ВСВ... "Интелигенцията" и едно време са били същите скапаняци... За жалост има достатъчно причини Народният съд да е бил нужен. Сега е същата работа - боклуците са се окопали яко, едни и същи само сменят цветовете... Сума народ ненаказан се развява, че и нарежда...
  • 7 Хасан

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бългaрин":

    Ами те не бяха "български" разузнавачи ами руски КГБ разузнавачи..нормално си е когато минеш в друг отбор да се направи чистка на старите
  • 8 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Значи турски агенти работят с западните си колеги ..и когато има политически преракания те предават ..гледали сме много такива филми ..правят си мръсно един на друг ..за оня пастор Брансон ,турците си знаеха че е агент под прикритие ..и има роля за преврата или за въоръжаване на опозицията в Сирия
  • 9 Истината

    11 1 Отговор
    Ако бяха в САЩ или Израел тези журналисти щяха да изчезнат безследно! Но в "диктаторска" Турция ги съдят!

    Коментиран от #10

  • 10 Generalissimo FRANCO

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Не знаех, че Washington DC & Tel Aviv са диктаторски режими! Човек се учи докато е жив. И все пак, чудя се , защо Nixon бе отстранен заради "Watergate", а Батаняху е съдебно преследван за корупция...
  • 11 Fakti

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Те журналистите агенти не го знаят. Държавни служители агенти издават и те правят новина. Има тайни , които не трябва да се издават. Всички уж
    журналисти затворени са агенти прикрити като журналисти на някоя държава.
Новини по държави: