Отидете към основна версия

10 347 73

Турция няма да продаде руските ракети, защото Ердоган се страхува от нов преврат

  • с-400-
  • турция-
  • сащ-
  • ракети-
  • русия-
  • владимир путин-
  • реджеп ердоган-
  • преврат

Ердоган се опасява от нов преврат, а руските ракети биха го защитили

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Ердоган не би искал да влезе в противопоставяне с Русия, като продаде ракетите, защото Русия би могла да отговори, като направи живота за Турция много по-труден както в Сирия, така и в Либия.

По този начин списание „Форбс” коментира възможността Турция да продаде на САЩ закупените от Русия зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф”. Сделката с руснаците се превърна в ябълката на раздора между Турция и САЩ, като американците заплашиха да наложат тежки икономическа санкции на Анкара.

Американците отправиха ултиматум към Турция да се откаже от ракетите и изключиха натовските си партньори от програмата за стелт изтребителите Ф-35. Преди дни американският сенатор Джон Тун направи любопитно предложение, според което САЩ могат да закупят руските ракети – по този начин ще изгладят противоречията си с Турция, а освен това ще научат и тайните на руските ракетни системи С-400. Според автора Пол Идън от „Форбс” обаче Турция няма да си позволи да продаде ракетите на Вашингтон.

В много отношения руската система е идеалната противовъздушна отбрана за защита на Анкара срещу нов опит за преврат. А това е нещо, от което Ердоган дълбоко се страхува. При опита за преврат през 2016 г. изтребители Ф-16 на турските Военновъздушни сили, пилотирани от пучисти, бомбардираха столицата Анкара, включително и турския парламент. Тогава се видя, че Турция няма никакъв ефективен отбранителен механизъм срещу собствените си американски оръжия. При подобен нов опит за преврат, турските С-400, които не са интегрирани в турските мрежи за противовъздушна отбрана, вероятно биха се оказали в добра позиция да свалят всякакви Ф-16, които атакуват столицата.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: