Отидете към основна версия

3 287 6

Азербайджан предупреди за рискове за петролни и газови доставки заради конфликта с Армения

  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан-
  • газ

Части от енергийната инфраструктура, участваща в доставките на каспийски газ и петрол на световния пазар, са разположени в близост до текущите военни операции

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Азербайджан предупреди за рискове за сигурността на своите петролни и газови доставки за Европа заради военни действия на границата с Армения, предаде Ройтерс.

Елшад Насиров, вицепрезидент на държавната енергийна компания СОКАР, заяви, по време на конферентен разговор вчера, че части от енергийната инфраструктура, участваща в доставките на каспийски газ и петрол на световния пазар, са разположени в близост до текущите военни операции.

Сред другите обекти Насиров спомена и Трансадриатическия тръбопровод, който е последната отсечка от Южния газов коридор. Завършването му би означавало, че целият коридор ще бъде в оперативна готовност, намалявайки зависимостта на Европа от руските газови доставки. Очаква се това да е факт до октомври или ноември тази година, посочи Елшад Насиров.

По време на конферентния разговор, организиран от базирания в Съединените щати мозъчен тръст "Център за каспийска политика" и публикуван на сайта на групата, Насиров призова Запада да помогне за защитата на енергийния износ на Азербайджан, който, по думите му, предоставя енергийна сигурност на Европа.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.

Свързани новини