18 Юли, 2020 15:44 3 510 24

Нова провокация от Ердоган! Турция удължава работата на сондажния си кораб „Явуз” в кипърска зона

  • турция-
  • кипър-
  • газ-
  • средиземно море-
  • реджеп ердоган-
  • явуз

Проучванията за газ продължават в район югозападно от острова, който включва части от блокове 6 и 7 от кипърската офшорна зона, според обявените от Анкара координати

Нова провокация от Ердоган! Турция удължава работата на сондажния си кораб „Явуз” в кипърска зона - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С един месец – от днес до 18 август, Турция удължава работата на сондажния си кораб „Явуз” в кипърската изключителна икономическа зона. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис поиска от европейските лидери разширяване на санкциите срещу Анкара заради незаконните ѝ действия.

Проучванията за газ на платформата „Явуз” продължават в район югозападно от острова, който включва части от блокове 6 и 7 от кипърската офшорна зона, според обявените от Турция координати.

Двата блока са лицензирани от правителството на Кипър за френската енергийна компания „Тотал” и италианската „Ени”, но Турция претендира, че част от тях попада в нейния континентален шелф.

„Явуз” пробива в този район вече три месеца, от 20 април. Той се подкрепя от три придружаващи го турски кораба.

„Грешно съобщение” нарече говорителят на Външното министерство на Германия, която сега председателства ЕС, обявяването от Турция на нови сондажни дейности в момент, когато ЕС очаква „положително послание от Турция за деескалация на ситуацията в Източното Средиземноморие". 

Допълнителни европейски санкции срещу физически и юридически лица, участващи в незаконните проучвания на Турция в офшорната зона на Кипър, поиска неговият президент Никос Анастасиадис на Европейския съвет в петък.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Барчо

    15 10 Отговор
    Така, както е написана статията излиза, че кораби с турска идентичност са навлезли без разрешението в Гръцка територия и я проучват за бъдещо извличане на полезни изкопаеми. Доколкото разбирам става въпрос за нарушаване на държавна граница, но няма адекватен отговор от гръцка страна. Също няма и от НАТО, която пък от своя страна е длъжна да защити всяка една своя държава членка от инвазия. Чудя се за какво и е членството на Гърция в този военен съюз, след като когато има нужда от него, то той гледа някъде в друга посока и се прави на "Колчо слепеца".

    Коментиран от #3

  • 2 Ххх

    5 11 Отговор
    Нещо ново под слънцето ? Това е просто стила на Ердоган - да живее от провокация до провокация. Добре, че е все пак 21 век, а не 14 или 15, иначе днешния турски президент идеално би се вписал в ролите на Баязид - светкавицата и Мехмет - завоевателя.

    Коментиран от #16

  • 3 Ххх

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "Барчо":

    Е, ако Русия беше в ролята на Турция, почти целият натовски флот щеше да се е изсипал в Средиземно море за борба с руската заплаха.

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 4 Черноморски флот

    7 8 Отговор
    Трябват ни три нови патрулни кораби. Ремонт и модернизация на трите фрегати Дръзки, Горди и Верни.
    Нови 3 ракетни катери, още един миночистач и две подводници клас ULA, проект U-210.

    Коментиран от #9

  • 5 Дупчи дупчи

    5 8 Отговор
    На баба ми дънките ще изкопаш!

    Коментиран от #7

  • 6 ʰᶦᵍʰ

    22 9 Отговор
    Ердо е лидер от класа , а зад гърба му са Русия и Китай ... не харесвам турци , но не мога да отрека ,че умеят да избират управляващи
  • 7 ʰᶦᵍʰ

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Дупчи дупчи":

    точно ... там изгодни количества нефт няма иначе сащ отдавна да са го налазили
  • 8 Браво

    23 5 Отговор
    Браво на Ердоган. Велик си Ердоган, гледаш интересите на страната си, интересите на хората, които са гласували за теб. Де да имахме и ние такъв държавник и ние със зъби и нокти бихме го бранили от чуждите пиявици
  • 9 Що Бе

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Черноморски флот":

    Гумените лодки с които разполагаме не ти ли стигат?Имаме и ефки на хартийки ,а и една Жибка Вазка
  • 10 1122

    2 11 Отговор
    Няма ли някоя останала от втората световна война мина,която случайно да срещне тоя сондажен кораб?

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Онзи

    5 3 Отговор
    Ами изгонете ги, ама май не става а хахах, плямпат щотп нямат с какво да ги изгонят :)
  • 13 Имало едно време комунизъм

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ххх":

    Те само като се появят на радарите и ще са на мушка не е нужно флот да идва!
  • 14 Хасан

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ххх":

    Турчина да дупчи в гръцко е все едно да си прави секс с бившата жена ...а и това е гръцка теза че на 20км от Турция и 1000км от Гърция си е гръцко ...
  • 15 Хасан

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ххх":

    А и Турция успя да наложи на НАТО врага бедния мюсюлмански бедуин от пустинята да бъде пак руснака с ракетите
  • 16 Барчо

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Няма как да се случи дори хипотетично тази случка с Русия. Тя си има достатъчно много от всичко, та даже и в голям излишък. А и най-важното е, че президента Путин има мозък в главата си и няма да извърши нещо, което може да предизвика Трета световна. Едно е да имаш за враг Турция, а съвсем друго е Русия. В момента всеки, та дори и САЩ дълбоко се замислят дали да нападнат открито Русия или не. За сега си позволяват само да джафкат, но без да голят зъби, да не би да и бъдат избити.

    Коментиран от #17, #22

  • 17 Хасан

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Барчо":

    Имам предвид като доктрина ..щото от 19.09.2001 враг на Запада беше мюсюлманина навсякъде и какъвто е ...и сега Ердоган умело насочи Запада към Русия и Китай и по такъв начин мюсюлманския свят ще бъде съюзник ..и няма кой да бръсне Европа
  • 18 Турски геноцид

    3 8 Отговор
    През 1914 г. на територията на днешна Турция са живели 13 милиона мюсюлмани и 2,8 милиона християни, както и 130 000 евреи. Процентът на християните в населението е 20%. През 1927 г., четири години след основаването на турската република, 13 милиона мюсюлмани са живели в Турция, само 190 000 християни, или 1,5%, и 82 000 евреи. Днес в Турция живеят над 84 милиона мюсюлмани, 100 000 християни или 0,12% и 17 000 евреи. Очевидно е, че Ердоган възнамерява да ги изтреби и след това да изтреби онези, които останаха в околните страни ... Кипър, Гърция, България.

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 19 Турски геноцид

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Турски геноцид":

    и Армения...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Турски геноцид":

    Турците от 13 милиона са станали 83милиона
  • 22 2262

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Барчо":

    да не би да и бъдат избити.😂Забелязва се че дори и ти не си 'сигурен' за това което пишеш..та така и Русия И МНОГО ДРУГИ защото могат и ДА НЕ бъдат ИЗБИТИ.Тогава ще разберете че БОГ съществува....
  • 23 Че що да не сондира?

    5 3 Отговор
    Има си ИИЗ има си и сондажни кораби, сондира. Да не би да сондира у вас? То ако питаш гърците в тяхната зона попада и Калиакра....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: