Last news in Fakti

19 Юли, 2020 14:19 3 228 6

Азербайджан предупреди за рискове за петролни и газови доставки заради конфликта с Армения

  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан-
  • газ

Части от енергийната инфраструктура, участваща в доставките на каспийски газ и петрол на световния пазар, са разположени в близост до текущите военни операции

Азербайджан предупреди за рискове за петролни и газови доставки заради конфликта с Армения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Азербайджан предупреди за рискове за сигурността на своите петролни и газови доставки за Европа заради военни действия на границата с Армения, предаде Ройтерс.

Елшад Насиров, вицепрезидент на държавната енергийна компания СОКАР, заяви, по време на конферентен разговор вчера, че части от енергийната инфраструктура, участваща в доставките на каспийски газ и петрол на световния пазар, са разположени в близост до текущите военни операции.

Сред другите обекти Насиров спомена и Трансадриатическия тръбопровод, който е последната отсечка от Южния газов коридор. Завършването му би означавало, че целият коридор ще бъде в оперативна готовност, намалявайки зависимостта на Европа от руските газови доставки. Очаква се това да е факт до октомври или ноември тази година, посочи Елшад Насиров.

По време на конферентния разговор, организиран от базирания в Съединените щати мозъчен тръст "Център за каспийска политика" и публикуван на сайта на групата, Насиров призова Запада да помогне за защитата на енергийния износ на Азербайджан, който, по думите му, предоставя енергийна сигурност на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аааа, ето поради что

    10 17 Отговор
    Ония терористи от Ереван нападнаха Азербайджан. Всичко е защото намаляват доставките на руски газ и Мордор изпада в безпаричие...
  • 2 Шойгу

    12 5 Отговор
    Преди време писах, азерите и арменците да си опичат акъла, защото когато дойде Мечката с голямата тояга да въведе ред, няма да се интересува кой прав, кой крив. В тези тръби и доставки има руски капитали и оборудване.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Матев

    9 6 Отговор
    Изчерпват се кинтите на азерина и сега търси мотиви, за да иска безвъзмездна финансова помощ от Европа и Сащ.

    Коментиран от #4

  • 4 Викаш азерина накара арменеца

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Матев":

    Да го нападне....не звучи достоверно никак.
  • 5 русия е джудже

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Шойгу":

    Коя е па тая мечта ? За северноазиатските джуджета ли говориш ?
  • 6 русия е джудже

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Шойгу":

    Коя е па тая мечка ? За северноазиатските джуджета ли говориш ?