Last news in Fakti

19 Юли, 2020 17:17 3 107 19

Спешно! Меркел и Анастасиадис обсъдиха сондажите на Турция в кипърския шелф

  • кипър-
  • турция-
  • газ-
  • средиземно море-
  • реджеп ердоган-
  • ангела меркел

Никозия обвинява Анкара, че през последната година 7 пъти турски кораби са нарушили изключителната икономическа зона на Кипър, за да правят там проучвания

Спешно! Меркел и Анастасиадис обсъдиха сондажите на Турция в кипърския шелф - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Ангела Меркел и кипърският президент Никос Анастасиадис са обсъдили вчера в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел проучванията на Турция за природен газ в кипърския шелф, предаде ТАСС.

Анастасиадис съобщи, че са разговаряли и за неотложни регионални проблеми в Източното Средиземноморие, които застрашават мира и стабилността, и за перспективите за подновяване на преговорите за обединение на Кипър, предава БТА.

По думите на правителствения говорител Кириакос Кушос Меркел е заявила, че ЕС трябва да предприеме всички мерки, за да сложи край на нарушенията на Турция в кипърската изключителна икономическа зона, и е изразила готовност в рамките на германското председателство на ЕС да се потърсят начини за успокояване на напрежението в тази зона.

Анастасиадис от своя страна потвърдил готовността на Кипър да поднови по-скоро преговорите за обединение на разделения по етническа линия остров.

Никозия обвинява Анкара, че през последната година 7 пъти турски кораби са нарушили изключителната икономическа зона на Кипър, за да правят там проучвания, макар че Кипър е издал лицензи за сондажи на компании от ЕС.

Същевременно Турция заявява, че няма да допусне проучвания край Кипър без съгласието на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република /СКТР/.

Действията на Турция предизвикват протести от страна на Република Кипър, а в отговор Европейският съюз въведе санкции срещу Анкара.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ММП

    14 6 Отговор
    Островите нямат морска територия и шелф.

    Коментиран от #5

  • 2 Майна

    14 2 Отговор
    Да, АКО ИМАХМЕ ДОБРИ ПОЛИТИЦИ ЩЯХМЕ ДА СМЕ ЦВЕТУЩА ДЪРЖАВА САМО ОТ СТРАТЕГИЧЕСКОТО СИ МЯСТО. ОЩЕ НЕ Е КЪСНО. ДЕРЗАЙТЕ , БЪЛГАРИ, ОТ НАС ЗАВИСИ!!!(
  • 3 Оставка мутри

    16 7 Отговор
    Служебен кабинет съставен от Румен Радев и пълна ревизия на далаверите ✊🏻🎃✊🏻
  • 4 Мръсни интереси

    13 9 Отговор
    Немците са двулични. Те са водещи в налагането на санкции срещу Русия за Украйна и отказват да налагат санкции срещу Турция, която атакува страните от ЕС.
  • 5 XaXaXa

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "ММП":

    Публикувано във факти.бг: Островите нямат морска територия и шелф.......Международно право Ала Турка

    Коментиран от #12

  • 6 Радо

    4 3 Отговор
    Че те полвината шваби вече са рязани карабинери.
  • 7 Наблюдател

    6 0 Отговор
    ЕС освен като "касичка на наши партиини другари" дето са на власт за друго не става!
    Изключително мизерна външна политика!
  • 8 Пълна

    7 2 Отговор
    ревизия до лев/цент , арест и максимални присъди на цялата безродна граблива пасмина !
  • 9 Шеф от НАП

    6 0 Отговор
    Пак хванаха регионален шеф от Нап с подкуп, по места бирниците станаха зли, отнасят го в момента в Пловдив и Асенов град, за назидание!! Павилион за закуски, фризьор, бръснари, големите Риби не смеят да пипат, там се решават нещата на високо ниво, "аз на тебе, ти на мене" Карикатурата и приказката за ония с лъжиците с дългите дръжки!! НАП за тотално Почистване,!!!!!!!
  • 10 Според ООН за да имаш ИИЗ

    12 3 Отговор
    То трябва да е подписано с прилежащите държави, а Кипър не е подписал такова споразумение с Турция. Следователно не съществува ИИЗ на кипър.Първо да подпише и тогава да реве, че му го нарушават.

    Коментиран от #15

  • 11 VVV

    1 0 Отговор
    Ердоган си бръкна в носа и каза ,,-Ще видим,, ха ха ха .Никой не ги бръсна за слива тия .Само на нас ни се казва че са слънцето и водата за българския народ.
  • 12 Я ми дай пример за един остров

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "XaXaXa":

    Със собствен континентален шелф хахахахаха

    Коментиран от #14

  • 13 Хасан

    8 5 Отговор
    Кипър е остров и няма ИИЗ..просто с пропаганда се опитват да направят и да отдадат на енергийните корпорации
    Но номера няма да мине ...Европа е до гръцкия бряг ..колониализма е до там
  • 14 Ахахуха

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Я ми дай пример за един остров":

    Англия, Ирландия, островите на Дания, Малта, Куба и хиляди други острови. Според международното право и морското право а не по международното право Ала Турка .......

    Коментиран от #18, #19

  • 15 Ей Хасане

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Според ООН за да имаш ИИЗ":

    Турция отказва да подпише споразумение за ИИЗ с Кипър. Турция не признава понятието на ИИЗ, тъй като Турция не признава международното морско право, нито признава международните съдилища, които уреждат тези спорове. Египет, Ливан и Израел са подписали споразумения с Кипър. Следват Сирия и Гърция. Турция ще остане единствената страна, която е абсурдна и незаконна.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Научи ММП

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ей Хасане":

    И тогава пиши. Континентален шелф. Няма островен шелф, глупчо.
  • 17 Умник

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ей Хасане":

    Остров Кипър е в териториални води на част от континент принадлежащ на Турция. Пред Варна на 5км Гръцки остро? Тъпи калпаци.
  • 18 ММП

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ахахуха":

    Международно Морско Право. Островите принадлежат на континента остоящи до 12 мили, не само островите, въздушно пространство и недрата намиращи се в тази зона. Чети и пиши.
  • 19 Глупчо

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ахахуха":

    Ти самия пишеш островите на..... Те са под 12 мили от част от континента който им пренадлежи. Продължавай да се правиш на прогресивен неграмотник.
Новини по държави: