Отидете към основна версия

3 120 33

Ултиматум: Анкара да спре провокациите в Източното Средиземноморие!

  • гърция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • газ-
  • кипър

Германският външен министър Хайко Маас, който е на посещение в Гърция, предупреди Турция, че трябва да спре сондажите за природни ресурси край Кипър

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският външен министър Хайко Маас, който е на посещение в Гърция, предупреди Турция, че трябва да спре сондажите за природни ресурси във водите на Източното Средиземноморие, ако иска да има прогрес в отношенията си с ЕС, предаде Ройтерс.

"По отношение на турските сондажи в Източното Средиземноморие ние имаме много ясна позиция - международното право трябва да бъде зачитано, така че прогрес в отношенията между ЕС и Турция е възможен, само ако Анкара спре провокациите в Източното Средиземноморие", заяви Маас, предава БТА.

Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Турция ще започне сеизмични проучвания и сондажни дейности във води, които са обект на споразумение между Анкара и либийското Правителство на националното съгласие. 

Гърция твърди, че споразумението нарушава нейните суверенни права върху изключителната икономическа зона около редица острови.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: