20 Юли, 2020 15:25 3 910 41

Ердоган отсече: Решение в Кипър - само при зачитането на правата на кипърските турци!

  • турция-
  • кипър-
  • никос анастасиадис-
  • реджеп ердоган-
  • севернокипърска турска република

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част беше окупирана от Анкара в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция

Ердоган отсече: Решение в Кипър - само при зачитането на правата на кипърските турци! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решение в Кипър е възможно само със зачитането на равните права на кипърските турци, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод годишнината от нахлуването на Турция в Кипър през 1974 г., предаде частната телевизия НТВ.

"Постигането на справедливо и трайно решение на острова е възможно само с признаване на равния статут на кипърските турци", заяви Ердоган.

"Кипърската гръцка страна трябва незабавно да признае политическото равенство на кипърските турци и равностойните им права върху природните залежи на острова", изтъкна още Ердоган. цитиран от БТА.

Вицепрезидентът Фуат Октай направи сходно изявление. Той заяви, че са "безполезни усилията на дуета на кипърските гърци и гърците да оформят района съобразно собствените си интереси, без да зачитат правата на Турция върху континенталния шелф и легитимните права и интереси на кипърските турци", предаде Анадолската агенция.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република /СКТР/, призната само от Анкара.

На днешната тъжна годишнина сме изправени пред безпрецедентно ескалираща и разширяваща се турска агресивност, заяви гръцката президентка Катерина Сакеларопулу по повод 46-ата годишнина от турското нахлуване в Северен Кипър през 1974 г.

Сакеларопулу отбеляза още, че "същевременно сме изправени пред скорошното превръщане на "Света София" в джамия. Това е решение, което наранява не само гърците, но и всички, които смятат, че този изключителен символ на християнството принадлежи на човечеството и на световното културно наследство и което отдалечава Турция от ценностите на светската държава и принципите на толерантността и плурализма".

Гръцкият президент подчерта, че приоритет за страната ѝ остава постигането на справедливо и устойчиво решение на кипърския въпрос на основата на решенията на Съвета за сигурност на ООН, както и безпрепятственото разпространение на европейските постижения на цялата територия на Кипър.

Тя се обяви за решение, което ще освободи Кипър от турските войски и от нежизнеспособната система на гаранциите, която позволява на трети страни (Турция, Гърция и Великобритания) да се намесват в делата на Република Кипър.

От своя страна гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта, че 46 години по-късно раната на Кипър продължава да кърви, но и небето на целия регион, за съжаление, продължават да покриват все повече облаци от провокациите на същия виновник, като очевидно говореше за Турция.

Никога няма да се примирим с последиците от турското нашествие (в Кипър), подчерта гръцкият външен министър Никос Дендиас в изявлението си за годишнината.

На 20 юли 1974 г. Турция предприема интервенция в Кипър в отговор на преврат срещу президента Макариос, извършен от гръцки националисти с подкрепата на военната хунта в Атина. В резултат Турция окупира северната част на острова, където през 1983 г. е провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара.

Турски войски остават в Кипър въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. 


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    19 11 Отговор
    Ердоган настъпва вече и в Черно море и Армения ,а ние спим.Европейските джендъри няма да ни спасят.Спешен договор за защита с Русия.

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234

    16 14 Отговор
    Няма съсед в който турция да не е нагазила, тук предстои, имаме си ДОСТ, ДПС и НПСД

    Коментиран от #6, #33

  • 4 Всичко е така

    25 18 Отговор
    С малки пропагандни терминологични грешки. Северен Кипър не е окупиран, а е освободен. Питайте ако не вярвате жителите му, дали се чувстват окупирани или освободени.

    Коментиран от #9, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    14 10 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Ердоган се мъчи да възстанови Османската империя.Нахлу в Сирия, Либия, Азърбайджан, Армения, Кипър.И нас няма да подмине.Американците си имат достатъчно проблеми и се изтеглят.Европа са джендъри,с Русия са сключили съюз.Подсигурени са отвсякъде.

    Коментиран от #37

  • 7 Време е Ердоган

    22 9 Отговор
    Да освободи и останалата част от острова

    Коментиран от #38

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хохохо

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "Всичко е така":

    Кои жители , тези които докараха от Мала Азия ли?

    Коментиран от #11

  • 10 Анонимен

    10 14 Отговор

    До коментар #4 от "Всичко е така":

    Ти луд ли си. В Северен Кипър е имало само няколко хиляди турци.След окупацията се преселват с цел стотици хиляди турци от цяла Турция и такива от чужбина.

    Коментиран от #12, #14, #15

  • 11 Хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хохохо":

    И те и те наравно с останалите. Нещо против ли имаш?
  • 12 Айде бе

    20 7 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Няколко хиляди. Я опитай пак. Хиляди турци в Кипър са били принудени да напуснат домовете си в следствие на гръцките зверства и безчинства

    Коментиран от #40

  • 13 Стефан Караджа

    11 16 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Функцията на жената не е само да ражда, но ти с твоето анадолско мислене няма как да го знаеш. Пък ако много ти се искат деца, опитай да си родиш може и да се получи.

    Коментиран от #16

  • 14 Хасан

    13 8 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Нека да направим Кипър остров на мира и да преселим там 3 милиона бежанци ,които са в Турция и да стане член на ЕС
  • 15 Окупация щеше да е

    21 6 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Ако бяха завзели гръцката част. Те само освободиха турската. Това са фактите.
  • 16 Хасан

    12 6 Отговор

    До коментар #13 от "Стефан Караджа":

    А бе човек ..намаляш с 60 хиляди на година ..изчезваш ..аз милея за българското , българщината и без хора няма как да стане ..с Доган,Вежди с мене ..няма как ..култура се прави от хора на които им трепти душата от " Облаче ми бяло .." ..от " Излязъл е Дельо хайдутин " и др ..
  • 17 Етиопски пришелец

    8 2 Отговор
    Щом живеят в едно село би трябвало гражданите на това село сами да решават своето бъдеще като се възползват от природните си изкопаеми газ или нефт.Независимо дали там живеят различни етноси или религия.Не трябва да се допуска никакви външни сили и компаний които да разделят острова на две и да изолират едната страня защото другата служи на Сорос Тотал или Гаспром.Тези компаний може да доведат до нова война на острова а губещите пак ще са двете страни

    Коментиран от #18

  • 18 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Етиопски пришелец":

    Но в реалния свят не е така ..човек за човека е вълк ..иска още и повече ..Тачер е казал навремето че не може Русия сама да се разполага с природните богатства

    Коментиран от #20

  • 19 Анонимен

    20 4 Отговор
    Въобще не трябва да ги съжаляваме гърчулята с африканска жилка. При всяка възможност са ни нападали в миналото, ако Турция не им беше съсед, с нас щяха да се заяждат.
  • 20 Етиопски пришелец

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    А кво е казал Чърчъл.Всяка капка петрол е по-ценна от капка кръв.Отговора е в целия близки Изток.Сметни средно по 5 литра кръв на човек защото има и много загинали деца .Колко години вече

    Коментиран от #21

  • 21 Хасан

    14 5 Отговор

    До коментар #20 от "Етиопски пришелец":

    Затова и нападнаха Османската империя ..отвориха 5 фронта само и само да се докопат до петрола ...Русия също нахлу и окупира кавказките и тюркски републики ..вземеш ли на Запада петрола и се връщат в мрачното Средновековие и почват да ядат един друг
  • 22 Туркофил

    5 3 Отговор
    Великите сили са въздух под на лягане, логичното обяснение защо договорът от Лозана не върши никаква работа в полза на Гърция а само са бившите империалисти от Турската империя

    Коментиран от #23

  • 23 Етиопски пришелец

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Туркофил":

    На Лозанския договор му остават броени годинки .След това Ердоган е поръчал слънцето да изгрява от където той самия каже
  • 24 Онзи

    7 9 Отговор
    Само за справка, Гърция е в Нато и Турция влиза в Кипър. Няма САЩ, няма ЕС.
    Когато започна изселването в Бг, Турция струпа войски на границата,но защо не влзезнаха Защото Русия бе с нас. От Анкара се бяха заканили че за 5часа щеши да си пият кафето в София, но тогава от Русия отговориха, да не след 2 часа да си пият чая Руснаците в Истанбул.
    Не ме разбирайте грешно, Турската реакция бе оправдана да се застъпи за сънародници, наще сгафиха, но благодарение на Русия, конфликт нямаше.
    А сега ми кажете какъв го дървим в НАТО?

    Коментиран от #35

  • 25 Made in Bulgaria

    4 8 Отговор
    Ако Гърция,беше вие СССР на нейна територия щеше да има суперзвукови,крилати и атомни за масово у нищожение ракети насочени към АГРЕСОРА.И всичко това безплатно,ама нали есета в НАТО и ЕС да се оправят сами.Българите да се замислят защо Европа не слага солени санкции на тези агресии,даже е предпочитана държава за инвестиции...последната със WV .
    И тоя Ердоган какво е това кипърски,български турци това не съществува,те са кипърски и български мюсюлмани .не значи като си миюсюлман си турчин.тоя живее със техники да контролира хората със религия,техника остаряла от преди 400години на зад.хората вече мислете и разсъждават кое е добре за тях и кое не да не ги слага всички под общ знаменател.
    А и не му обръщайте внимание на Хасан,интелигентен е ама май пари получава да има тази твърда позиция.

    Коментиран от #27, #30

  • 26 Made in Bulgaria

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    GAY си и ти,вие сте като хлебарките по 7-8 това е ваша практика.така и мароканците в Испания Така и тия тука.
    От 1 до 3 е най разумния начин защото ще имат повече акъл от твойте 8 със животински интелект.

    Коментиран от #28

  • 27 Туризмът си е турчин

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Made in Bulgaria":

    Българинът си е българин. Като и двамата могат да бъдат християни или мюсулмани.
  • 28 Викаш българката по турско,

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Made in Bulgaria":

    А и малко след освобождението е раждала 7-8 с животински интелект. И ти си потомък на тия 7-8.

    Коментиран от #29

  • 29 Made in Bulgaria

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Викаш българката по турско,":

    Животински инстинкт за самосъхранение ,като ни клаха като агнета.
    Срещу турци те нямам нищо и те са хора като всички нас на тоя свят,имам на против религията която ги контролира промива мозъка и носи разделение и кръв.хората сме еднакви ако те сложат да живееш със кучета днеска само ще знаеш да лаеш хапеш и обратното ти прецени от кой сте или от кой искаш да бъдеш.
    А и на Хасан му сложих минус.

    Коментиран от #32

  • 30 Хасан

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Made in Bulgaria":

    Аз не получавам пари аз съм за българо турска дружба ..Ердоган просто си гони националния интерес въпреки Русия,Сащ,Европа ..затова ти четеш само антитурски тези било то от Русия ,Сащ или Европа
  • 31 Тюрк

    8 4 Отговор
    Г-н Ердоган а кога ще зачитат правата на Турците в България? И кога ще има съз да комунистите които ни смениха имената, убиха и ни изгониха от земите ни? Пожелавам на г-н Ердоган успех да е жив и здрав вечни години.
  • 32 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Made in Bulgaria":

    За религията не си прав ..ако човека е лош и религията която изповядва е лоша ..но погледни само на Байрама милиони от Скандинавия отиват в Анадола да си видят родителите си,да почетат паметта на починалите и да си видят роднините ..
  • 33 Царвул кекимяу

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Дпс е руска партия не турска, на дирелтен итпет в мацква при таксиметровия
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Вярно е че

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Онзи":

    Турската армия е била на Българската граница,но за другото не е така Турция е дала НОТА на България,ако не върне имената и свободата на Българските Турци,тогава ще нападне България.Русия виждат че наистина Турция е готова да нападне,и нареждат на България да върнат имената на турците и да отворят границата с Турция Както и Възродителния процес беше наредено от Русия.Казвал ми го е турчин от Турция,който е бил на границата и ако се замислите малко защо изведнъж отвориха границата и върнаха свободата на Българските Турци.
  • 36 Българин насран

    0 2 Отговор
    Турция е велика! Доживее българската комунистическа партия на Съветския съюз! Скоро е посрещнем скъпи гости :Индира Ганди и жена му, Четиримата танкисти и кучето, Тиквата от Каскети стан!
  • 37 Първия Софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Много си начетен, много книги 📚 си прочел, много филми 📼 си гледал, браво, ашлолсун, а що работиш прост барман, а де?!? 🙄🙄🙄
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Айде бе":

    Ако Гърчолята не бъдат изтрити от картата мир няма да има
  • 41 Купидон

    0 0 Отговор
    Малцинства има в всяка държава, трябва да приемем тези хора и да се научим да живеем с тях. Аз също имам съседи от други етноси всеки ден ги целувам по бузите, галя ги, от време на време спим заедно - много ни е хубаво.
Новини по държави: