Отидете към основна версия

10 249 39

Лидерката на беларуската опозиция е избягала от страната

  • беларус-
  • светлана тихановска-
  • протести-
  • литва-
  • александър лукашенко-
  • бягство-
  • избори

Тихановска е в безопасност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Водачът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е в безопасност. Тя се намира в Литва. Това съобщи в Туитър литовският министър на външните работи, съобщиха световните агенции.

Тихановска се очерта като главният съперник на президента Александър Лукашенко на президентските избори, състояли се в неделя. Лукашенко обяви победа, събирайки 80% от гласовете, но според опозицията изборите са нередовни.

Екипът на Тихановска не е успял да се свърже днес с нея по телефона, след като тя е напуснала сградата на Централната избирателна комисия. По-рано Тихановска каза пред журналисти, че тя е спечелила изборите, а не Лукашенко.

Беларуската опозиционна лидерка пристигна в Литва, след като е била задържана в Беларус в продължение на седем часа. Това разкри литовският външен министър Линас Линкевичус. "Важното е, че тя е в безопасност, тъй като преди това е била задържана в Беларус в продължение на около седем часа", каза Линкевичус в ефира на литовското национално радио. Министърът не даде допълнителна информация как е пристигнала Тихановска във Вилнюс и какво планира да прави.

Новината за бягството на Светлана Тихановска идва на фона на масовите протести, които се провеждат в Беларус след изборите. Втора нощ имаше протести, като се стигна и до фатален инцидент в столицата Минск. ЕС и САЩ осъдиха репресиите в Беларус и призоваха за честни избори. Страната, управлявана от Лукашенко, е наричана последната диктатура в Европа заради репресиите и липсата на свобода.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания