11 Август, 2020 21:30 4 743 49

Признаците за манипулации в Беларус са много. Убедете се сами

  • беларус-
  • александър лукашенко

Дори и властите да успеят да потушат протестите със сила, рисковете за Александър Лукашенко няма да се изпарят

Признаците за манипулации в Беларус са много. Убедете се сами - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лукашенко печели над 80%. А конкурентката му за президентския пост бяга в Литва. Признаците за това, че изборните резултати са били манипулирани, стават все повече. Убедете се сами:

 

На президентските избори в Беларус Александър Лукашенко, който управлява страната от вече 26 години, спечели над 80%. А кандидатката на опозицията Светлана Тихановская - едва около 10%. Поне това сочат официалните неокончателни резултати. Те разгневиха силно хората в Беларус, които масово излязоха на улицата. Тихановская  определи изборния резултат като неправдоподобен. "Аз вярвам на това, което виждам със собствените си очи: мнозинството беше за нас", заяви тя. Днес стана ясно, че 37-годишната кандидатка за президент е напуснала Беларус малко след обявяването на резултатите. Тихановская е заминала за Литва. "Тя е на сигурно място", заяви днес литовският външен министър Линас Линкевичус. 

Как да разберем дали е имало манипулации:

Дали изборните резултати са били фалшифицирани? На този въпрос би трябвало да отговорят социологическите проучвания. Само че в Беларус почти няма независими допитвания. Преди гласуването държавните медии тръбяха, че Лукашенко събира 60% одобрение, а независимите медии бяха подложени под силен натиск да не публикуват резултатите от онлайн допитвания по темата.

Макар да не са представителни, анкети в социалните мрежи показаха едва 3% подкрепа за Лукашенко. В изборния ден активисти проведоха паралелно преброяване на гласовете в 26 избирателни секции, разкрити в посолства и консулства в чужбина. В тях 86% от гласовете са били подадени за Тихановская и едва 4 на сто за сегашния президент на страната. Но и тази извадка не е представителна, тъй като е известно, че в чужбина живеят предимно противници на режима.

Според автора и журналист Инго Пец, който от години наблюдава процесите в Беларус, важен индикатор са настроенията в провинцията: "Хората в регионите са подложени на силен натиск от системата, понеже там държавата е най-големият работодател. И въпреки това от седмици там те протестират срещу режима, настояват за по-добри икономически перспективи и за честни и свободни избори", посочва наблюдателят.

Младите хора подкрепят опозиционните кандидати

Проучване на Центъра за Източна Европа и международни изследвания, проведено сред млади хора шест седмици преди изборите, показва силен политически интерес: почти 80% от анкетираните 2000 души на възраст между 18 и 34 години са заявили, че ще участват в изборите. И още: едва 10% от тях са заявили подкрепа за Лукашенко, а 58% - за двама кандидати на опозицията, които обаче не бяха допуснати до участие в надпреварата. Анкетата се проведе още преди съвместната кампания на опозицията в подкрепа на Тихановская да набере скорост.

Социолозите Феликс Кравацек и Мария Рохава от Центъра за Източна Европа и международни изследвания са били уверени, че много млади хора ще гласуват тъкмо за Светлана Тихановская. Нейните предизборни прояви събираха хиляди избиратели. Според политически наблюдатели, това са били и най-големите масови прояви на опозицията от много време насам. 20% от интервюираните млади хора са посочили освен това, че познават участници в протести от миналата година. Те са заявили определена готовност да поемат личен риск. А това не е маловажно. Защото е всеизвестно, че Лукашенко потушава протестите в страната със сила - например след президентските избори през 2010 година, знае се и това, че противниците на режима са застрашени от дългогодишен престой в затвора. И през последните месеци имаше арести на критици на режима, както и на журналисти. А това пречи на провеждането на честни избори.

За изпращането на международни наблюдатели е необходимо съгласието на правителството, а поканата от Минск този път е дошла толкова късно, че е било безсмислено да се изпраща мисия. В изборния ден в Беларус нямаше и депутати от Съвета на Европа, нито пък представители на ОССЕ или на страните-членки на ЕС. Местните наблюдатели пък са били подложени частично на силен натиск.

Така се оказва невъзможно да се прецени по-точно дали и в каква степен е имало изборни манипулации. А сред тях са например оказването на силен натиск над работещите в държавните предприятия, вписването на фалшиви данни в избирателните списъци, купуването на гласове, добавянето на фалшифицирани бюлетини в урните, както и организираното извозване с автобуси на групи избиратели до няколко избирателни секции, за да могат да гласуват на няколко места.

Големи възможности за манипулации се откриват при преброяването на подадените гласове, когато на място няма независими наблюдатели. Седмичникът "Наша Нива" разполага с фотокопия на протоколи, чиито резултати се разминават драстично с тези от официалното преброяване - в тях кандидатката на опозицията Тихановская води значително пред Лукашенко. От инициативата "Честни хора" съобщиха, че според официалните протоколи Тихановская е спечелила убедително в 85 изборни секции, в които е имало наблюдатели от въпросното сдружение. А това говори за манипулации.

Масовите протести в страната - не само в столицата, но и в провинцията, също говорят за това, че хората не вярват на официалните резултати. Актуално проучване на Академията на науките показа, че рейтингът на Лукашенко е спаднал до 25% - при това още преди изборите. Сега той би могъл да спадне още. 

Заплахата пред Лукашенко

Дори и властите да успеят да потушат протестите със сила, рисковете за Лукашенко няма да се изпарят. Лошото управление и задълбочаването на кризата в страната остават сериозна заплаха за него. Двата важни критерия за неговото бъдеще са следните: броят на протестиращите и подкрепата за режима вътре в държавния апарат и силовите структури. Това поне показва опитът с Армения от 2018 година. Там хората се вдигнаха на протест и няколко месеца след фалшифицирането на изборните резултати се стигна до мирна смяна на властта.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бате Боби

    46 12 Отговор
    Като при нас. Пускаме платените от управляващите агенции и само донагласяме процентите.

    Коментиран от #11

  • 3 Васил Левски

    39 13 Отговор
    Тоя явно е минал обучение при наш Боко как се подменят избори...Никой не го иска и накрая печели...За герП реално гласували 5 човека,се слагат две 00 и стават 500...Така и в Беларус.Не случайно бочко днес си каза в прав текст..На изборите ще ви разгромя/ПОДМЕНЯ/
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 РЪМПЕЗИ

    35 4 Отговор
    ЛУКАШЕНКО НИЩО НЕ Е...ЕЛА ДА ВИДИТЕ НАШИЯТ БАБАИТ...КАК СЕ ПЕРЧИ ВСЕКИДНЕВНО....КЪЛНЕ СЕ В ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ....ЕВРОПА...КАКВА ЕВРОПА, НИЕ СМЕ ЗА ДРУГА ГАЛАКТИКА....9569
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 бля бля

    26 7 Отговор
    ЕС какво ще каже да изпратим БОКО да управлява Беларус, а ние ще си вземем Лукашенко... нещо против има ли?

    Тъкмо ще ви хареса Беларус най-после, ще стане нам подобна опоскана държава! ;)

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БРАТУШКИТЕ

    9 9 Отговор
    Нямало Ковид-19 в Беларус, на ти сега на тебе пуч!!!
  • 11 Karosel

    8 33 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Боби":

    Разликата е че Лукашенко е комунист за разлика от Борисов избран на демократични избори при наблюдението на много международни организации! Ето защо младите там гласуват против Лукашенко. Друго е да бием четири пъти парламентарни избори, нали...

    Коментиран от #20

  • 12 Тоя Лудкашенко

    11 13 Отговор
    лъже повече от Боце. Нашия го прави по-тарикатско.
  • 13 оня с коня

    3 23 Отговор

    До коментар #8 от "бля бля":

    Предлагаш да си сменим Премиерите с Баларус,т. е. Борисов да отиде там,а Лукашевко да дойде да управлява тук.Добре е да ти е ясно,че Първата работа на Лукашенко ако дойде,ще е да намали МРЗ в БГ и тя да стане колкото в Беларус.А СОЛКО Е ТАМ ЛИ?Ами в Русия МРЗ е 2,5 ПЪТИ ПО-МАЛКА от колкото нашата,а Беларус е ПОД РУСИЯ по тоя показател.И затова МЪДРИЯТ НАРОД е казал:"Внимавай какво си пожелаваш".

    Коментиран от #24, #26, #35, #38

  • 14 Hoho Boho

    25 2 Отговор
    Да, Тиквата е избран от демократично фалшифицирани избори.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Появи се и коня със оня

    15 0 Отговор
    и класическите шпакли към боко.А трябва да призная,че е добър в тая дисциплина!

    Коментиран от #49

  • 17 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    20 1 Отговор
    НИЕ ОПРАВИХМЕ МАНИПУЛАЦИИТЕ НА ГЕРБ И НА РАЗБОЙКО И СТАНАХМЕ СУПЕР ПРАВОВА ДЪРЖАВА. ТА СМЕ ТРЪГНАЛИ ДА ГЛЕДАМЕ В КАНЧЕТО НА ДРУГИТЕ. НЕКА ПЪРВО ДА ОПРАВИМ НАШАТА СИ КОШАРА.ПОСЛЕ ДА ЛАЕМ ПО ДРУГИТЕ. МАФИОТИ НИ УПРАВЛЯВАТ А ОТКЛОНЯВАМЕ ВНИМАНИЕТО С ЛУКАШЕНКО.
  • 18 Въз мУтен

    15 5 Отговор
    Ежегодния ръст на икономиката на Беларус от 2000 година досега е между 6-11% годишно. Ето защо, Западът не може повече да търпи тази нелоялна конкуренция и лошия пример, който Лукашенко дава на останалите източноевропейски страни. Само 80% от гласоподаватеелите в Беларус гласуваха за Лукашенко и това е много съмнително за манипулации, а трябваше да бъде обратно.
  • 19 Ал Каш

    3 15 Отговор
    Лукашенко каза че само пияници и наркомани са протестиращите в Минск. Но вече ги е пооправил. 3000 са зад решетките само до снощи, оснаналите 100 000 наркомани ще прибере до седмица. И Беларус ще стане земен рай! п.п.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Някой

    0 7 Отговор
    Това ни очаква ако станем президенска република
  • 24 Просто статистика

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Не гледай абсолютните стойности. Реален показател е PPS (паритетна покупателна способност) - по който показател, за съжаление, сме на осем места след Беларус. Справка - годишен индекс на PPS на ООН за 2019.
    Тъжно, но факт! Дори и Русия е пред нас...

    Коментиран от #40

  • 25 ха ха ха

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "Русский":

    Това е управление, не като ония меки китки в ЕС :))) имат право да завиждат!

    Коментиран от #28

  • 26 Може

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Но живеят по-добре от нас.

    Коментиран от #32

  • 27 един

    12 2 Отговор
    И живеят по-добре, и всичко им е евтино, спретнато, чисто, всички имат работа... няма короня, мороня и най-важното, СЗО не може да го очисти, като президента на Борунди, дето ги изгони и умря седмица по-късно от инфаркт, но го писаха от короня!
    Тия само му вдигат рейтинга, като този на Асад!
  • 28 Русский

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "ха ха ха":

    Ето защо беларуските консервирани меса, яхнията са много качествени и вкусни, а нашите настоящи, руски - боклук.
  • 29 ха ха ха

    20 0 Отговор
    Ей заради това ЕС ще патакса безславно, заради двойния стандарт!

    "ЕС не смята да се меси в „испанският“ проблем"
    "ЕС не смята да се меси в „българският“ проблем"...

    Ама за Беларус много е притеснен, щот Лукашенко не играе ковид игричките, не иска да влиза в натото умрялото и бие меките китки!

    Къв е Лукашенко да им проваля плановете???
  • 30 ABCD

    13 2 Отговор
    Разликата между БГ и Беларус е, че в Беларус в затвора има доста много директори, бивши министри и тем подобни едри риби. Реално лежат в затвора, а не размотават дела по 10 години като Вальо Топлото. Затова Беларус все още е държава, а тая фалшива кандидатка е смешна история. Познава 10 човека и си мисли, че всички са за нея - или поне така говори за пред хората. Най-вероятно тя е подставено лице от Лукашенко за да инсценира опозиция. По цял свят стана модерно да слагаш един кандидат и 2-3 неизбираеми смешници. Неслучайно и в БСП държат най-некадърните на върха, да не се сбърка някой да гласува за тях. Сергейчо колко години го плюха всички, но беше незаменим, ако ще партията да потъне. Е, потъна успешно.
  • 31 Шкембар

    14 0 Отговор
    Защо Дойче веле не се възмути от последните местни избори у нас? Близо 500 000 "невалидни" бюлетини имаше, на местните избори през 2015 г. подобно количество. Във Великобритания на последните избори са били 20 000 (при много пъти повече избиратели).

    Коментиран от #36

  • 32 оня с коня

    1 11 Отговор

    До коментар #26 от "Може":

    Ха ха!От ВАС може,но НЕ и от НАС:)Затова и спокойно можете да се изнасяте към Райска Беларус,а НИЕ - Отговорните хора ще останем тука "за да поддържаме огъня".
  • 33 099890

    8 4 Отговор
    Беларус е подредена държава,не са бедни,голяма чистота,в Минск най вече,безплатен градски транспор.Почти няма безработица.Завиждат му!Проблема е че тази опозиция в лицето на трите кокошки е фалшива и платена.Как се прави толкова скъпа кампания в цялата страна,кой плаща? .Тя може да заблуди младите като ново лице и опорки,но не и стария лъв,който има информация що за птица е.Защо вагнеровци влязоха в Беларус преди изборите,изловиха ги навреме и защо Лукашенко се отказа от близки зависимости с Русия,която дори предложи отново да се обединят.Това беше преди изборите.е реално е подразнило Путин ,който се е вманиачил да възкресява СССР.Но никоя бивша република не иска.И затова купува лесно продаваеми кандидати.Сега това,че кандидат президентшата се е покрила,то не е от страх от Лукашенко ,а защото властите в Беларус са открили заговор,ще я ползват за жертвено агне,за да отстранят Лукашенко.
  • 34 Шаран БГ

    9 1 Отговор
    Никаква европейска държава не е тази, която няма поне две американски бази/ на НАТО/на своя територия и не е член на ЕС. Само санкции демонически, пардон - демократически, ще я "вкарат у правия път" . Тихановская може да е спечелила 99 % , но бюлетините ги брои Александър Григориевич Лукашенко.
    Там се преплитат интересите на Русия и САЩ -"протестъри" винаги ще се намерят. Знайно е, че САЩ не са се намесили във вътрешните работи на нито една страна по света, Също се знае, че Русия не иска да го има СССР. Е-е-е-е-е-е-е ...........
  • 35 Първата му работа, пич

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Ще му е да получи инфаркт като види десеторните цени тук и лекарства по-скъпи и от злато.

    Коментиран от #37

  • 36 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Шкембар":

    Защото ние сме кравара Му му
  • 37 оня с коня

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Първата му работа, пич":

    Добре тръгваш с Левия крак,обяснявайки каква ще му е "Първата работа" на Лукашенко ако дойде у нас.Ще продължа Анализа ти и ще опиша Останалите "работи":Следва "Съвземане" от Шока на цените и поставянето им Под Контрол на Държавата/Режима/.Което пък от самосебеси ОПРАЗВА РАФТОВЕТЕ в Аптеките и Пренасочване на Лекарствата към Богатия Западен Пазар.От тук нататък има 2 Варианта:Или Лукашенко да ЗАБРАНИ ИЗНОСА,или пък Българинът да хукне по Чужбината да купува от ТАМ бълг. Лекарства на Двайсеторна цена вместо досегашната Десеторна!

    Коментиран от #39

  • 38 Да си чувал

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    нещо за покупателна способност? Хайде сега да видим какво можеш да купиш с МРЗ в Беларус и какво - в България? Защото по официални данни на ООН от 2019 година сме 10 места след Беларус по този показател. Статистика. Разбира се, там няма тоалетни за 2000 евро на кв. метър.

    Коментиран от #41

  • 39 Ти бил ли си в Беларус?

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "оня с коня":

    А що се отнася до лекарствата и цените им - един пример - лекарства за масови заболявания по здравна каса тук са по- скъпи от същите на свободен пазар в Турция ,а някои - и в Румъния - от тези в Беларус - ако ти ги дадат без рецепта обаче. Така че примерът ти е в полза на Лукашенко.
  • 40 ГрУЮ

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Просто статистика":

    Не му разваляй шпакловката за управляващите на този майстор.
  • 41 оня с коня

    0 12 Отговор

    До коментар #38 от "Да си чувал":

    Направо ме смая с тоя Показател за Платежоспособност и колко назад сме според него от Беларус!Затова и още Утре стягам багажа и се изнасям за Там за да Харча Български приходи в Евтина за живеене държава...Което пък значи че помече няма да ме чуете тука в тоя измислен форум,а там от сега си знам че само ше Фаля наред живота,ше Фаля и Русия/"големия Беларуски брат"/,ше подкарам с Фаленето и цялото ОНД!!!Мдааа...:)

    Коментиран от #48

  • 42 Васил

    3 0 Отговор
    Само в Беларус ли я да погледнат и във България на всякъде смърди
  • 43 Малчу от Факултету

    0 1 Отговор
    Ама сигур и тамошните наши братя които ощи не са евруроми са яли и пили многу кибапчита кифтета и биричка на изборете и ша пулучават многу помущи кат назе от Лукашанкуто.
  • 44 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    4 1 Отговор
    Явно в Беларус си имат двама-трима ЦветанЦветановци...
  • 45 сори сорос

    11 0 Отговор
    Преди изборите пуснаха новата атомна централа. Опозицията искаше да я затворят за да са зависими отвън. Как опозицията да спечели повече от 10 % когато Сорос не им е промил мозъците на беларусите ?
  • 46 Армандо

    5 1 Отговор
    Цитат: "Кaк дa рaзбeрeм дaли e имaлo мaнипулaции:

    Дaли избoрнитe рeзултaти ca били фaлшифицирaни? Нa тoзи въпрoc би трябвaлo дa oтгoвoрят coциoлoгичecкитe прoучвaния."

    Нима на тези проучвания се правят за спорта без пари? Някой ги плаща, а който плаща той поръчва музиката, кайкто гласи стара поговорка! Тогава за какво говорим и защо продължават да ни облъчват с малоумщина....
  • 47 абг

    8 0 Отговор
    Единственият политик в Европа, който не се управлява от световната мафия, която управлява и зеле. Защо от зеле не напишат и статия за подменения вот в България на последните парламентарни избори ? Дали не е, защото наш боко изпълнява заповедите на същата тази световна мафия безропотно.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.