13 Август, 2020 07:18 2 922 40

Спецчастите в Беларус стрелят по хора, които от балконите си подкрепят протеста

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • протести-
  • минск-
  • избори-
  • полиция

Беларус се тресе, хората искат свобода и край на тиранията

Спецчастите в Беларус стрелят по хора, които от балконите си подкрепят протеста - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Минск специалните части на полицията откриха огън  по хора, които с викове от своите балкони подкрепят протестиращите, съобщава изданието Sputnik Belarus, цитирано от БНР.

Масовите  протести в Беларус започнаха на 9 август след президентските избори, спечелени от действащия беларуски лидер Александър Лукашенко. Опозицията отказа да признае резултатите от вота, посочвайки, че те са манипулирани.

Американският държавен секретар Майк Помпео, който е на посещение в Прага, изрази подкрепата си за демонстрантите, като заяви, че беларуският народ има право на "свободите, за които настоява". Протестна акция се проведе пред посолството на Беларус в Москва. Съобщава се за най-малко петима задържани. 

Беларуските власти потвърдиха смъртта на демонстрант, задържан на протест срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, предаде AFP. Това е втората жертва на репресивните действия на полицията от началото на масовите протести. Следственият комитет на страната посочи, че 25-годишният демонстрант е починал в болница в Гомел, след като е бил задържан в неделя по време на неразрешена демонстрация. Според източника, който не уточнява датата на смъртта, здравословното му състояние "внезапно се е влошило", докато е бил в ареста.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рап

    23 2 Отговор
    Това ни чака и у нас! Внимавайте кой ще управлява!

    Коментиран от #14

  • 2 Трифонов

    37 15 Отговор
    И, разбира се, това са пълни глупости! Снощи излъчиха репортаж по въпроса, казаха, че са стреляли по протестиращи, които са нападнали полицията с метални пръти, но така са стреляли, че "пострадали няма". Т.е. стреляли са с гумени патрони. Айде стига тъпотии вече. Идете да видите как се потушава протест в Израел и после ми пишете какво било в "тираничния Беларус".

    Коментиран от #4

  • 3 Дали

    25 8 Отговор
    Америка за Беларус е организирала протести и там?
  • 4 Пък и дали

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "Трифонов":

    изказванията на Помпено и под. не са в контекста на събития в САЩ с ранени и загинали? Или може би тези приказки не са опит за намеса във вътрешните работи на страна, която е " положителен пример", когато е в спор с Русия - и " нехуманна и недемократична", когато сметките за превръщането й във васал на САЩ не излизат?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз съм българче

    6 6 Отговор
    Ние българските граждани трябва да се радваме, че сме в ЕС.
    Вижте в последните изцепки на банкянския "гений" с каква ехидност и зле прикрита злоба към народа казва:аз съм добър човек, вижте как се разгонват демонстрации в Берлин, Хабаровск, сега в Беларус. Ако нямаше ограничения от ЕС, Борисов ще ше да е диктатор от рода на Пиночет и да ни разкаже играта. Сигурно в сънищата си бленува за това, ама и го е страх, защото в такъв случай няма да има милиарди пък за грабене от Европа. По добре му е да се прави на велик демократ, за да може да онакова ония в Европата. Долу тираните!
    Свобода, равенство, братство!

    Коментиран от #19, #35

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Файър

    16 3 Отговор

    До коментар #5 от "АСЕН ИЛИЕВ":

    84% са за Лукашенко!
    ~10%са за домакинката.
    Категорично.Беларусите да се будали,като теб!
    А на протести са започнали,когато не бяха обявавани резултати.
    А такиви филми вече са гледали в киев.И друго,-по добре с пияници,отколко с теб,хлебарка продажна!
  • 10 Сандо

    14 8 Отговор
    Когато в някоя държава се извършва опит за преврат,така се действа.А Беларус прилага само това,което са видели в САЩ,Франция,Испания,Германия,Израел и прочие все демократични страни.

    Коментиран от #33

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кандидат

    7 10 Отговор
    В Беларус избиват мирно протестиращи. В Русия руски граждани слагат цветя и палят свещи в памет на загиналите в Беларус пред беларуското посолство в Москва. Веднага руската полиция гони тези граждани и изхвърлят цветята и свещите. Руските граждани отново слагат цветя и свещи и отново руската полиция ги прогонва и изхвърля цветята и свещите. Това представлява Евразия където много българи русофили мечтаят да закарат България там.

    Коментиран от #22, #36

  • 14 БГ МАФИЯ В МС

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Рап":

    В БЪЛГАРИЯЕНОЦИДА ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ ВЪРВИ С ПЛАН РАН-ЪТ. ИЗБИВАТ НИ БЕЗ ДА СТРЕЛЯТ. РАЗБОЙКО Е НАЙ-УНИЩОЖИТЕЛЕН.
  • 15 БГ МАФИЯ В МС

    4 4 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ГЕНОЦИДА ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ ВЪРВИ С ПЛАН РАН-ЪТ. ИЗБИВАТ НИ БЕЗ ДА СТРЕЛЯТ. РАЗБОЙКО Е НАЙ-УНИЩОЖИТЕЛЕН. ЛУД НАРЦИС.
  • 16 Барчо

    11 4 Отговор
    Първия загинал платен протестиращ се е самовзривил със саморъчно направено взривно устройство в момента когато е щял да го хвърли срещу полицията. Това жертва ли е или какво??? Това даже се потвърди и в нашите новини по ТВ. Вчера даваха седем-осем хванати "организатори" на протестите с подготвени пачки долари да се дават на подорганизаторите, които вече директно ги дават на платените протестиращи. Локашенко да включва и военните докато не се е разраснала платената зараза. Цветната революция не е само едно действие, а система от поредици действия. Видя се и куцата организация на въпросните 33ма уж "Вагнеровци", които на практика са подписали договори за охрана на сирийски нефтени находища. Блесна и организацията на кухата фирма "възложител", находяща се в Украйна. Видя се и кой е купувал билетите и цялата галимация се разсмърдя, но в нашите "демократични" медии за това не се споменава и думичка. Може би е крайно време да гледаме филма "Империята отвръща на удара"!!!

    Коментиран от #18

  • 17 Не сме кьорави

    1 3 Отговор
    "......съобщава изданието Sputnik Belarus, цитирано от БНР", спонсорирано от ГЕРБ. :) Верваме им изцяло! Намразих Беларус и Лукашенко! хи хи хи

    Коментиран от #21

  • 18 до 16

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Барчо":

    Барчо, Барчо за твое съжаление в Youtube e пълно с видеоклипове как стрелят срещу протестиращите в Беларус. Нали подкрепяш Лукашенко, точно той обяви, че задържаните в Беларус 33 са членове на Вагнер. Искаш да кажеш, че Украйна организира и плаща полетите на частната руска армия Вагнер. Слаби са ти опорките.

    Коментиран от #23, #37

  • 19 Барчо

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм българче":

    Противоречиш си с последния ти цитат от времето на социализма: "Свобода, равенство, братство". ЕС е една елементарна капиталистическа система и там звучи подмолно правилото за "монополна висока печалба". Да вземем за пример производството на автомобили и техните цени. Нов елементарен базов автомобил от най-евтините е около 30 000 лв средно. А сега да изчислим за колко време човек с да речем 1 000 лв заплата ще събере и ще си го купи. Първо от тези 1 000 лв вадиш парите за ток, вода, храна, дрехи и други. А другите са около половината от първо изброените. Ще останат не повече от 200 лв за нов автомобил. Значи нов автомобил след 12-13 години. И това говорим ако нищо не ти се случи през това време, като да се разболееш, останеш безработен и т.н. Цените на колите се вдигат и не падат, а ако се задържат, то е за сметка на качеството. При роботизираното производство една нова кола от този сорт не трябва да е над 8000 лв, но това е монополна договорка. Да говорим ли за частите, които са безбожно скъпи и ако да речем решиш да си сглобиш автомобил само като си закупиш частите, няма да ти излезе примерно 20 000 лв, а 1 000 000 лв. Ти за какво равенство говориш и какви са тия призиви аз балъци. При капитала няма място нито за Свобода, нито за Равенство, нито за братство. При капитала има само акули, които се хранят с останалите рибки.
  • 20 Потърпевш

    1 6 Отговор
    Къде влезе руснак, чалма и западняк - винаги е така.
  • 21 до 17

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Не сме кьорави":

    ами напиши Беларус в Youtube и ще видиш на видеоклипове какво наистина се случва в Беларус,вместо да пишеш глупости.
  • 22 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кандидат":

    Стига си писал фалшиви новини! Какво стана с 1,3 млн. протест в "демократимен" Берлин? Местните мисирки го принизиха до "платени лу.пени" с писанията си и естествено подкрепиха тетката! А Лукашенко печели с 80 процента, но цялата мисирска "демокрация" пише, че те били "фалшиви"....
  • 23 Барчо

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "до 16":

    16,16.... Гледаш само едни новини, не гледаш всичките. Тези 33 руснаци не са от нито една военна организация. Даваха когато ги арестуваха, че нямаха нито оръжия, нито документация показваща принадлежност към военни, нито документация уличаваща ги в антидържавна дейност на която и да е територия. В тези новинарски емисии дето ти пък не си гледал разнищиха цялата процедура. Дадоха пълните договори с фирмата, която ги наема и тя е базирана в Украйна, кой е купил билетите нарочно през Украйна с престой 2 дни, но са анулирани последващите билети и т.н. и т.н. Просто тук се намесват и объркват няколко разузнавания и са останали следи. Нали се сещаш, че авиокомпаниите съхраняват историите и няма как някой да купи билет и да не се знае кой точно. Само да те питам, какво е по-разичното от ставащото в САЩ и ставащото в Беларус. В САЩ всеки ден поради тези безредици организирани от "малцинството" биват убивани и полицаи и цивилни. И едното и другото мога да нарека спокойно "ТЕРОРИЗЪМ", защото е организирано от група хора, които тероризират мнозинството. Казвал съм го и пак ще го повторя. Избори е почти невъзможно да бъдат фалшифицирани. Бил съм многократно и председател в изборни комисии. Всеки бил в такава комисия ще ти го каже. НЕВЪЗМОЖНО е фалшифицирането. Системата е достатъчно сложна и дори да подхвърлиш една, да не говорим за повече бюлетини с неотчетени гласове, става страшно. Това са сборове на различни колонки и ако не ти излезе контролната, се почва отначал

    Коментиран от #27, #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Барчо

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "Барчо":

    16, 16 .... докато не се открие грешката или подхвърлената. През това време имаш наблюдатели от поне 5 противникови партии и ти висят над главата и само чакат нещо да се издъниш. Всичко това се съхранява 10 години и е запечатано в чувал. Която и партия да се усъмни, може да бъде ревизиран във времето от комисия. Замислял ли си се защо никоя партия до този момент не е представила доказателство, че в определена секция бюлетините са подменени или фалшифицирани и това да речем трябва да не е само в една секция, а в много, защото само в една нищо няма да промени в изборите. Много е лесно да се каже по принцип че изборите са фалшифицирани, а доказателства???? НЯМА. Просто приказки. И да продължа, че оригинални протоколи с точните данни се дават на председателите на комисии, които съхраняват минимум 10 години. Ако има съмнение за фалшифициране се подава жалба от съответната партия имаща тази информация, съставя се комисия от всички партии, в определен предварително ден се извиква председателя на комисията в изборната секция с протокола и всички заедно отварят запечатания чувал с бюлетини, като се прави ревизия и на последващото ниво в което са нанесени резултатите от гласуването. Такова нещо до сега не се е случвало, защото няма как да се стигне до фалшифициране. Ако има давление, то е преди избирателите да влезнат в изборната секция!!! Там обаче лесно се хващат, защото трябва давлението да е МАСОВО, за да повлияе на избора!!!

    Коментиран от #30

  • 28 Динамо Брест

    10 1 Отговор
    В сравнение с Беларус нито протестите са ни протести, нито диктатурата - диктатура! То и демокрацията ни е менте, ама...
  • 29 Окей

    10 3 Отговор
    Избори не могат да се фалшифицират:
    Независими наблюдатели от секция в Беларус, трима . В изборната секция влязоха 78 души, общо . Протоколът от същата секция е за 197 гласували. 1802 за сатрапа.
  • 30 до 27

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Барчо":

    Барчо, това дето си го написал за Русия и Беларус ли се отнася. Ако е така кажи на колко водки си.

    Коментиран от #38

  • 31 до 23

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Барчо":

    Ти имаш ли представа как се организира секретна операция.
  • 32 Костова

    2 13 Отговор
    Жестокост проявяват и силовите структури и младите хулигани, които хвърлят коктейли Молотов по полицаите. Но Джамбазов няма да ви разкаже за това защото си чете стриктно сороските инструкции преди да напише статия за поредния опит за цветна революция. В Минск е задържан човек, който е раздавал долари на участвуващите. В него намериха 10 000 долара и той призна ,че парите са негови. Той е няколко пъти осъждан за разпространение на наркотици. Значително по-голямата част от минския народ нощем си стои в къщи, а денем ходи на работи. Обявената повсеместна стачка от протестиращите за вчера също не успя, всички работещи си отидоха на работа. А пред белоруското посолство в Москва се събраха около 200 младежи и съвсем не е сигурно колко от тях са с белоруското гражданство и колко навалнята. Те скандираха. : ,, Днес Минск, утре Москва ". Не за първи път неразрешенитец митинги в Русия, а и навсякъде по света се разгонват от полицията, а най-активните биватж задържани.

    Коментиран от #34

  • 33 pepy

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    "Когато в някоя държава се извършва опит за преврат,така се действа..."

    В Беларус, РФ, Сирия - така трябва да се действа... На други места в т.ч. РБ - не... Интересно...
  • 34 pepy

    14 0 Отговор

    До коментар #32 от "Костова":

    "... Не за първи път неразрешенитец митинги в Русия, а и навсякъде по света се разгонват от полицията..."

    България май прави изключение...
  • 35 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм българче":

    Забравяте, че и Франция е в ЕС, а на протестите на жълтите жилетки има десетки убити, ослепели от гумени куршуми и дори пострадали журналисти, които стриктно да си носели обозначенията, че са Преса. Ама в това меле и те го отнасят. Също така и в Белорус има пострадали и участници, които не са нападали полицаите.
  • 36 Костова

    3 11 Отговор

    До коментар #13 от "Кандидат":

    Загиналият в Белорус е един, онзи, който се взриви със самоделни бомба.Няма лошо някои религиозни хора да му запалят свещичка с молба Господ да просто греховете му. Той е лежал 7 години в затвора за нанасяне на тежък побой, след което жертвата е загинала. Да се прави от хора с подобно минало герои е странно. Още повече пък, че са неумели да боравят със самоделни бомби.
  • 37 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #18 от "до 16":

    Полицията се разправя жестоко с протестиращите да, но ако гледаш внимателно, протестите съвсем не са мирни, а обучени и в добра форма младежи също проявяват агресия. Според проведеното разследване относно 33 - мата задържани руски бойци наистина излезе, че те са били привлечено на работа от украинска организация, която им е звъняла от африкански и венецуелския номера, представяйки се за охранителна фирма. И да, точно от Украйна са били купени билетите за тях, а после анулирани. Лукашенко в началото на аферата съобщи пред камера, че съответни украински органи са съобщили, че руснаците му спрягат главоболия и точно къде са отседнали. Властта на Украйна наистина се стреми и братската република Белорус да заживее в мед и масло както украинския народ. Вече много украински политици подкрепиха протестите в Минск. А Якценук дори даваше напътствия на белоруските граждани.
  • 38 Иван

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "до 27":

    Много се съмнявам, че 80 процента от белоруския народ биха предпочели обикновена домакиня за Президент. Няма шанс и Лукашенко да е спечелил с 80 процента, но е спечелил със сигурност. Белорусите не са идиоти да вярват, че една жена, която си няма и понятие за управление ще има силите и възможности да промени живота в страната им към по-добро. Къде е сега госпожата, знаеш ли? Избяга в Литва. И от там дава интервюта на Дойче Веле и подобни. А младежите в Белорус са пушечно месо на барикадите. Нищо ново под слънцето в организирането и провеждането на цветни революции
  • 39 Африканец

    8 1 Отговор
    Типично за руснаците и васалните им държави- каквато е Беларус.
    Те от Путин се учат. Той има много опит в заповедите за премахване на журналисти.
  • 40 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Всеки си има своята истина и своите критерии за нея. Вапцаров Н.Й. е вярвал в доброто в човека. Да , ама човек го убива! Робеспиер преди 230 години също викал "Равенство, братство, свобода " и с гилотината отрязал около 60 000 глави , за да ги изравни и освободи от земните мъки. И.... и какво ? Начело на Франция още по-голям убиец, който залива с кръв цяла Европа за десет години и още 100 дена.Москва, Лайпциг и Вателоо му присядат. Тираните тиранстват, народите страдат. Малко са мирните съзидателни години за човека. И те са обикновено след голям катаклизъм и много жертви. Обикновеният трудов човек винаги остава излъган, и окраден - законно, незаконно - няма значение. Алчността човешка е безмерна !! В пкрая на 1989 година скачахме по площадите, "ручахме жабетата" и си натресохме още по-рафинирани и престъпни личности за ръководители. Мъдрият ни народ не напразно е казал: Всяко зло - за добро. САЩ все още нямат военни бази в Белорус - защо Помпео да не подкрепя демонстранти там. За България не се тревожи - тя е в сигурни ръце. Още 3 милиарда да поиска за самолети - веднага има кой да му ги нарине !!
Новини по държави: