Отидете към основна версия

2 942 40

Спецчастите в Беларус стрелят по хора, които от балконите си подкрепят протеста

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • протести-
  • минск-
  • избори-
  • полиция

Беларус се тресе, хората искат свобода и край на тиранията

Снимка: БГНЕС/ EPA

В Минск специалните части на полицията откриха огън  по хора, които с викове от своите балкони подкрепят протестиращите, съобщава изданието Sputnik Belarus, цитирано от БНР.

Масовите  протести в Беларус започнаха на 9 август след президентските избори, спечелени от действащия беларуски лидер Александър Лукашенко. Опозицията отказа да признае резултатите от вота, посочвайки, че те са манипулирани.

Американският държавен секретар Майк Помпео, който е на посещение в Прага, изрази подкрепата си за демонстрантите, като заяви, че беларуският народ има право на "свободите, за които настоява". Протестна акция се проведе пред посолството на Беларус в Москва. Съобщава се за най-малко петима задържани. 

Беларуските власти потвърдиха смъртта на демонстрант, задържан на протест срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, предаде AFP. Това е втората жертва на репресивните действия на полицията от началото на масовите протести. Следственият комитет на страната посочи, че 25-годишният демонстрант е починал в болница в Гомел, след като е бил задържан в неделя по време на неразрешена демонстрация. Според източника, който не уточнява датата на смъртта, здравословното му състояние "внезапно се е влошило", докато е бил в ареста.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: