Last news in Fakti

12 Август, 2020 08:41 4 531 36

Трета поредна нощ на кървави протести в Беларус (ВИДЕО)

  • беларус-
  • александър лукашенко

Силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат пътуващите в тях, носещи на ръката си бяла гривна, превърнала се в символ на протестите

Трета поредна нощ на кървави протести в Беларус (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трета поредна нощ на протести в Беларус след преизбирането на настоящия президент на страната Александър Лукашенко.

В столицата Минск стотици демонстранти издигнаха барикади, докато полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати. Целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията и други силови структури.

Информационните агенции съобщават, че силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат пътуващите в тях, носещи на ръката си бяла гривна, превърнала се в символ на протестите.

Същевременно министерството на външните работи на Беларус отхвърли международните критики за репресиите на властите срещу масовите протести и нарече неприемливи изявленията на редица европейски политици, направени след изборите.

От министерството заявяват, че са готови за конструктивен диалог по темата с всички чуждестранни партньори и за предоставяне на конкретни факти, разкриващи действителната причина за събитията.

Европейският съюз заяви, че президентските избори в Беларус не са били „нито свободни, нито честни“, и заплаши да наложи санкции за отговорните за последвалото насилие.

В декларация на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, одобрена от 27-те страни членки се настоява за прекратяване на насилието на протестите и за незабавно освобождаване на всички задържани.

Ситуацията в Беларус ще бъде обсъдена на неформална среща на външните министри на Европейския съюз на 27 и 28 август в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    20 20 Отговор
    И нашите соросоиди за това си мечтаят, но не им се получава....
  • 2 Ето така

    5 27 Отговор
    един от идолите на Радев се справя с протестите. Предлагам Радев да помоли се. Лукашенко за малко помощ от белоруската полиция. Може би тази полиция ще отвори кръстовищата.

    Коментиран от #12, #28

  • 3 3327

    9 24 Отговор
    Сбогом Путин, съдбата те зове
  • 4 Сандо

    31 10 Отговор
    Трета поредна нощ продължава опита за преврат в държавата Беларус под благосклонния поглед на Колективния Запад и с помощта на някои "демократини" страни.Но така е вече,принципите на демокрацията са изтърбушени,обърнати с хастара навън,заменени от политкоректността.Живеем във време на морален упадък,хаос и самоунищожение.
  • 5 Лукашенко дава пример

    11 18 Отговор
    Как трябва да се действа срещу шепа платени нехранимайковци оспорващи законният избор. А не като у нас....

    Коментиран от #10

  • 6 Същите протести в Беларус

    13 9 Отговор
    Щеше да ги има и ако Лукашенко беше "загубил". Само, че тогава друг щеше да ги плаща. Както добре знаем протестър си е професия.
  • 7 Бай Бай

    7 13 Отговор
    Лукашенко си заминава за колхоза. Да се готви Путин
  • 8 Чакаме опорки от посоля

    7 3 Отговор
    Не знаем как да "реагираме" на тези протести. Г-н Макаренко, дайте приказ на водещите офицери немедлено да ни спуснат инструкции и указания за да знаем как да коментираме ситуацията
  • 9 Рон Джереми

    6 0 Отговор
    Тази другарка е супер! Отивам с нея и аз да протестирам.
  • 10 ⚡ Хрониките на Евразия

    15 8 Отговор

    До коментар #5 от "Лукашенко дава пример":

    А къде са 80% белоруси гласували за Лукашенко ?
    Когато ги намериш , тогава пиши малоумщини !

    Коментиран от #11, #27

  • 11 Как къде

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    В избирателните списъци. Е, някои се прибраха в матушката :))))
  • 12 Абе

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ето така":

    Радев е натовски генерал! Какъв негов "идол" те гони? Ама че глупост!

    Коментиран от #16

  • 13 ⚡ Хрониките на Евразия

    6 9 Отговор
    В Белорус сега да скриеш протестиращ в дома си , е равносилно да скриеш евреин през втората световна .

    Коментиран от #26, #32

  • 14 Майдан 2

    10 2 Отговор
    Същите призиви, същият сброд, същото вдигнато юмруче.. ние това го гледаме у нас вече две седмици...
  • 15 Ядеитн

    10 5 Отговор
    Лукашенко е стар кадар от КГБ - бара здраво и со него майтап не бива. Бойййй на умиргане, газ и прочее! А тука - слободия! Наскачале няма и илядо чапкъне да правят золум со барбар пет иляди шашкъне, дека вместо да си гледат леба и цървулете са дерат по улици и кьошета. Нашио генерал требе да са поучи, че некак много мек зе да ми са вижда. Нашио народ е див, разбира саде от кьотек, и требе да са даржи со таралежови ръкавици!
  • 16 Пещерен комунизъм

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Абе":

    Идеологията и професията понякога са различни неща. Много болшевишки офицери са учили в нацистка Германия и обратното. Цар Симеон е живял и учил във Византия. Тия патетични номера от патриотичния интернационалсоциализъм не може да вървят при всеки!
  • 17 сори сорос

    13 2 Отговор
    Няма ли курабийки от помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд?
  • 18 Бай Стойчо

    14 2 Отговор
    Ей такива батки като Лукашенко са трън в очите на НЕОЛИБЕРАЛИЗМА. Резултата е добре подготвен майдан. Дебели чичковци са взели пачки.Млади глупаци стават жертва на неопитност.Държави в небитието.
  • 19 Bingo

    4 2 Отговор
    То за това Бойко иска да изкара до изборите, щото и той ще си нагласи едни хипер проценти, който в честни избори не може да ги постигне в никакъв случай.
  • 20 Барчо

    13 1 Отговор
    Така се прави опит за цветна революция. Система от действия. Първо: скарване със силен съюзник, Второ: организиране на протести, задължително окървавени. Един загинал протестиращ, който при опита си да хвърли срещу полицаите самоделно взривно устройство се самовзривява!!!! Това на какво ви звучи??? Кой точно е виновен в случая, че нещо не ми е ясно??? Лукашенко не бива да е мек, а да обяви извънредно положение и вечерен час. Службите да се занимаят с платените подстрекатели на секундата, че всичко може да излезе извън контрол и Беларус да се окаже в положението на Украйна. Що се отнася до изборите съвсем естествено е един политик да спечели убедително срещу една жена "домакиня" нямаща нищо общо с държавно управление. Процентите са твърде контрастиращи, че да може да се предполага фалшифициране.

    Коментиран от #25

  • 21 До посолството на фащ

    3 2 Отговор
    Хайде бе,световната полиция,що не се намесите фашистки гадове .
    Наложете демокрация.
    Нещастни рецидивски твари
  • 22 Охааа

    1 1 Отговор
    Мечтата на боко-диктатора
  • 23 Барчо

    12 1 Отговор
    Гледах клипа, пък съм гледал и други такива. Кадрите са направени така, че да изглежда масовката голяма, също като на кино. Масовка от 2 000 човека изглежда все една са 20 000. Това едно. Другото е, че не виждам да са излезли болшинството на които да речем са откраднати гласовете в полза на Лукашенко. Трябва протестиращите да са поне милион, а не толкова колкота са. Мижава работа и видно организирана и платена отвън. Демокрацията е налагане на мнението мнозинството над малцинството. Тези по улиците са малцинство.
  • 24 Костова

    8 1 Отговор
    Гледам вчера картинка от протестите в Минск, един младеж във виртуозен скок напада стоящия в близост полицай, но после панически побягва защото негов колега по демократични идеи от ляво по погрешка го напръсква със сълзотворен газ. Та как ще нарекат Западните демократи нападението над полицаи и хвърлянето по тях на самоделни бомби?Протестите в Минск вече съвсем не са мирни. Докато 14 годишните деца и младежи са на барикадите, Светлана Тихановская от Литва дава интервюта как духовно тя е с народа. Има нещо доста странно в тази дама. През цялото време на интервюто, тя непрекъснато пипаше и галеше своето лице. Пръстите и шаваха ту по челото, ту по устата. Някакъв тик или просто нервите и не издържат?
  • 25 Костова

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Барчо":

    Лукашенко имаше опита на Янукович, за да анализира и си взима поуки. Но защо ли си е помислил, че към него Западните ще имат повече милост?

    Коментиран от #35

  • 26 Костова

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    А защо протестиращите трябва да се крият по чуждите къщи? Нали имат поддръжката на целокупния Запад? Нали се борят за светли идеи? Или става страшничко, не е като да седиш зад компютъра и да лайкваш русофобски постове?Особени когато президентът, за когото си гласувал е на безопасно място в Литва.
  • 27 Костова

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Работят онези, които са гласували за Лукашенко, макар и да са по-малко от 80 процента. Някой все пак трябва да ходи на работа, за да функционира държавата. Имаше призиви за повсеместна, демократична стачка. Но не се получи. Всички заводи и предприятия си работят нормално. А и още по-добре, че не излизат привържениците на Лукашенко защото ще стане наистина страшно меле и гражданска война.
  • 28 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ето така":

    Че кой излиза на протести срещу Радев, ти и родата ти ли?

    Коментиран от #30

  • 29 Браво на Лукашенко

    7 1 Отговор
    Батката е истински лидер. Беларуската милиция пази реда и не се шегува, това не са корумпирани полицаи наркотрафиканти като у РБто на Баце(виж ръководството на ббопаджиите). Хубаво се справят с водачите, които се опитват да блокират булевардите. - трошат им огледалата.
  • 30 Пещерен комунизъм

    3 4 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Не, ние не протестираме защото сме много прости, не си пием хапчетата, изпуснали са ни от 4ти километър и се мислим за Наполеон. Сега ще ти стане ли по-щастливи деня. А вие не протестирате срещу Р.Р. , защото "искате" да смените морала, системата, мутрите от последните 30 години, въпреки че Р.Р. също е част от тези система, морал и очевидно мутри. Вие не искате ревизия на последните 75 години, а на последните 30, затова сте ясни като бял ден.
  • 31 Зъл бесепар

    2 1 Отговор
    Кое по-лошото? Фашизма или комунизма?
    -
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 изкъпаният

    3 1 Отговор
    То е същото като в Париж ,при протестите на жълтите жилетки. Да не говорим какво беше в САЩ...
  • 34 Бойко подай оставка

    1 2 Отговор
    Ако Борисов не подаде сега , Октомври това го чака....само предполагам, не ме трийте и не викайте репресивната машина на тиквата ДАНС. Че имам близки в Германия и така ще се прочуем , че ви е бедна фантазията.
  • 35 Че какво го интересува

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Костова":

    Лукашенко " милостта" на Запада? А и не видяхте ли какво се случи с Украйна след организирания от тези " милостивци" преврат срещу Янукович?
  • 36 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Само така братя белоруси ! Протестирайте, дайте път на "американската демокрация" и ще Ви питам на какъв хал ще сте след 20-30 години. Елате ...... и ни вижте, дорогие друзя...... И протестирайте.... ! И ние сега протестираме, но ни показват среден пръст ....поне за сега е така .....
Новини по държави: