Отидете към основна версия

2 408 26

"Вашингтон пост": Подкрепата на Путин за Лукашенко не е сигурна

  • беларус-
  • русия-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин

Кремъл подкрепи преизбирането на Лукашенко, но не даде сигнал какво би направил при голяма политическа криза и действия от революционен характер

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На масовите демонстрации в Беларус бяха отправени призиви за оставката на президента Александър Лукашенко. Работниците в заводи от основно значение, в компании и в държавната телевизия обявиха стачка. Това накара беларуския лидер да отправи молба за помощ през уикенда и да заяви, че трябва незабавно да разговаря с руския президент Владимир Путин, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

На Лукашенко бе дадена възможност да отправи молбата си по време на два телефонни разговора с Путин в събота и в неделя. Беларуският президент впоследствие заяви, че Москва има готовност да предостави "цялата си помощ" при "първото искане" за това - прикрита заплаха срещу опозиционното движение, което обвинява Лукашенко, че е нагласил резултатите от президентските избори, произведени на 9 август.

Обещанието на Русия за помощ обаче изглежда е само формално и след месеци на отказ на Лукашенко от по-близки отношения с Москва, подкрепата на Путин не е сигурна, отбелязва вестникът. Търканията в традиционно близките отношения между Русия и Беларус започнаха да се проявяват в края на миналата година, след като Лукашенко се противопостави на идеята за образуване на съюзна държава - нещо, за което двете страни се договориха през 1999 година.

Москва се опита да използва в своя полза споразумението с Минск за продажба на петрол с намаление и след като през декември двете държави не успяха да се договорят за нова цена, Русия временно преустанови доставките. В резултат на това негативната риторика на Лукашенко срещу Русия се засили, отбелязва американското издание. Русия подкрепи преизбирането на Лукашенко, но "не даде сигнал какво би направила при голяма политическа криза и действия от революционен характер", заяви експертът Артьом Шрайбман.

Москва не реагира автоматично на всички революции по границите си, пише "Вашингтон пост", като припомня за ненамесата на Москва в събитията в Армения през 2018 г. и в Киргизстан през 2010 година. Отчасти това се дължи на факта, че привържениците на тези опозиционни движения не изразиха антикремълски настроения, обобщава всекидневникът.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания