Last news in Fakti

18 Август, 2020 07:23 7 545 45

Лукашенко: Това ще е началото на края ви

  • беларус-
  • светлана тихановска-
  • александър лукашенко-
  • избори-
  • протести

Лукашенко е убеден, че в Беларус се разиграва дирижиран от чужбина сценарий

Лукашенко: Това ще е началото на края ви - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Промени в Конституцията и нови президентски избори обеща президентът на Беларус Александър Лукашенко. А лидерът на опозицията Светлана Тихановска обяви от Литва, че е готова да поеме политическата отговорност и да застане начело на страната.

Със скандирания „отивай си!“ посрещнаха работещите в тракторен завод в Минск президента Лукашенко, който е убеден, че в Беларус се разиграва дирижиран от чужбина сценарий, предаде БНР. “Ако загубите първия си президент, това ще е началото на края ви“, заплаши Лукашенко и предупреди, че Беларус може да се превърне в Украйна, която по думите му „е унижена да се моли на външни господари“.

Киев реагира с отзоваване на посланика си в Минск. В речта си пред работниците Лукашенко сигнализира готовност за нова конституция, която да се приеме на референдум, а след това и да се свикат и нови избори. За същото призова и опонентът на Лукашенко на оспорваните избори преди седмица Светлана Тихановска, която е в изгнание в съседна Литва: “Готова съм да поема лична отговорност и да застана начело на Беларус, за да подготвим нови, честни и прозрачни президентски избори, а резултатите от тях да бъдат признати както в страната, така и в чужбина“.

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна видеосреща в сряда, за да обсъдят ситуацията в Беларус. Външните министри вече взеха решение за налагане на санкции. По думите на дипломатически представител в Брюксел европейските лидери ще призоват Русия да не се намесва в бившата съветска република. По-рано стана ясно от видеоклипове на очевидци, публикувани в Туитър, че работници от Минския тракторен завод (МТЗ) са се събрали на протест срещу изборните резултати в Беларус по време на посещение на преизбрания президент Лукашенко.

В акт на солидарност други работници от заводи в региона също тръгнаха към МТЗ. Лукашенко пристигна по-рано във фабриката, като се говори, че все още е в предприятието. По-рано беше съобщено, че директорът на фабриката в акт на подкрепа е заявил, че кандидатът на опозиция Светлана Тихановская е "спечелила" президентските избори. Междувременно външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб обяви, че "Обединеното кралство не приема резултатите от президентските избори в Беларус".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те го

    49 36 Отговор
    Заслепен от Властта...Тква Втори номер!

    Коментиран от #45

  • 2 Лукашенко

    29 21 Отговор
    Божков плаща от Дубай.

    Коментиран от #10

  • 3 дон чичо

    31 11 Отговор
    Тиква си ти!
  • 4 Сандо

    103 21 Отговор
    Доста паралели могат да се направят между България и Беларус в момента,включително и реакциите на ЕС спрямо двете страни.Но по-важното е беларусите да запазят държавата си,такава,каквато е,иначе ще ги превърнат в плацдарм на НАТО към Русия.Ще им сринат икономиката,селското стопанство,ще смачкат всичките им социални придобивки,ще им източат човешките ресурси и ще ги върнат 100 г. назад - и всичко това в името на демокрацията,свободата и човешките права.И те изобщо не се усещат накъде са тръгнали,като овце на заколение са,макар да имат много примери пред себе си какво ги чака.Това кото се случва с Беларус е отвратително и много тъжно.

    Коментиран от #16, #23

  • 5 Реално

    87 7 Отговор
    Е този сценарии цял свят го знае от години-само че под различни имена...Арабска Пролет,Цветна Революция,Майдан и т.н.....

    Коментиран от #35

  • 6 Кирливите западняци

    74 14 Отговор
    Не признавали избора на Лукашенко, ти да видиш!!! Ама, разбира се, те искат някой като нашия мин. председател - да ги оставя да грабят ресурсите, да им купува оръжията и най-вече да се зъби на Русия.
  • 7 Ха ха ха ха ха

    39 2 Отговор
    Това е тренировка за протести в САЩ, след като Тръмп спечели изборите.
  • 8 Светлана Тиха

    37 7 Отговор
    Готова съм да вляза... в кухнята на президентството и всеки ден да ви показвам как да готвите най-хубавите пелмени!

    Коментиран от #24

  • 9 Националист

    24 57 Отговор
    Хора разберете няма по-лошо нещо от комунистите на този свят. Никога не трябва да се допускат на власт

    Коментиран от #28, #41

  • 10 999999

    14 39 Отговор

    До коментар #2 от "Лукашенко":

    Не знам дали Божков плаща ама Путин бая пари налива

    Коментиран от #12, #13

  • 11 стивън

    68 7 Отговор
    Лукашенко е прав за съжаление. Украйна наистина е пропаднала като нашата държава управлявана от мафия и корупция.

    Коментиран от #17

  • 12 Иво

    46 5 Отговор

    До коментар #10 от "999999":

    И къде видя как Путин налива пари ?
  • 13 CFC

    16 32 Отговор

    До коментар #10 от "999999":

    Ти смяташ ли, че ако е изкуствено дирижирано, цял Беларус ще е по улиците !!??Можеш да платиш на 100, 500, 1000, 10,000, но когато протестиращите са стотици хиляди това значи само едно - че просто не си го харесват и трябва да си ходи...
  • 14 Диктатори

    11 48 Отговор
    И Радев и Лукашенко са военни генерали и рожби и възпитаници на комунизма затова си приличат като две капки вода, така че комуниста Радев, няма да се различава по нищо от Лукашенко ако има властта да управлява президентска република...!!!
  • 15 Антимилиционер

    16 42 Отговор
    Много сте прости всички. Злобеете тук в защита на един болен диктатор. Аман от влюбени в путин и подобните на него .
  • 16 Привет

    7 13 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Добре дошъл в лудницата. Там ще се успокоиш.
  • 17 Алън

    14 38 Отговор

    До коментар #11 от "стивън":

    А Беларус не е ли пропаднала. Пълна корупция и милиционерщина вече 26 години. И начело на държавата това недоразумение Лукашенко.

    Коментиран от #21

  • 18 Украинец

    50 6 Отговор
    Беларус има по-висок стандарт на живот от България! Факт!

    Коментиран от #22

  • 19 Българин

    51 2 Отговор
    Беларус след лукашенко го очаква ликвидиране на заводите под предлог приватизация, 30$ заплати и 4-5 милиона емигранти миячи.. ще му изсипят и натовска база,отделно гражданска война и загуба на територии. Цру вече подготвя умерени бойци за свобода,които ще бъдат вкарани наесен и ще развеят свастиките. Накрая сорос ще им изкупи земята на безценица и ще ги зарежат,както направиха с украйна.
  • 20 Джентълменът

    14 11 Отговор
    И наш Бойкашенко така и не осъзна, че демокрацията не търпи авторитаризъм. Защото е един опиянен от властта самовлюбен егоцентрик. Един ден демокрацията, ще победи автокрацията. Това е неизбежно, както изгрева и залеза. Защото демокрацията и автокрацията под един покрив не виреят. И всичките му маймунджилъци, ще се върнат към него като бумеранг. Човек и особено един мъж, винаги трябва да знае, кога да се откаже навреме от каквото и да било. При това трябва да го стори с достойнство. Пропуснеш ли момента си аут. Бойкашенко го пропусна със сигурност. И го пропусна именно поради липсата на достойнство. Сега единственото, което му остава е да наблюдава безпомощно, как протеста се разраства и го залива подобно на мощно цунами. Ако подаде оставка до дни има шанс да спаси партията си. Ако не го стори, цунамито ще повелече и нея. А там толкова ги е страх от него, че няма кой да се провикне "Царят е гол". Тръгнал завалията да сменя конституцията. Когато чух това, първата мисъл която ми изниква беше "Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия. Идеята тук е да се отклони общественото внимание от протеста. Скапан и ченгеджийски похвати от времето на Саддам! Народа не е толкова тъп за колкото го мислиш! Подавай оставка докато е време!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 100% ВЯРНО

    20 13 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    ЩЕ ГИ РАЗБИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ. .....СЛЕД ТОВА НАТО ЩЕ НАПРАВИ БАЗИ ОКОЛО РУСИЯ. ..В ПОЛША. .УКРАЙНА. .БЕЛАРУС. .ЛИТВА. .И С РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ СВЪРШЕНО

    Коментиран от #25, #26, #30, #43

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хи хи хи

    29 3 Отговор

    До коментар #23 от "100% ВЯРНО":

    А Путин каза:-"Ние нямаме нужда от бази по света. Когато трябва да доставим нещо в която и да е точка на света, ние ще го достави" :))))
  • 26 Забрави

    11 11 Отговор

    До коментар #23 от "100% ВЯРНО":

    Като в Крим ли както си построиха база? М?
  • 27 Динамо Брест

    26 3 Отговор
    Украйна се била обидила на Беларус,за това че Беларус не са толкова глупави, като украинците, които повярваха на Запада и си сринаха всичко в замяна на голи обещания и празни приказки за демокрация и свобода!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Неудобен е Лукашенко

    37 2 Отговор
    Не съм фен на Лукашенко, но онази опозиционерка е чиста сектантка от сектата кланяща се на Дявола и правеща ритуали с пентаграми и жертвоприношения! Евро съюза не се събира да обсъди ситуацията в БГ, защото Герб са им удобни, като унищожители на нацията. Как така от ЕС са загрижени за беларусците, които са два пъти по-добре от българите, апък за българите не обелват и дума. Дори председателя на ЕНП застана твърдо за БГ диктатора БМБ. Явно от ЕС не харесват държави, които искат да устояват правата си и да защитават поне минимално гражданите си. Всеки, който унищожава народа си, е гален по главицата от ЕС!
  • 30 Сандо

    28 2 Отговор

    До коментар #23 от "100% ВЯРНО":

    Не с Русия,със света ще бъде свършено!Ама всеки си мисли,че камъните няма да падат върху неговата глава - и в това е великата самоизмама.А както казват мъдрите:най-голямата измама е самоизмамата.А вий искате да падне Путин,да унищожите Русия,а не разбирате поредицата от събития,които ще последват.
  • 31 Мислещ

    27 1 Отговор
    Както всичко останало по света, сагата с Лукашенко е много добре планирана. Тъжното е, че този диктатор както се изразиха по-нагоре, опази Беларус от външни намеси, разграбване и унищожаване на икономиката им. Сега са тръгнали точно по нашия път след 1989. Аз обаче намирам и друга връзка - Лукашенко се опъна на всички и не призна лъжата за вируса като остави всичко да функционира, което очевидно много ядоса господата дегенарати на Запад. И ето го резултата, подмолно и мръсно се опитват да го съборят от власт.
  • 32 факти вместо идеология

    27 0 Отговор
    В Беларус в момента са като България 1989 г. Повечето протестиращи считат /и то с основание/, че Лукашенко е прокомунистически диктатор, обвързал страната им с Русия и това им пречи да се развиват нормално. Всички бленуват западния живот с няколко хиляди долара заплати, вили, яхти, самолети, басейни, свободно пътуване по всички езкотични дестинации, суверенни правителства, силна държава, права и свободи, свободни медии, луксозни автомобили и техника, висок жизнен стандарт.
    Но пред тях е примерът на доста страни. Тази мечта не я постигна нито една посткомунистическа държава – частично я реализираха Словения, Полша, Чехия. Но има и други примери – Украйна и България. В световните среди все още се води спор коя от двете държави е най-зле след „промените” – ограбени национални ресурси от западните корпорации; разрушена икономика; силно зависими от вън политици ; територии и население, служещи единствено за бази и пушечно месо на НАТО против Русия; проколониални правителства; корупция; мафия; илюзорни права; липса на правен порядък; трагично и платено здравеопазване; ликвидиране на образованието; силна идеологизация на обществото в посока русофобство /подобно на идеологизацията при комунизма против Запада/; олигархична власт; престъпност на всички нива; шокираща бедност и мизерия на населението; купени от олигарсите медии; авторитарна власт, ползваща институциите като лични армии за разправа с неудобните – все факти, нямащи нищо общо с демокрацията.
    В същото

    Коментиран от #44

  • 33 Лукашенко

    4 9 Отговор
    ха ха ха - то промените на конституция май е заразно Путин Борисов
    и горния "тулуп" ги гони
  • 34 Оги

    2 13 Отговор
    И тоя като баце с пачките, не изпуска кокала до смърт.
  • 35 Лицемерието

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Реално":

    на европейците няма граници. Българите протестират 40 дена, и те си обръщат главата защото май няма вече какво да вземат от тук. АБеларус още не е докопана.
  • 36 2020

    17 4 Отговор
    Беларус трябва да внимава да не стане лошо положение както е в Украйна.Където стъпят американци или техни марионетки,следва разруха и унищожаване на суверенитета.В Украйна сега си бият главата в стената ,но за да се освободят от чужди нашественици/сащ/,ще трябва да се борят всички.Колкото до Русия и Путин ,те са си на мястото.Знаят какво да правят и следват своята политика и интерес.За границата на Русия нямам притеснения.Могат и знаят как да я пазят.А Крим е руски /това знае всеки грамотен гражданин ,запознат с историята на Русия/.
  • 37 Реалист

    3 10 Отговор
    Явно комунистическия вирус успешно е заразил и този форум. Бог да ни пази от тея дебили.
  • 38 Корвелия Ниновна

    4 5 Отговор
    Абе и аз спечелих парламентарните избори в България, и искам да съм Премиер. Но психиатърът ми каза да си пия редовно хапчетата и ще ми мине..
  • 39 Валери

    4 2 Отговор
    да се прибират към майка Русия.
  • 40 Подуене

    4 0 Отговор
    в едно е прав: .... прочетете за Кастро и Кадафи
  • 41 Какво знаеш

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Националист":

    Кой си ти бе дрисльо попикан, вчерашен келеш и какво знаеш?;Чул недочул- да дрънка с кухата си глава! Най ме е яд на папагали-малоумници.
  • 42 Тодор

    4 0 Отговор
    Значи ЕС казва : Русия,ти няма да се намесваш в Беларус! Само ние ще се намесваме !
  • 43 Калбо

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "100% ВЯРНО":

    си е единствената страна в света която може да се самоиздържа преди години нямаха селско стопанство но сега в момента и това е много силно развито дори изнасят много пшеница в целия свят са номер едно в момента затова Русия може да се издържа както си поиска икономически никой не може да ги направи нищо а за атомните и новите атомни оръжия за пет минути отиват в Америка едната затуй че няма нужда от какво да се страхува Русиязатова че ти не бери грижа за Русия бери грижа за България защото тези същите ни направиха на боклуци американците направиха държавата ни на боклук и както знаете колко боклук влезе в Европа само Господ знаеда имаш най-хубавата земя да произвеждаш най-хубавите домати краставици чушки или всичко селскостопанска продукция и накрая да вкарваш от други държави това е смешно това го направиха големите демократи от Америка и Европавие не разбрахте ли че демокрация не съществува само разделяй и владей
  • 44 Калбо

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "факти вместо идеология":

    всичко което каза е вярно но мисля че вече цяла Европа малко по-малко започна да се съвзема и разбира че американците са виновни за всичко в целия свят американци са виновни за заливането на Европа от имигранти от арабския свят
  • 45 Симо ч

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Те го":

    Търка. Същия сценарий с който съсипаха България. Беларус няма полезни изкопаеми, няма горива няма силно селско стопанство. Все пак Беларус е сравнително северна страна. Като капак всяка година са датирани с около 20 милиарда от руската федерация. На практика цялата им промишленост работи със суровини от Русия. Единствено Русия купува техните трактори ,камиони и автобуси. В случай на влошаване на отношенията с Русия ,Белорусия ще се превърне в пустиня и руини за по малко от месец, а малките педерастчета или ще избягат в Прибалтика или Полша ,а всички останалите ще умират от глад. Направо да се наакаш от кеф. Путин ще им е..е майката във всички отвори.
Новини по държави: