17 Август, 2020 11:36 2 397 26

"Вашингтон пост": Подкрепата на Путин за Лукашенко не е сигурна

  • беларус-
  • русия-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин

Кремъл подкрепи преизбирането на Лукашенко, но не даде сигнал какво би направил при голяма политическа криза и действия от революционен характер

"Вашингтон пост": Подкрепата на Путин за Лукашенко не е сигурна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На масовите демонстрации в Беларус бяха отправени призиви за оставката на президента Александър Лукашенко. Работниците в заводи от основно значение, в компании и в държавната телевизия обявиха стачка. Това накара беларуския лидер да отправи молба за помощ през уикенда и да заяви, че трябва незабавно да разговаря с руския президент Владимир Путин, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

На Лукашенко бе дадена възможност да отправи молбата си по време на два телефонни разговора с Путин в събота и в неделя. Беларуският президент впоследствие заяви, че Москва има готовност да предостави "цялата си помощ" при "първото искане" за това - прикрита заплаха срещу опозиционното движение, което обвинява Лукашенко, че е нагласил резултатите от президентските избори, произведени на 9 август.

Обещанието на Русия за помощ обаче изглежда е само формално и след месеци на отказ на Лукашенко от по-близки отношения с Москва, подкрепата на Путин не е сигурна, отбелязва вестникът. Търканията в традиционно близките отношения между Русия и Беларус започнаха да се проявяват в края на миналата година, след като Лукашенко се противопостави на идеята за образуване на съюзна държава - нещо, за което двете страни се договориха през 1999 година.

Москва се опита да използва в своя полза споразумението с Минск за продажба на петрол с намаление и след като през декември двете държави не успяха да се договорят за нова цена, Русия временно преустанови доставките. В резултат на това негативната риторика на Лукашенко срещу Русия се засили, отбелязва американското издание. Русия подкрепи преизбирането на Лукашенко, но "не даде сигнал какво би направила при голяма политическа криза и действия от революционен характер", заяви експертът Артьом Шрайбман.

Москва не реагира автоматично на всички революции по границите си, пише "Вашингтон пост", като припомня за ненамесата на Москва в събитията в Армения през 2018 г. и в Киргизстан през 2010 година. Отчасти това се дължи на факта, че привържениците на тези опозиционни движения не изразиха антикремълски настроения, обобщава всекидневникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОМОН ще пука глави

    22 6 Отговор
    Ахахаха, втора Украйна, Вова няма да допусне.

    Коментиран от #6

  • 2 Тото

    14 3 Отговор
    Това с приятелствата приключи отдавна и Русия ясно го заяви и показва. За Русия има само интереси. Романтика и сантименти няма вече. Ако имат интереси в Беларус руснаците ще действат а ако нямат и пръста няма да си мръднат.
  • 3 Юсуф

    6 6 Отговор
    Ако Раша иска да оцелей трябва да придъедини Беларус.
  • 4 Ами

    9 4 Отговор
    Нашенският Лукашенко кога?
  • 5 ВАШИНГТОН

    4 27 Отговор
    Ако искате свобода руснаци иранци турци араби персийци индийци китайци просто се преклонете пред силата и всемогъществото на АМЕРИКА и си вкарайте авторитарните лидери в карцера само Америка би ви управлявала ресурсите за да просперирате

    Коментиран от #10, #19

  • 6 Вова

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "ОМОН ще пука глави":

    И какво ще направи? Ще окупира цяла държава? Беларусите може да са добронамерени към Русия, но няма да се съгласят да са под нейна власт или да се влеят в нея.
    Тогава Украйна ще му се види като песен.

    Коментиран от #7

  • 7 Национал социалист

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "Вова":

    Беларусите са руснаци.Малкото на брой други елементи са преселили се там украинци полска шляхта и балтииски отрепки.Те трябва да бъдат екстрадирани от там и Беларус придъединен границите затворени и всеки преминал задтрелян.

    Коментиран от #14

  • 8 Иван

    8 19 Отговор
    Днес вече са забелязани две колони камиони от вътрешни войски и руския ОМОН да се движат в посока Беларуската граница. Били са на около 60 км едната колона, което значи че вече са там.
    Предполага се около 600 души. За сведение беларуския ОМОН е 1500.
    Най-вероятно отиват да разпръснат огромния митинг в тракторния завод, където преди час Лукашенко се е скрил от хорота и е говорил вместе пред 10 хил навън, някоде вътре пред около 30-на души.
    Сега за съжаление смелите беларусци щ есе изправят пред още един звяр. Да видим дали ще издържат на още бой сега от руските свине и дали пък няма част от армията на Беларус да смени позицията си.

    Коментиран от #12

  • 9 Иван

    5 0 Отговор
    Какви "действия от революционен характер"? Нали каэват че са мирни демонстранти?
  • 10 Иван

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "ВАШИНГТОН":

    Иранци и персийци е едно и също.

    Коментиран от #23

  • 11 Национал социалист

    11 4 Отговор
    Понятие беларусец няма.Има Руснак..Балтииските отрепки пишещи се за белорусци трябва да бъдат целени в главата с бойни патрони.

    Коментиран от #15

  • 12 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Мустафа ще те държи в течение.
  • 13 22222222222

    8 0 Отговор
    "Вашингтон прост"
  • 14 Вова

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Национал социалист":

    Както искаш ги наричай. Но това е като с македонците - ние смятаме че такава нация няма, но върви им кажи че не са македонци, а българи.

    Коментиран от #18

  • 15 Толиати

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Национал социалист":

    Ми що не отидеш в Минск и не почнеш да им разправяш, че нямало беларуси и всичките са руснаци. Що напукат манерката точно след 15 секунди и ще те сложат на бутилката, по стар беларуски обичай.

    Коментиран от #17

  • 16 ВАШИНГТОН

    1 9 Отговор
    Има само една бяла нация и това САЩ там са събрани всички европейски бели етноси и исползваме за роби евреи арабо-бербери, африканци-афроамериканци, латиносо-метиси, хибридни раси мулати метиси,индокитайци-монголоиди-азиатци, анадолски турци, иранци от персийски произход, индианци-полинезийци. Само с всемогъществото на Американската империя ще стигнете звездите космоса свръх икономиката и богатството
  • 17 Национал социалист

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Толиати":

    Що аз да одя скоро руските омон и зелени човечета ще им го пожелавам обяснят и те ще ги разберат щото говорят руски а говорят руски защото СА Руснаци.

    Коментиран от #26

  • 18 Национал социалист

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Вова":

    Така е щото се напълни там със сърбе и албанце.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ама като гледам

    7 1 Отговор
    Ние оправихме нашата червива от корупция тиквена кочина, че почнахме и по чисто еврогейски маниер да оправяме и Беларус.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ВАШИНГТОН

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Не са едно и също нещо Иран е държавата с кюрди азери араби персийци а персите са етническата група в Иран
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Национал социалист":

    Значи щом нашите помаци говорят турски значи са турци
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания