Отидете към основна версия

2 428 50

Тихановска: Готова съм да ръководя Беларус

  • светлана тихановска-
  • беларус-
  • протести-
  • александър лукашенко

Независимостта на Беларус е основен приоритет

Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларуският опозиционен политик Светлана Тихановска заяви в понеделник, че е готова да управлява страната и призова за създаването на правен механизъм, който да гарантира нови честни президентски избори, предаде БНР.

"Готова съм да поема отговорност и да действам като национален лидер, така че страната да се успокои и да се върне в нормален ритъм", посочи Тихановска във видео обръщение, публикувано в YouTube и цитирано от "Ройтерс". Тя също така призова служителите от сигурността и правоприлагането да изоставят правителството на президента Александър Лукашенко, като заяви, че предишното им поведение ще бъде простено, ако го направят сега.

Видеоклипът ѝ бе пуснат ден, след като беларуси скандираха "Оставка!", изпълвайки центъра на столицата Минск в най-големия протест досега срещу това, което те определят като измамно преизбиране на дългогодишния президент Лукашенко преди седмица. Тихановска допълни още, че е готова да действа като национален лидер, за да подготви законова рамка за нови прозрачни президентски избори, които трябва да бъдат признати от международната общност.

"Никога не съм имала никакви илюзии по отношение на политическата си кариера. Никога не съм искала да бъда политик. Съдбата обаче имаше други планове и аз се озовах на първа линия в борбата срещу беззаконието и несправедливостта. Имахте доверие в мен и това ми даде сила. Готова съм да поема отговорността и да действам като национален лидер в тези трудни времена, за да помогна на страната да се успокои и да навлезе в нормален период. Трябва да освободим всички политически затворници и бързо да подготвим правна рамка и условия за нови президентски избори, които ще бъдат честни и прозрачни и ще бъдат признати недвусмислено от световната общност “, каза Тихановска в новото видео обръщение.

Тя изрази благодарност към своите привърженици, като похвали смелостта и солидарността им и обеща, че имената на убитите в протестите никога няма да бъдат забравени. "Независимостта на Беларус е основен приоритет. Това е нещо, което не можем да загубим", добави Тихановска като призова органите на реда да се въздържат от насилие.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: