Last news in Fakti

19 Август, 2020 09:52 1 750 28

Президент призова ЕС да наложи санкции на Беларус

  • беларус-
  • ес-
  • санкции-
  • протести-
  • александър лукашенко-
  • зузана чапутова-
  • словакия

Трябва да бъде изразена подкрепа за всички, които се изправиха в Беларус в защита на демократичните права

Президент призова ЕС да наложи санкции на Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Словашкият президент Зузана Чапутова призова Евросъюза да наложи санкции на представителите на беларуските власти, отговорни по нейно мнение за фалшифицирането на президентските избори в Беларус и използването на сила срещу участниците в протестите. Видеобръщението на словашкия държавен глава беше публикувано на страницата ѝ във Фейсбук, предаде ТАСС.

"Смятам за много важно да бъде изразена подкрепа за всички, които се изправиха в Беларус в защита на демократичните права и свободи", отбеляза словашкият президент, предаде Новини.бг. "Наше общо морално задължение като членове на Евросъюза и общността на демократичните страни е необходимостта ясно да отхвърлим репресиите, осъществявани от беларуския режим (срещу неговия народ). Това (трябва да стане) и чрез приемането на (санкционни) мерки срещу тези, които са отговорни за даването на заповедите за употреба на насилие (срещу участниците в протеста) и тези, които са ги изпълнили, както и срещу тези, които носят отговорността за фалшифицирането на президентските избори", заяви тя.

Преди това солидарност с участниците в протестите в Беларус и подкрепа за опозицията изразиха словашкият премиер Игор Матович, депутатите в словашкия парламент и словашкото министерство на външните работи. Същевременно стана ясно, че Координационният съвет на опозицията в Беларус започва работа, съобщи пресслужбата на обединения щаб на опозицията. "В момента се формира съставът на членовете на съвета", се казва в съобщението. "В следващите дни ще бъдат избрани президиум и председател на съвета. На сайта на съвета вече могат да бъдат прочетени основните принципи в работата му". Щабът очаква Координационният съвет на опозицията да стане "единен представителен орган на беларуското общество".

Беларуският президент Александър Лукашенко вчера нарече създаването на съвета опит да бъде завзета властта. На пресконференция в Минск юристът от щаба на Светлана Тихановска - Максим Знак, който е и член на съвета поясни, че основният състав на този орган ще бъде от 70 души. По думите му съветът няма политическа програма, защото не си поставя за цел да получи властта. Един от лидерите на обединения щаб на опозицията Мария Колесникова заяви на същата пресконференция, че съветът иска приятелски отношения с всички страни, включително Русия, Украйна и държавите от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    15 4 Отговор
    Словашката президентка Зузана Чапутова
  • 2 Бай Бай

    6 40 Отговор
    Ето това е истински президент на страна от ЕС. А не кати нашия Радев, слуга на руските интереси и почитател на Лукашенко.

    Коментиран от #10

  • 3 Рап

    6 16 Отговор
    А нашият МУНЧО големия демократ какво чака.....
  • 4 Еврогейщина

    31 4 Отговор
    Не знам Беларус да е в ЕС, че да се занимават с нея. Не виждам обаче, същите тези царвули да казват нещо за диктаторът в България, която се води "членка" на въпросното недоразумение!!!
  • 5 Псевдоним

    19 1 Отговор
    Колко е присъдата за подстрекателство в международното право?
  • 6 ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА

    21 2 Отговор
    КОГА ЕС ЩЕ НАЛОЖИ САНКЦИИ НА МАФИОТА БОЙКО БОРИСОВ?
  • 7 Гост

    19 2 Отговор
    Коордиционният съвет иска приятелство с Русия колкото Полша и прибалтийските републики. Това изявление е само да хване многобройните шарани, които са против Лукашенко, но за Русия. На митинга в неделя една от членките на Коордиционния съвет държа реч, четейки от папка, на която бе изобразен соросовия юмрук-символ на всички цветни революции.

    Коментиран от #8

  • 8 Хаха

    2 11 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Троле, ти да не си бил там и тайно да си наднича в папката.

    Коментиран от #12, #15

  • 9 Знам знам🙄

    11 2 Отговор
    Абе ногу зеха да се грижат за демокрацията у Белорус. А нещо не им пука за българската. Намирисва ми работата нещо. Ма ноу яко мирише. Някой ги командори кво да лаят и да дуднат. Някой ногу нагъл и мирише на оборска т....
  • 10 Костова

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Бай":

    Истинските президенти се занимават с делата в своите държави и не си врат носа в протести на чужди територии. Къде бе този смелчага когато във Франция на протестите под ръководството на Макрон имаше десетки убити и стотици ослепели от гумени куршуми? Отново лицемерие на Западните политици. Ако осъждат насилието - да го правят във всичките му прояви, а не само когато им е изгодно.

    Коментиран от #17

  • 11 Изумен

    13 0 Отговор
    Словашкия президент защо не погледне България а гледа Беларус дето и в ЕС не е!

    Коментиран от #19

  • 12 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    На папката от външната и страна, като стикер бе залепен юмрукът. Пусни си в Интернет протеста в Минск на висока скорост, ако не те мързи и ще го видиш символът на Сорос.
  • 13 Karosel

    2 13 Отговор
    Не на Беларус, а на Русия трябва да се наложат още по-строги санкции. Не трябва да се реже опашката, а главата на змея горянин! Без Путин Лукашенко ще бъде тричан!
  • 14 rаи

    9 1 Отговор
    Лукашенко е малко като Тръмп... бори се със статуквото и цялата машина, която скача срфещу него. Вчера излезна информация на италянски разследващ журналист как са му предлагани 90мил. долара лично за него да си затвори държавата заради измисления ковид. След поредни откази сумата е достигнала до 900мил... :О Същия този журналист излиза с данни и за други държави в Европа на които лидерите им са взимали пари за карантини.

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    Още същата изрусена дама с папката се обърна към протестиращите,, Вие сте великолепни. Вие сте невероятни". На мен не ми трябва да ходя на протести, за да ми каже някой колко съм великолепен.Но много комплексари ще се вдъхновят, че някой ги е забелязал, че са специални. В Украйна към майданутите се обръщаха в същия стил,, Вие сте фантастични". Доста по - късно обаче разбраха, че са фантастични идиоти.

    Коментиран от #21

  • 16 Костова

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "rаи":

    Вучич, който затвори повече от месец цяла Сърбия по време на почивните дни и въведе вечерен час, би трябвало, ако тази схема е вярна да е натрупал цяло състояние.
  • 17 Бай Бай

    2 11 Отговор

    До коментар #10 от "Костова":

    Десетки убити и стотици ослепени във Франция да не го прочете в учебника по марксизъм-Путинизъм.

    Коментиран от #23

  • 18 Уфф

    3 6 Отговор
    Като прочетох заглавието се уплаших, че Мунчо Грипена се е изявил, макар че него тези теми не го вълнуват, а то била някаква още по-значима личност.
  • 19 Karosel

    1 8 Отговор

    До коментар #11 от "Изумен":

    Словашкия президент защо не погледне България а гледа Беларус дето и в ЕС не е!\\--\\ Изумен си защото ти е толкова мозъка! Какво да гледа на България ? Боко не дава косъм да падне от протестиращите! Лукашенко ги спуква от бой! Беларус може и да не е в ЕС, негова гранична държава, а не в Африка.
  • 20 Файър

    5 0 Отговор
    Като теб!Вярно слугинско еврокуче!
  • 21 Бай Бай

    5 13 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Прогнилите диктатура на триото Янукович,Лукашенко и Путин отиват една по една на бунището на историята, докато полезните идиоти продължават да ги благославят

    Коментиран от #24

  • 22 Ввв

    4 1 Отговор
    А нашият тулуп кога ще санкционират?!?!?!
  • 23 Костова

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Бай":

    Ако знаеше някой друг език освен българския, информация за мащаба на пострадалите във Франция има достатъчно в Интернет. Както и кадри на избиванията.Или ти си мислиш, че френската полиция е тупала сърдечно протестантите по рамото и ги е питала какво им е самочувствието?

    Коментиран от #28

  • 24 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бай Бай":

    Съобщавам ти за символа на сороските цветни революции-вдигнат свит юмрук, участвуващ активно в минските протести, а ти ми излизаш с изтъркани лозунги. Така се получава когато аргументите са нула.

    Коментиран от #26

  • 25 ΞLΞVΛTΞ

    6 1 Отговор
    Като им затворят вратата за руският пазар ще ги питам къде ще си продават камионите Маз и тракторите Беларусь щото на Запад няма да стане.Да не стане като с Мотор Сич след забраната за търгуване с Русия изпада в несъстоятелност и го продават на Китай а Сащ денонощно звънят на Украйна да спре продажбата за да не попаднат секретни технологии в Китай.Дори Украйна е пред Сащ в ракетните технологии.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Бай

    0 0 Отговор
    Модератор защо ми триете коментарите?
  • 28 Бай Бай

    0 6 Отговор

    До коментар #23 от "Костова":

    "Хората, които излязоха по улиците на своитие градове в цял Беларус, за да защитят своя вот, бяха брутално бити, затворени и измъчвани от режима, отчаяно вкопчил се във властта. Стотици бяха ранени. Най-малко двама души загубиха живота си", каза Тихановска, подчертавайки, че събитията се развиват „по средата на Европа“.
Новини по държави: