Отидете към основна версия

2 458 7

5 съвета за майки, които нямат време, но са претоварени с работа

  • aleteia-
  • съвети-
  • време-
  • майки-
  • деца-
  • работа

Времето трябва да бъде подредено правилно

Снимка: Shutterstock

За една майка, независимо дали върши работа извън дома или в него, никога няма достатъчно време, за да свърши всичко. Животът е като вихър, който я тласка от една задача към друга. Резултатът накрая може да е усещане, че не се справя с нищо. Това може да доведе и до напрежение в семейството и караници с децата или съпруга. Ето защо Aleteia.org дава пет съвета на тези майки, които постоянно имат задачи, но не могат да си разпределят правилно времето:

Подредете своите приоритети

Майките трябва да направят списък със своите приоритети, за да могат да спестят време от ненужните неща, или поне не от толкова важните. Можете да обсъдите това със своя съпруг. Подредете по важност своите приоритети – прекарване на време със семейството, преглеждане на важни файлове, домакинска работа или упражнения – и денят ви ще е по-подреден.

Внимавайте за онези дейности, които засмукват времето

Има дейности, които без да усещате засмукват вашето време. Такива например са моментите, когато решавате веднага да се обадите на своя приятелка, когато ви изскочи нещо в главата, или решите да споделите някоя клюка. Готвенето също отнема много време. Помислете при следващото влизане в кухнята да направите наведнъж няколко порции и на другия ден само да стоплите вече готовото ястие. Случва ли се често да отивате до магазина? Помислете да го правите веднъж седмично със списък от продукти, които да ползвате през следващите дни.

Бъдете реалисти

Едно домакинство с малки деца никога няма да бъде безупречно. Не се стресирайте, ако не сте имали време да почиствате през уикенда, както е планирано. Ще бъдете по-малко уморени, ако не сте твърде придирчиви към къщата си.

Помислете за кратка молитва

Често е много трудно да намерите време за ежедневен момент на молитва, но молитвата носи мир, гони стреса и ви позволява да управлявате по-добре своите приоритети. Времето, посветено на Господа, никога не е загубено време.

Помнете, че отговорността за дома не е само на жената

Обсъдете със съпруга си какви задачи той би могъл да поеме редовно. Такива дейности може да са пазаруването, както и карането на децата до училище. Включете и децата си в домакинските дела от най-ранна възраст. Дори дете на три години може да постави мръсната чиния в мивката. Това ще изгради навици у децата, а като пораснат, ще могат да вършат и други важни неща – като пускане на прахосмукачка и почистване на стаята.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини