Last news in Fakti

21 Август, 2020 21:00 2 450 7

5 съвета за майки, които нямат време, но са претоварени с работа

  • aleteia-
  • съвети-
  • време-
  • майки-
  • деца-
  • работа

Времето трябва да бъде подредено правилно

5 съвета за майки, които нямат време, но са претоварени с работа - 1
Снимка: Shutterstock

За една майка, независимо дали върши работа извън дома или в него, никога няма достатъчно време, за да свърши всичко. Животът е като вихър, който я тласка от една задача към друга. Резултатът накрая може да е усещане, че не се справя с нищо. Това може да доведе и до напрежение в семейството и караници с децата или съпруга. Ето защо Aleteia.org дава пет съвета на тези майки, които постоянно имат задачи, но не могат да си разпределят правилно времето:

Подредете своите приоритети

Майките трябва да направят списък със своите приоритети, за да могат да спестят време от ненужните неща, или поне не от толкова важните. Можете да обсъдите това със своя съпруг. Подредете по важност своите приоритети – прекарване на време със семейството, преглеждане на важни файлове, домакинска работа или упражнения – и денят ви ще е по-подреден.

Внимавайте за онези дейности, които засмукват времето

Има дейности, които без да усещате засмукват вашето време. Такива например са моментите, когато решавате веднага да се обадите на своя приятелка, когато ви изскочи нещо в главата, или решите да споделите някоя клюка. Готвенето също отнема много време. Помислете при следващото влизане в кухнята да направите наведнъж няколко порции и на другия ден само да стоплите вече готовото ястие. Случва ли се често да отивате до магазина? Помислете да го правите веднъж седмично със списък от продукти, които да ползвате през следващите дни.

Бъдете реалисти

Едно домакинство с малки деца никога няма да бъде безупречно. Не се стресирайте, ако не сте имали време да почиствате през уикенда, както е планирано. Ще бъдете по-малко уморени, ако не сте твърде придирчиви към къщата си.

Помислете за кратка молитва

Често е много трудно да намерите време за ежедневен момент на молитва, но молитвата носи мир, гони стреса и ви позволява да управлявате по-добре своите приоритети. Времето, посветено на Господа, никога не е загубено време.

Помнете, че отговорността за дома не е само на жената

Обсъдете със съпруга си какви задачи той би могъл да поеме редовно. Такива дейности може да са пазаруването, както и карането на децата до училище. Включете и децата си в домакинските дела от най-ранна възраст. Дори дете на три години може да постави мръсната чиния в мивката. Това ще изгради навици у децата, а като пораснат, ще могат да вършат и други важни неща – като пускане на прахосмукачка и почистване на стаята.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми кой ем виновен

    5 3 Отговор
    В миналото жените не са работили. Те са били социално изолирани и са длъжни да си гледат домакинството и децата. Мъжа получава супер пари. Но жените им дадохме свободията ние мъжете. Пуснахме ги от къщата да се шлаят в света на мъжете. И накрая станаха феминистки крви с много права и с много мъже с разбити сърца. Гадни. Много гадни са жените.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 ъъъъъ

    1 1 Отговор
    ...когато се прибират , да заобикалят бандите по улиците.
  • 3 Петя

    1 1 Отговор
    Който го е писал това със сигурност няма деца
  • 4 Оле

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ми кой ем виновен":

    Някоя май яко ти е разказала играта? От къде тази злоба?
  • 5 Грую

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ми кой ем виновен":

    Ми тръгвай по мъже тогаз
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Странджата

    0 0 Отговор
    Това ми напомня за жените на двама мой приятели.Скъсваха се от работа и учене докато половинките само гледаха децата,кафета,гала,йога,салса,козметик и фризьор/и понякога вечеря/ и като се съберем все се жалваха,че все били уморени и не ги карали тук или там през уикенда.Накрая естественно развод.Колкото и да обичате жената вижте майка и и помислете за предбрачен договор особенно ако апартамента е ваш щото на тях им ги вземаха;).Добре поне,че имат 2 дена на 2 седмици с децата.Просто закон!