Отидете към основна версия

14 226 51

Германските лекари на Навални са се свързали със свои колеги от България

  • емилиян гебрев-
  • германия-
  • лекари-
  • отравяне-
  • алексей навални-
  • русия

Германските лекари виждат сходство с отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германски лекари от клиниката "Шарите", които лекуват руския опозиционер Алексей Навални, установиха контакт с българските медици, лекували бизнесмена Емилиян Гебрев, отровен в България през 2015 г. Това съобщи руското издание РБК, цитирайки "Шпигел" и "Белингкат".

Медиите посочват, че германските медици виждат сходство между двата случая и поради това са потърсили за консултация свои колеги от България.  Експерти, цитирани от "Шпигел", смятат, че Навални е изпитал въздействието на същото вещество от групата на органофосфатите, с което е бил отровен Гебрев. Към тях спадат различни инсектициди и нервни отрови като зарина и препарата "Новичок".

Емилиян Гебрев и синът му Христо се почувстваха зле в София в края на април 2015 г. Гебрев изпадна в кома. Според цитирани в медиите експерти от университета в Хелзинки двамата може да са били отровени с "Новичок". След месец здравословното състояние на бизнесмена започна да се подобрява, но през май 2015 г. се наложи той отново да бъде лекуван в болница, напомня РБК. 

Алексей Навални беше транспортиран в една от най-добрите клиники в Европа - "Шарите", след предполагаемо отравяне в Русия. От неговия екип са сигурни, че става въпрос за умишлени зловредни действия, докато от Кремъл отричат да имат пръст в това и дори поставят под съмнение твърдението на германските медици, че Навални е отровен. Той е един от най-яростните критици на Путин и през годините разкриваше различни корупционни схеми в Руската федерация.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: